zoete aardappelfriet uit de oven

Zoete aardappel friet

Een lekker patatje mayo is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Zo’n puntzak vol zoute en krokante frietjes met een lekkere klodder saus. Helaas is dit niet echt een bewuste keuze, maar dat betekent niet dat je frieten volledig hoeft te missen. Friet van zoete aardappel is namelijk een heerlijk alternatief! Ze zitten boordevol complexe koolhydraten die je een verzadigd gevoel geven, de lage Glycemische Index houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, en ook zit de zoete aardappel vol vitamine C en vitamine B6!

Zoete aardappel friet uit oven

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel, maar juist van de bataat. Het is een groente en naast dat ze dus hartstikke gezond zijn, zijn ze super lekker. Ik maak de zoete aardappel friet zelf in de oven, maar je kan het ook maken in de Airfryer. Of kies alsnog voor de frituurpan, lees bijvoorbeeld verder welke frituurpan de beste is van 2020.

ovenfriet van zoete aardappel

Zoete aardappel friet maken

Het maken van zoete aardappel friet klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel! Je kunt de friet maken door de zoete aardappel in lange dunne stroken te snijden. Dit kan zowel met of zonder de schil. Ook kun je met een frietsnijder aan de slag gaan. Zorg dan dat de zoete aardappel in de frietsnijder past, haal de hendel naar beneden, en je frietjes zijn klaar!

ovenfriet van zoete aardappel

Zoete aardappel friet

Geniet van een gezonde variant van patat door deze zoete aardappel friet! Met onder andere tijm, oregano en zout. Hmm!

Voorbereidingstijd 10 min
Oventijd 40 min
Totale tijd 10 min

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands

Porties 2 personen

Benodigdheden

  • Frietsnijder of schilmesje
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  

  • 4 zoete aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel zeezout
  • 3 eetlepels verse tijm

Bereidingswijze

 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Was de aardappels en snij ze in frieten. Ze kunnen zowel met als zonder schil, maar ik vind het schilletje wel lekker.
  • Meng de olijfolie met de oregano, tijm en het zeezout. Hussel daar de frietjes doorheen. Ik zorg altijd dat ik ze goed omhul in het olijfolie en kruidenmengsel, zo worden ze lekker knapperig.
  • Verspreid de frietjes over een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten.  Draai hierna de frietjes om en bak nog eens 20 minuten. Hierna zijn ze klaar om te eten!
zoete aardappelfriet uit de oven

Er is 1 reactie op Zoete aardappel friet

  1. Karen Vergote
    17 januari 2018 at 16:04 (3 jaar ago)

    Op hoeveel graden zet je de oven?

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Rating recept




Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.