Zelf Glutenvrij Brood Bakken | Focus on Foodies

Zelf glutenvrij brood bakken

Overal online zie ik dat mensen massaal aan het bakken zijn geslagen in deze quarantaine tijd. De meeste mensen hebben nu natuurlijk uitgebreid de tijd om zijn of haar bakkwaliteiten te ontdekken! Daarom dit leuke recept om gemakkelijk zélf je eigen lekkere glutenvrije brood met sesam te bakken. Gewoon thuis in je eigen oven, zonder broodbakmachine. En het is echt helemaal niet moeilijk! Met het juiste recept volg je gewoon de stappen hieronder en ruikt je huis straks heerlijk naar jouw zelf gebakken brood!

Vaak wordt gedacht dat zelf brood bakken heel veel tijd kost, vooral als je kiest om glutenvrij te bakken. Zeker als je een keukenmachine in huis hebt, valt dat heel erg mee! Dan is het simpelweg een kwestie van alle ingrediënten in de kom doen en een paar minuten laten draaien. Daarna kun je achterover leunen en wachten tot het deeg mooi gerezen is. Vervolgens doe je het deeg in de bakvorm en in de oven en kun je opnieuw iets anders gaan doen, terwijl je glutenvrije brood in de oven afbakt. Veel tijd kost het dus niet en als je het een beetje goed plant, kun je de hele week zelfgebakken brood eten!

Het fijne aan zelf glutenvrij brood bakken is dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je brood zit. Je kunt zelf de soort(en) meel kiezen of besprenkel het brood met sesamzaadjes of voeg extra noten of zaden toe. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Plus een extra bonus; wie wil er nu niet die heerlijke geur van zelfgebakken glutenvrij brood in huis?

Wat heb je nodig?

  • 500 gram glutenvrije meel naar keuze (boekweitmeel, maismeel, rijstemeel, havermeel etc) Je kan ook een combinatie doen van twee soorten meel, dan gebruik je van elk 250 gram.
  • 7 gram (1 pakje) droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • Eventueel 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

Meng het meel met de gist en de zout in een grote kom. Voeg het water toe en kneed het geheel 5 minuten. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken.

Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen. Vet een broodbakvorm in en bestuif met meel. Kneed het deeg nog even door en vorm het zo dat het in de bakvorm past. Plaats het deksel en laat het deeg opnieuw 40 minuten bij kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de sesamzaadjes kort in de pan. Bestrijk de bovenkant van het brood met een beetje water en besprenkel met de sesamzaadjes. Plaats de deksel weer op de vorm.

Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak 35 tot 45 minuten.
Laat het brood enkele minuten afkoelen en haal daarna pas uit de bakvorm.
Het resultaat is een vers zelf gebakken glutenvrij brood!

Tip! Wil je dat het brood lekker lang vers blijft? Vries hem dan in en haal de plakjes die je wilt gebruiken er van te voren uit om te ontdooien.

Zelf Glutenvrij Brood Bakken | Focus on Foodies

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.