Zelf (vegan) Kimchi maken | Focus on Foodies

Zelf (vegan) Kimchi maken

Houd jij ook van pittig eten? Ik ben er dol op! Eén van mijn favoriete gerechten om te maken is Kimchi. Dit Koreaanse gerecht wordt ook wel de ‘verzonken groente’ genoemd, omdat het tijdens het bereidingsproces als het ware ‘zinkt’ in zijn eigen sappen en fermenteert. Door het fermentatieproces komen er een tal aan rijke smaken vrij, waardoor de Kimchi verandert in een smaaksensatie! Lees mijn Kimchi recept om erachter te komen hoe jij zélf dit heerlijke gerecht kunt maken.

Wat is Kimchi?

Het kan natuurlijk zijn dat je nog nooit hebt gehoord van dit populaire Koreaanse gerecht. Wat is Kimchi precies? Het gerecht bestaat uit gefermenteerde kool met pittige kruiden. Het heeft een zurige en pittige smaak en is lekker fris. Je kunt het zo eten als een kleine gezonde snack, als bijgerecht of in combinatie met rijst of andere Koreaanse hoofdgerechten. Je kunt Kimchi ook laten fermenteren waardoor het super lang houdbaar wordt, ideaal!

Wat heb je nodig?

Voor 4 kilo Kimchi:

  • 3 kilo Chinese kool 
  • 1 Koreaanse radijs of Japanse Daikon (te vinden in de toko, deze is wit/groen van kleur en groter dan de normale radijs)
  • 1 wortel
  • 7 bosuien
  • 1 ui
  • 24 knoflookteentjes
  • 5 gram fijngehakte verse gember
  • 250 gram Koreaanse hete peper vlokken (Gochugaru) of naar smaak (te vinden in de toko)
  • 70 gram zout 
  • 2 eetlepels rijstebloem (normale bloem kan ook, maar dan is het niet meer glutenvrij)
  • 2 eetlepels bruine of witte kristalsuiker
  • 500 ml water
  • Sesamzaadjes naar wens (topping)

Bereidingswijze

Het Kimchi recept duurt ongeveer 3 uur om te maken, omdat je eerst de Chinese kool moet inzouten. Gelukkig hebben we nu allemaal veel vrije tijd en is het dus ideaal om eens Kimchi uit te proberen!

Was de Chinese kool goed en snijd het in vier kwarten door het vier keer in de lengte te snijden. Je kunt de kool ook in kleine stukjes snijden. Dit maakt het inzouten en het aanbrengen van de specerijen wat makkelijker. Ik vind dit zelf een fijne methode om te gebruiken, omdat je er dan ook snel een snack van kan maken.

Zelf (vegan) Kimchi maken | Focus on Foodies

De volgende stap is het inzouten van de Chinese kool waardoor de groente vocht zal verliezen en zal krimpen. Pak een grote pan of emmer waar alle kool in past. Pak de kwarten Chinese kool en strooi zout tussen elk blad en leg deze in de pan of emmer. Als je de Chinese kool in kleine stukjes hebt gesneden, leg je alle stukjes kool in de pan of emmer en strooi je er het zout overheen waarna je het goed door elkaar mengt. Daarna volg je dezelfde stappen als de normale wijze van bereiden.

Zelf (vegan) Kimchi maken | Focus on Foodies

Wissel tijdens het inzouten de bovenste en onderste stukken Chinese kool met elkaar om. Door het water dat vrij komt, zullen de onderste stukken zouter zijn. Draai de kool daarom elk half uur minimaal 4 keer om, dit duurt dus 2 uur lang.

In de tussentijd kun je alvast de Koreaanse radijs en wortel in reepjes snijden en de bosuien in kleine ringetjes. Vervolgens breng je de (rijste)bloem, water en suiker al roerend aan de kook in een steelpan tot het langzaam een dik papje wordt. Zodra het mengsel dik wordt, kun je het van het vuur halen en laten afkoelen. 

Maal de gember, knoflook en ui in een keukenmachine fijn of snijd de specerijen met een mes fijn. Als het papje is afgekoeld, kun je de specerijen hierin toevoegen samen met de Gochugaru (Koreaanse hete peper vlokken). Meng het goed door elkaar en voeg daarna ook de gesneden groenten toe aan het mengsel. 

Heb je de kool minstens 4 keer omgedraaid, elk half uur? Dan is de Chinese kool wat zachter en flexibeler geworden. Spoel de kool minstens twee keer goed zodat het niet meer zo zout is, en laat het in een vergiet drogen. 

Als je de kool in vier kwarten hebt gesneden, dan breng je tussen elk blad een laagje van het mengsel aan. Gebruik hiervoor handschoenen, want het Kimchi mengsel geeft erg veel af! Vouw de kool vervolgens een beetje dubbel en leg het in een goed afsluitbare vershoudbak of pot, zoals een weckpot. Als je de kool vooraf in kleine stukjes hebt gesneden, dan kun je de stukjes kool eenvoudig mengen met het specerijenmengsel.
Nu kun je het gaan bewaren of direct lekker gaan smullen van de Kimchi!

Serveertip: strooi wat sesamzaadjes op de Kimchi voor een extra lekkere smaak.

Kimchi fermenteren

Je kunt het meteen eten of je kunt Kimchi fermenteren. Fermenteren is kort gezegd het bederven van je eten op een gecontroleerde manier. Dit klinkt misschien niet zo smakelijk, maar zuurkool is bijvoorbeeld ook gefermenteerd. Door je groenten te fermenteren, worden deze langer houdbaar en kun je er langer van genieten.

Het is belangrijk om tijdens het fermentatieproces de Kimchi te controleren en lucht te verwijderen. Door het fermentatieproces zullen er luchtbubbels in je Kimchi komen. Check de voorraadpot regelmatig en duw de Kimchi naar beneden met een lepel of een vork. Het fermentatieproces zal sneller gaan op kamertemperatuur en langzamer in de koelkast. Houd je niet zo van zure Kimchi? Bewaar deze dan in de koelkast, zo wordt de Kimchi minder snel zuur en sterk van smaak.

Kimchi is heerlijk én je kunt er veel mee doen. Je kunt het zo eten of je kunt het verwerken in andere gerechten. Zo zijn er Kimchi dumplings, Kimchi soep, Kimchi pannenkoeken, noem het maar op! Natuurlijk kun je zelf ook experimenteren. Bekijk onze hoofdgerechten en wie weet zie jij wel een leuke combinatie!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.