Zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado

Zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado

Elize, eigenaresse van de blog Eat, Cook and Love stuurde mij vorige week een berichtje op Facebook. Ze was op Focus on Foodies terecht gekomen en vond de site erg leuk! Uiteraard word ik nieuwsgierig van zo’n berichtje, zeker van een andere foodblogger, dus ik nam een kijkje op haar site. Naast restaurant reviews heeft zij daar een aantal prachtige food foto’s op staan en via Facebook wees ze mij op haar recept voor lactose vrij mango-avocado ijs. Overigens komt het originele recept voor dit ijs van Eet Goed, Voel je Goed geeft Elize aan. Maar dat leek mij wel een uitdaging: zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado. Niet alleen omdat ik nog nooit zelf ijs heb gemaakt, maar ook omdat ik (helaas nog) geen ijsmachine heb.

Normaal ben ik niet zo’n ijsfan, maar een fruit ijsje zonder suiker kan mij zeker interesseren. Dus ging ik direct aan de slag. De mango, avocado en het citroensap gingen in de blender in, samen met een aantal blaadjes munt. Ik heb het recept van Elize iets aangepast naar mijn smaak, want zij gebruikte limoensap in plaats van citroensap en geen munt.  In het recept geeft Elize ook aan dat je eventueel het ijs wat kunt zoeten met bijvoorbeeld stevia, maar naar mijn mening was het ijs door de natuurlijke fruitsuikers zoet genoeg.

Indien je geen ijsmachine hebt, vertelt Elize, kun je wat wodka toevoegen zodat het ijs niet als één bonk bevriest. Helaas, ik ben alcoholvrij dus wodka gebruiken is geen optie. Dan maar proberen of het lukt zonder alcohol én ijsmachine. Tijdens het bevries proces heb ik het ijs, of toen nog het mengsel, een aantal keer doorgeroerd en zelfs nog een keer door de blender gedaan om een ijsmachine te simuleren.

De dag erna was het mango avocado ijs eindelijk bevroren genoeg om te proeven. De smaak vond ik geweldig. Het is fris, niet te zoet en licht genoeg om na een uitgebreid diner te serveren. Daarnaast is het een hartstikke gezond vegan ijsje, omdat er alleen fruitsuiker in zit en er kokosmelk wordt gebruikt. Helaas voor mij zal het veel beter smaken indien het met een ijsmachine wordt bereid, omdat mijn ijs toch er veel kristallen had gevormd. Eigenlijk was het meer een granita, opzich ook lekker, maar minder romig. Dit heeft natuurlijk invloed op de smaak, dus ik kan alleen maar nóg positiever zijn over dit ijs uit een ijsmachine. Heeft u thuis een ijsmachine staan, dan zou ik dit mango avocado ijs zonder suiker zeker eens uitproberen!

Wat heb je nodig?

 • IJsmachine
 • 1 rijpe, grote mango
 • 1 rijpe avocado
 • 1 blikje suikervrije kokosmelk (400ml)
 • Sap van 1 ½ citroen

En hoe maak je het?

 1. Schil de mango en snijd in grove stukken. Ontpit de avocado en snijd ook deze in stukken
 2. Doe de mango, avocado, het limoensap en de kokosmelk in de blender en laat een aantal minuten draaien tot je een egaal mengsel hebt.
 3. Schenk dit mengsel vervolgens in de ijsmachine.
 4. Mocht je geen ijsmachine hebben en wél alcohol (mogen), voeg dan wat wodka toe en giet het mengsel in een plastic bak. Laat een nachtje in de vriezer staan.
 5. Geniet ervan!
Zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado

Zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado

Er zijn 8 reacties op Zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado

 1. julie
  7 juni 2013 at 10:38 (8 jaar ago)

  Jouw blog blijft me inspireren. Ik moet nog zoveel recepten van je uittesten 🙂
  Dit ijs zit er zeker bij.
  Gr. Julie

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 juni 2013 at 18:59 (8 jaar ago)

   Haha dankjewel Julie, wat een mooi compliment! Hopelijk blijft dat voorlopig zo en wordt je to-cook lijstje alleen maar langer 😉 haha!

   Beantwoorden
 2. Annika van Heeswijk
  18 juni 2013 at 12:15 (8 jaar ago)

  Hoi Lianne, hoe dat zo van die vodka? ben benieuwd wat daar achter zit!

  Beantwoorden
 3. Tjitske
  23 juli 2013 at 09:48 (8 jaar ago)

  Als je een goeie blender hebt kan je ook het mango-avocado-kokosmelk-citroenmengsel in een ijblokjesding gieten, bevriezen en dan pureren, resultaat: een heerlijk glad ijs!

  Beantwoorden
 4. Tjitske
  23 juli 2013 at 09:49 (8 jaar ago)

  ijsblokjesding

  Beantwoorden
 5. C.Moonen
  10 augustus 2013 at 06:37 (8 jaar ago)

  Ik heb dit recept geprobeerd.Heerlijk, maar met noten en Limoncello. Dit of zoals de geadviseerde wodka, laat de smaak beter tot zijn recht komen. HEERLIJK!!!!!

  Beantwoorden
 6. Laila
  9 december 2013 at 16:34 (7 jaar ago)

  Hoi!

  Ik heb t uitgeprobeerd:)!
  Alle ingredienten gebruikt en na t ijs draaien gelijk geproefd….heerlijk:)! Maar toen ik t in een bak in de vriezer legde voor 4 uurtjes was t 1 klomp geworden:(.
  Hoe kan dit? is dit normaal?

  Ik zou het echt heel graag willen weten want t ijs is zooooo lekker:)!!

  Beantwoorden
 7. Bogaert Liliane
  14 juli 2015 at 16:51 (6 jaar ago)

  Ik ben zeer verwondert dat je ijs kan maken met avocado. Ik heb ooit eens soep gemaakt van avocado en heb die ingevroren om later te serveren. Die soep was na het ontdooien niet te eten (smaakte naar rubber). Na wat zoekwerk heb ik ontdekt dat je avocado niet mag invriezen of boven het kookpunt brengen.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.