zelf ketchup maken

Zelf ketchup maken – smokey BBQ

Door Syreeta – Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes. De pure smaak van groenten en fruit is voor mij inmiddels onverslaanbaar. Toch heb ik soms zin om mijn gestoomde groenten, aardappeltjes uit de oven of zelfgemaakte burger op te vrolijken met een lekkere klodder ketchup. Gewoon, omdat het zo lekker is. Ondanks dat de pakjes en zakjes bij mij de deur uit zijn, heb ik het er nog nooit op gewaagd om mijn eigen ketchup te maken. Totdat ik enigszins werd gedwongen, toen uit mijn moestuin een enorme berg tomaten tevoorschijn kwam! Toen zat er dus niks anders op dan aan de slag te gaan: zelf ketchup maken, met een heerlijke smokey bbq twist.

zelf ketchup maken

zelf ketchup maken

zelf ketchup maken

zelf ketchup maken

Het leuke aan zelfgemaakte ketchup, is dat je precies weet wat erin gaat en je de kruiden helemaal naar jouw smaak kunt toevoegen. Ik koos er voor om de ketchup een rooksmaak te geven door er gerookt paprikapoeder aan toe te voegen. Ook wilde ik een ketchup zonder suiker maken. Maar tijdens mijn zoektocht naar een geschikt recept kwam ik er achter dat het toevoegen van suiker aan ketchup niet helemaal zonder reden is. Het zorgt er namelijk voor dat de zure smaak van de azijn gecompenseerd wordt. AH, vandaar! Omdat ik geen zin had in zure ketchup besloot ik dus toch maarsuiker toe te voegen, weliswaar in kleinere hoeveelheden. Ook koos ik voor kokosbloesemsuiker in plaats van geraffineerde witte suiker.

Ik kan je alvast verklappen dat het maken van ketchup eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is….. Tip: als je toch bezig bent, maak dan gelijk een voorraadje, zodat je genoeg hebt tot aan het volgende tomatenseizoen ;-). De ketchup blijft ongeopend namelijk minstens een jaar goed in de koelkast. #yummie!

Hebben jullie ervaring met zelf ketchup maken? En misschien wel tips om toch een suikervrije ketchup te maken? Ik ben heel benieuwd!

Wat heb je nodig?

Voor ca. 1200ml ketchup

  • 2 kilo tomaten – hoe rijper hoe beter
  • 4 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 150 ml balsamico azijn
  • 80 gram (kokosbloesem)suiker
  • 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 3 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels piment
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel korianderzaad
  • zout en peper
  • Schone, gesteriliseerde glazen potten. Kies voor meerdere kleine potjes, omdat de ketchup max. 2 weken houdbaar is als de pot eenmaal geopend is.

En zo maak je het

  1. Was de tomaten. Snijd de tomaten en de uien in stukken. De stukken mogen redelijk groot blijven omdat alles straks toch gepureerd wordt. Hak de knoflook fijn.
  2. Doe de tomaten, de uien en de knoflook in een grote pan samen met een scheutje water en zet het vuur zachtjes aan.
  3. Laat het 30 min zachtjes pruttelen en roer het af en toe door.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de massa met een staafmixer. Doe dit heel goed zodat de pitjes en velletjes van de tomaten zo goed als verdwenen zijn.
  5. Zet de pan terug op het vuur en voeg de azijn, alle specerijen, en het suiker toe. Laat de saus zachtjes verder sudderen, totdat hij voldoende dik is. Bij mij duurde dit ongeveer 45 minuten. Als je kleinere hoeveelheden maakt dan kan het zijn dat je ketchup eerder is ingedikt. Houd de massa dus zelf in de gaten en blijf intussen goed doorroeren. Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in de potjes. Enjoy!
zelf ketchup maken

zelf ketchup maken

Door Syreeta – Syreeta gelooft als natuurvoedingscoach in de kracht van écht eten. Eten dat je lichaam en geest energie geeft en je voedt. Onbewerkt en natuurlijk voedsel dat ons gezond houdt. Als gastblogger van Focus on Foodies wil Syreeta jou inspireren om de kracht van echt eten zelf te ervaren! Volg Syreeta op Instagram: @pure.food.coaching.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.