
Glutenvrije speculaasbrokken zonder geraffineerde suiker
Het kon natuurlijk niet uitblijven, een recept voor glutenvrije speculaasbrokken. Zo richting Sinterklaas, of eigenlijk al in september, liggen de winkels weer vol met allerlei lekkers. Voor de meeste lekkernijen staan er nu al wel receptjes online, bijv. marsepein, gevuld speculaas, pepernoten, chocolade pepernoten, taai taai, etc. Mis je nog recepten? Laat dan even in een reactie hieronder achter wat je mist; misschien kan ik er wel een leuk recept voor bedenken!

Glutenvrije speculaasbrokken zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije speculaasbrokken zonder geraffineerde suiker
Speculaasbrokken zijn stiekem een beetje mijn guilty pleasure. Sowieso ben ik een sucker voor alle Sinterklaas lekkernijen; eigenlijk heb ik daar veel meer mee dan met populaire kerstrecepten. Heerlijk!
Deze glutenvrije speculaasbrokken zijn ook zuivelvrij (en vegan) en bevatten geen geraffineerde suiker. Je kunt in plaats van kokosbloesemsuiker eventueel ook dadels fijnhakken en als zoetmiddel gebruiken. Blijft het deeg wat droog? Voeg dan een klein beetje extra amandelmelk toe. Of juist wat extra meel, als het deeg te vochtig blijft. Zeker als je andere meelsoorten gebruikt, moet je een beetje op gevoel kijken of de hoeveelheid vocht goed is.
Wat heb je nodig?
- 150 gram rijstmeel
- 150 gram amandelmeel (of gebruik 300 gram zelfrijzend glutenvrij meel)
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 160 gram kokosolie
- 25 gram speculaaskruiden
- 1 theelepel vanille extract
- 75 ml amandelmelk
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- handje amandelschaafsel of blanke amandelen
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng in een grote kom het rijstmeel met amandelmeel kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
- Smelt in een apart kommetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer 1-2 cm dik. Verdeel de amandelen over het deeg en druk ze er licht in. Bak in 15 minuten mooi krokant in de oven. Laat goed afkoelen; dan pas wordt het speculaas harder. Breek in stukken en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.

Glutenvrije speculaasbrokken zonder geraffineerde suiker
Marlotte
2 november 2015 at 08:40 (5 jaar ago)Oh, deze speculaasbrokken zien er goed uit zeg! Heerlijk!
Gisele
2 november 2015 at 16:53 (5 jaar ago)Gaat zo de oven in. Ik neem aan op 175 graden? 😉
Focus On Foodies
3 november 2015 at 22:13 (5 jaar ago)Ja, inderdaad 175 graden Gisele!
Groetjes,
Lianne
Yvonne
2 november 2015 at 19:29 (5 jaar ago)Het deeg is klaar! Welke temperatuur moet de oven hebben? Ik heb het deeg trouwens gemaakt met dadels. Gaat prima.
Focus On Foodies
3 november 2015 at 22:12 (5 jaar ago)Hoi Yvonne,
dat heb je snel gedaan 😉 Hoeveel dadels heb je gebruikt? De oven moet op 175 graden. Je hebt het inmiddels vast al gemaakt; was het lekker?
Groetjes,
Lianne
Yvonne
3 november 2015 at 22:52 (5 jaar ago)Hoi Lianne, ik heb 50gram dadels, gebruikt, maar dat mag wel iets meer. Ga ze nog een keer maken en dan otters beter kneden want ik proefde allemaal korreltjes. Gebakken op 180 graden, maar hij blijft zacht. Mss door de dadels?
Renske Zijlmans
9 november 2015 at 21:19 (5 jaar ago)Hi Yvonne, vond je de speculaas zoet genoeg? Met kokosbloesemsuiker vond ik het niet erg zoet dus ben benieuwd of dadels een beter alternatief is. Hoor het graag. Groet, Renske
Yvonne
9 november 2015 at 21:49 (5 jaar ago)Hoi Renske, ik vond 50 gram aan de lage kant. En ik eet geen toegevoegde suikers, ben zeker geen zoet gewend. Zou dus wat meer gebruiken als je alleen dadels neemt.
Silvia
3 november 2015 at 00:17 (5 jaar ago)Lekker zeg! Ga ik zeker proberen. Heb je ook een alternatief recept voor Friese pepernoten? Deze zijn knapperig en hebben een anijsachtige smaak
Simone
3 november 2015 at 14:52 (5 jaar ago)Ohw heerlijk maar die wijnsteen bakpoeder kan ik daar ook gewone bakpoeder voor gebruiken?
Focus On Foodies
3 november 2015 at 22:12 (5 jaar ago)Hoi Simone,
Ja hoor, je kunt ook gewone bakpoeder gebruiken.
Groetjes,
Lianne
Nicky
3 november 2015 at 21:19 (5 jaar ago)Kun je ipv kokosbloesemsuiker ook honing of ahornsiroop gebruiken
Focus On Foodies
3 november 2015 at 22:11 (5 jaar ago)Ja hoor Nicky. Voeg dan wel wat minder amandelmelk toe in het begin, omdat het deeg iets vochtiger wordt als je honing of ahornsiroop gebruikt.
Groetjes,
Lianne
Janke
4 november 2015 at 19:23 (5 jaar ago)Kan ik de rijstmeel vervangen voor boekweitmeel of kokosmeel?Zo ja dan dezelfde hoeveelheid?
Focus On Foodies
5 november 2015 at 11:48 (5 jaar ago)Hoi Janke,
Ik zou dan boekweitmeel gebruiken; je kunt dan dezelfde hoeveelheid aanhouden. Met kokosmeel worden de brokken wel erg droog.
Groetjes,
Lianne
Janke
5 november 2015 at 11:50 (5 jaar ago)Bedankt dan ga ik dat uitproberen. Zal laten weten of het gelukt is.
Focus On Foodies
5 november 2015 at 11:52 (5 jaar ago)Ja graag, misschien hebben anderen daar ook weer wat aan. Succes en eet smakelijk vast ;-)!
Groetjes,
Lianne
Janke
6 november 2015 at 00:38 (5 jaar ago)Heb het vanavond gebakken en het smaakt goed.Is lekker knapperig (wel iets langer in de oven gehad) maar wel een beetje droog terwijl het deeg nat genoeg was.Zou dat door het boekweitmeel komen?
Dafne
6 november 2015 at 16:14 (5 jaar ago)Is 175 graden hete lucht of een gewone oven.
Renske Zijlmans
9 november 2015 at 21:17 (5 jaar ago)Heb de speculaas gisteren iets langer in de oven gelaten maar brokken zijn niet super hard/bros. En de vlg keer mag er wat mij betreft iets meer als 50 gram kokosbloesemsuiker in 🙂
Marly Reijnders
28 november 2015 at 20:49 (5 jaar ago)Ze zijn echt heel lekker!!! Alleen inderdaad niet zo heel knapperig geworden…hoort dat of kan ik nog iets anders doen om dat te verbeteren? Ik heb wel 70gr suiker gebruikt ipv 50 ?
Focus on Foodies
29 november 2015 at 21:38 (5 jaar ago)Verder het recept helemaal gevolgd? Je kunt ze volgende keer misschien nog iets langer in de oven laten staan, als ze nog niet te bruin waren :-)!
Groetjes,
Lianne
Josefien
12 augustus 2016 at 10:54 (4 jaar ago)Beste,
Kan je ze ook zonder suiker maken?
Ik zou eigenlijk suikervrij, tarwevrij, melkvrij moeten eten… Dus weet jij andere suikervervangers?
Alvast bedankt!
Josefien
Focus on Foodies
12 augustus 2016 at 11:09 (4 jaar ago)Hoi Josefien,
Wat vind je suikervrij? Je kunt fruitsuikers gebruiken om te zoeten, bijvoorbeeld dadels. Of je kunt kijken naar een suikervervanger als stevia, daar werk ik ook graag mee.
Groetjes, Lianne