glutenvrije pita met falafel

Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

Door de coronacrisis moeten we helaas dit jaar de leuke festivals en concerten missen. Wat ik zelf altijd één van de leukste dingen vind aan festivals, zijn de kraampjes vol festivalfood. Ik ben altijd op zoek naar lekker én gezonde gerechtjes, maar die zijn altijd lastig te vinden.. Daarom vond ik het een goed idee om een gezond, vegan en glutenvrij festivalgerecht met jullie te delen. Met deze zelfgemaakte pitabroodjes met falafel haal jij het festival naar jouw huis deze zomer!

Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel, avocado en rode bietenhummus | FocusonFoodies

Zelf pitabroodjes maken

In dit recept deel ik met jullie hoe je gemakkelijk zelf pitabroodjes kan maken. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt! En je maakt deze zelfgemaakte pitabroodjes met falafel gemakkelijk glutenvrij door glutenvrij zelfrijzend bakmeel te gebruiken. Naast het zelf pitabroodjes maken, kun je er ook voor kiezen om de falafel en de hummus zelf te maken. Als je niet zoveel tijd hebt, dan kun je de falafel en hummus tegenwoordig gelukkig gemakkelijk kopen bij de supermarkt.

glutenvrije pita met falafel en bietenhummus

Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

Maak met dit recept eenvoudig je eigen (glutenvrije) pitabroodjes met een heerlijke vulling van falafel, avocado en rode bietenhummus. Hmm!

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Rijstijd 30 min
Totale tijd 55 min

Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks

Porties 6 pitabroodjes

Benodigdheden

  • Keukenmachine of een mixer met deeghaken
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  

Pita broodjes

  • 260 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 3 gram gist
  • 160 ml lauwwarm water
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • 200 gram rode bietenhummus (of een hummus naar keuze)
  • 1 limoen
  • 85 gram rucola
  • 400 gram falafel (of zelfgemaakte falafel)

Bereidingswijze

 

Pita broodjes

  • Doe het gist bij het lauwwarme water, meng even goed door en laat een paar minuten staan.
  • Voeg het zout toe aan het bakmeel en voeg dan de olijfolie en het water met gist aan het meel toe. Meng dit met een keukenmachine of mixer met deeghaken tot een mooi deeg. Ook kan je het met de hand tot een mooi deeg kneden.
  • Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat dit op een warmere plek in huis (25-30 graden) ongeveer een half uur rijzen.
  • Maak dan 6 gelijke bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de zes bolletjes over de bakplaat. Zorg dat er genoeg afstand zitten tussen de bolletjes, want je gaat ze nu met een deegroller tot rondjes uitrollen. Maak de pita broodjes zo’n 2 cm dik; niet te dun, want dan kun je ze niet goed open snijden.
  • Stel de oven nu voor op 225 graden. Bak de pitabroodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en laat de broodjes daarna goed afkoelen.

Pita broodjes vulling

  • Verwarm de falafel volgens de instructies op de verpakking. Of maak het zelf volgens dit recept de glutenvrije falafel.
  • Snijd de komkommer en avocado in dunne reepjes.
  • Snijd het pitabroodje open en besmeer dit met de rode bietenhummus, of een hummus naar keuze. Snijd de limoen door midden en besprenkel de binnenkant van je pita met wat limoensap.
  • Vul het pitabroodje met reepjes avocado, komkommer, falafel en maak af met een beetje rucola. Enjoy!
Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel | FocusonFoodies

Zou jij deze lekkere zelfgemaakte pitabroodjes met falafel eten als je het tegen zou komen op een festival? Laat het me weten! Of heb jij nog andere gezonde gerechtjes die perfect zijn voor op een festival? Ik ben benieuwd!

Er zijn 4 reacties op Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

  1. Focus on Foodies
    8 juni 2016 at 09:14 (4 jaar ago)

    Hoi Lora,
    Zie mijn reactie aan Hazel! Groetjes, Lianne

    Beantwoorden
  2. Hazel
    18 augustus 2020 at 20:09 (2 maanden ago)

    ohhh.. ik ben benieuwd Fleur! Mijn stem heb je, dit lijkt me heerlijk! Zelf heb ik laatste de glutenvrije pita’s van een merk bij de Albert Heijn geprobeerd. Die waren ons alleen echt wel iets te droog van smaak en om dat nou met saus te compenseren is zo zonde! Ik ga het nu zelf proberen, lukt het vast ook wel 😉

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      19 augustus 2020 at 09:13 (2 maanden ago)

      Dankjewel Hazel, heel tof!
      Ja zonde he dat het vaak zo droog is, maakt je hele gerecht een stuk minder lekker. Is het zelf maken een beetje gelukt? 🙂

      Groetjes,
      Fleur

      Beantwoorden
  3. Rakkie
    18 augustus 2020 at 21:50 (2 maanden ago)

    4 stars
    Klinkt zeer goed! Ik ga het proberen!

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Rating recept




Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.