Zelf Glutenvrij Brood Bakken | Focus on Foodies

Zelf glutenvrij brood bakken

Overal online zie ik dat mensen massaal aan het bakken zijn geslagen in deze quarantaine tijd. De meeste mensen hebben nu natuurlijk uitgebreid de tijd om zijn of haar bakkwaliteiten te ontdekken! Daarom dit leuke recept om gemakkelijk zélf je eigen lekkere glutenvrije brood met sesam te bakken. Gewoon thuis in je eigen oven, zonder broodbakmachine. En het is echt helemaal niet moeilijk! Met het juiste recept volg je gewoon de stappen hieronder en ruikt je huis straks heerlijk naar jouw zelf gebakken brood!

Vaak wordt gedacht dat zelf brood bakken heel veel tijd kost, vooral als je kiest om glutenvrij te bakken. Zeker als je een keukenmachine in huis hebt, valt dat heel erg mee! Dan is het simpelweg een kwestie van alle ingrediënten in de kom doen en een paar minuten laten draaien. Daarna kun je achterover leunen en wachten tot het deeg mooi gerezen is. Vervolgens doe je het deeg in de bakvorm en in de oven en kun je opnieuw iets anders gaan doen, terwijl je glutenvrije brood in de oven afbakt. Veel tijd kost het dus niet en als je het een beetje goed plant, kun je de hele week zelfgebakken brood eten!

Het fijne aan zelf glutenvrij brood bakken is dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je brood zit. Je kunt zelf de soort(en) meel kiezen of besprenkel het brood met sesamzaadjes of voeg extra noten of zaden toe. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Plus een extra bonus; wie wil er nu niet die heerlijke geur van zelfgebakken glutenvrij brood in huis?

Zelf Glutenvrij Brood Bakken | Focus on Foodies

Zelf glutenvrij brood bakken

Een leuk recept om gemakkelijk zelf je eigen glutenvrije brood met sesam te maken. Gewoon thuis in je eigen oven. En het is totaal niet moeilijk!

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Rijstijd 1 uur 40 min
Totale tijd 2 uur 35 min

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands

Porties 1 brood

Ingrediënten

  

  • 500 gram glutenvrije meel of boekweitmeel, maismeel, rijstemeel, havermeel etc
  • 1 pakje droge gist 7 gram
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

 

  • Meng het meel met de gist en de zout in een grote kom. Voeg het water toe en kneed het geheel 5 minuten. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen. Vet een broodbakvorm in en bestuif met meel. Kneed het deeg nog even door en vorm het zo dat het in de bakvorm past. Plaats het deksel en laat het deeg opnieuw 40 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster de sesamzaadjes kort in de pan. Bestrijk de bovenkant van het brood met een beetje water en besprenkel met de sesamzaadjes. Plaats de deksel weer op de vorm.
  • Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak 35 tot 45 minuten. Laat het brood enkele minuten afkoelen en haal daarna pas uit de bakvorm. Het resultaat is een vers zelf gebakken glutenvrij brood!
Zelf Glutenvrij Brood Bakken | Focus on Foodies

Er zijn 10 reacties op Zelf glutenvrij brood bakken

  1. Joost
    30 november 2020 at 16:35 (8 maanden ago)

    Beste Fleur,
    bedankt voor dit heerlijke recept! Inmiddels heb ik een aantal keren een lekker brood gebakken.
    Wat ikzelf toepas is nog een scheut olijfolie gooien en het deeg kneden tot het gemengd is, wat prima lukt binnen 5 minuten en voorkomt dat het brood een korrelige structuur krijgt.

    Met vriendelijke groet,
    Joost

    Beantwoorden
    • Fleur van Veen
      1 december 2020 at 14:49 (8 maanden ago)

      Hoi Joost,

      Wat fijn om te horen dat je al een paar keer genoten hebt van dit recept!
      En bedankt voor de tip!

      Groetjes,
      Fleur

      Beantwoorden
    • Wilma Stam
      16 februari 2021 at 15:40 (6 maanden ago)

      Hallo Fleur,

      Ik wil voor mijn zoontje glutenvrij brood gaan bakken en ik zie bij u mooi gerezen brood. Ik heb alleen een vraagje over welke maat bakvorm ik het beste kan gebruiken. Hopelijk kunt u mij hier antwoord opgeven. Alvast bedankt.
      Groet Wilma

      Beantwoorden
  2. Andy
    24 januari 2021 at 14:35 (6 maanden ago)

    Hallo Fleur,

    Het recept ziet er mooi en simpel uit zoals een broodrecept ook hoort te zijn. Ik heb echter een deel boekwijt meelgebruikt, het andere deel havermeel en eerlijk gezegd, ziet het er niet uit als brood. Het is ook bijna niet gerezen en gekleurd, maar het smaakt wel prima.

    Nu ben ik net begonnen met het bakken van dit soort baksels en heb ik wel begrepen dat elk type meel andere eigenschappen heeft.

    heb jij een tip welk meel ik het beste kan gebruiken om een “echt” brood te gaan maken?

    Groetjes Andy

    Beantwoorden
    • Fleur van Veen
      26 januari 2021 at 17:45 (6 maanden ago)

      Hoi Andy,

      Wat jammer om te horen dat je brood niet echt gerezen was! Weet je zeker dat je genoeg gist hebt gebruikt?
      Hierdoor gaat het brood namelijk rijzen, niet door het meel wat je gebruikt.
      De soorten meel die je gebruikt zijn voornamelijk van invloed op de smaak, en zo te horen was dat gelukkig wel goed! 🙂

      Je kunt in plaats van gist ook baksoda gebruiken bijvoorbeeld.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

      Groetjes,
      Fleur

      Beantwoorden
      • Andy
        27 januari 2021 at 08:25 (6 maanden ago)

        Hoi Fleur,

        Dank je voor je antwoord, ik ga wat experimenteren met de hoeveelheid gist. Ik heb namelijk wel 1 zakje gebruikt. Ik laat het weer weten als ik weer een brood maak.

        Groetjes Andy

        Beantwoorden
  3. K.Dubois
    15 februari 2021 at 18:01 (6 maanden ago)

    Ik ben een doorwinterde broodbakster. Nu wou ik voor eerste keer glutenvrij brood maken omdat ik last krijg van gewoon brood eten.Ik had 500 gram glutenvrije maisbloem.15 gram boter.11 gram gedroogde gist ,een 5 gram zout en 180 water.10 minuten kneden met kneden., 35minuten rijzen,ontluchten,terug 35 minuten rijzen en dan oven 200 graden.Eigenllijk zelfde recept als gewoon bloem,die er altijd goed gerezen en lekker.Maar dit broodje trok op niks,niet gerezen,en deeg viel uit elkaar.Wat heb ik mis gedaan met deze gluten vrije maisblorm?

    Beantwoorden
  4. Lisa
    18 februari 2021 at 20:16 (5 maanden ago)

    Ziet er goed uit!! Bedankt voor het recept, ik ga het zeker zelf proberen.

    Beantwoorden
  5. Esmeralda
    4 maart 2021 at 21:40 (5 maanden ago)

    Ik zie bij u op de foto een prachtig, groot en gerezen brood 🙂
    mijn poging echter is totaal niet gerezen en zo hard als een steen wat is de volgende keer het beste om te veranderen, meer water en gist?
    Groetjes Esmeralda

    Beantwoorden
  6. krishika
    22 april 2021 at 11:09 (3 maanden ago)

    Hello, Thanks for your Great post! I Get Satisfied reading it. I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day.

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Rating recept




Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.