zoete aardappelfriet uit de oven

Zoete aardappel friet

Een lekker patatje mayo is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Zo’n puntzak vol zoute en krokante frietjes met een lekkere klodder saus. Helaas is dit niet echt een bewuste keuze, maar dat betekent niet dat je frieten volledig hoeft te missen. Friet van zoete aardappel is namelijk een heerlijk alternatief! Ze zitten boordevol complexe koolhydraten die je een verzadigd gevoel geven, de lage Glycemische Index houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, en ook zit de zoete aardappel vol vitamine C en vitamine B6!

Zoete aardappel friet uit oven

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel, maar juist van de bataat. Het is een groente en naast dat ze dus hartstikke gezond zijn, zijn ze super lekker. Ik maak de zoete aardappel friet zelf in de oven, maar je kan het ook maken in de Airfryer. Of kies alsnog voor de frituurpan, lees bijvoorbeeld verder welke frituurpan de beste is van 2020.

ovenfriet van zoete aardappel

Zoete aardappel friet maken

Het maken van zoete aardappel friet klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel! Je kunt de friet maken door de zoete aardappel in lange dunne stroken te snijden. Dit kan zowel met of zonder de schil. Ook kun je met een frietsnijder aan de slag gaan. Zorg dan dat de zoete aardappel in de frietsnijder past, haal de hendel naar beneden, en je frietjes zijn klaar!

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen

  • 4 grote zoete aardappels
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel himalaya zeezout
  • 3 eetlepels vers tijm

En hoe maak je ze?
Verwarm de oven op 175 graden (hetelucht).

Was de aardappels en snij ze in frieten. Ik heb de schil eraan gelaten, dat vind ik altijd wel lekker!

Meng in een kom de olijfolie met de oregano, tijm en het zeezout. Je kan ook nog andere kruiden naar smaak toevoegen, als knoflook, peper of paprikapoeder. Hussel daar de frietjes doorheen. Ik zorg altijd dat ik ze goed omhul in het olijfolie en kruidenmengsel, zo worden ze lekker knapperig.

Verspreid de frietjes over een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten. Draai hierna de frietjes om en bak nog eens 20 minuten. Hierna zijn ze klaar om te eten. Serveer de frietjes met een saus naar keuze, bijvoorbeeld deze pittige Pika saus!

zoete aardappelfriet uit de oven

Door Lisa – Lisa is een fanatiek Instagrammer. Op haar account @lisa_lifestyle vind je vooral kleurrijke, snelle en gemakkelijke gerechtjes, al het ontbijt is toch wel echt haar favoriet. Op Focusonfoodies.nl deelt zij gerechten waarmee ze laat zien dat gezond eten helemaal niet moeilijk of saai hoeft te zijn.

Er is 1 reactie op Zoete aardappel friet

  1. Karen Vergote
    17 januari 2018 at 16:04 (3 jaar ago)

    Op hoeveel graden zet je de oven?

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.