
Zelf Falafel maken met Pappadums en Soja Yoghurt Komijn saus
Falafels zijn niet bij iedereen bekend en als ik heel eerlijk ben had ik er tot een jaar geleden ook nog nooit van gehoord. Volgens mij is het in Amerika populairder dan hier in Nederland en die populariteit heeft een goede reden: falafels zijn heerlijk! En als je ze zelf maakt ook nog eens heel erg gezond, omdat deze versie van zelf falafel maken met Pappadums en Soja Yoghurt Komijn saus geen toegevoegde suikers of tarwe bevat.
Ik hoor je denken: pappadums? De pappadum is een knapperige wafels uit de Indiase keuken, die als snack of bij een hoofdgerecht worden gegeten. Nu blijken de pappadums die hier te koop zijn ook nog eens geen gist, tarwe, suikers en e-nummers te bevatten. Sinds ik dat weet zijn pappadums voor mij een hele fijne snack en eet ik ze bijvoorbeeld met wat humus, avocado of zalm.

Het is gebruikelijk falafels te serveren met een pitabroodje en als je geen glutenallergie hebt of niet tarwevrij hoeft te eten, kun je die bijvoorbeeld zelf maken (zie hier mijn recept voor spelt pita broodjes). Nu zijn pappadums een hele goede vervanger voor pitabroodjes en voor de snelle thuiskoks onder ons ook nog eens super makkelijk en snel klaar te maken. Namelijk: Maak ze aan beide kanten nat met wat water, en doe er 2 per keer op een bord in de magnetron (70 seconden). Eigenlijk moet je ze met olie bestrijken of frituren, maar met water werkt het prima en het is natuurlijk ook nog eens gezonder.
Dit gerecht vind ik zelf echt geweldig. Het is namelijk erg gezond, snel klaar en daarnaast heel smaakvol, zeker met de sojayoghurt-komijn saus die je er (in 1 minuut) bij kunt maken. Het recept voor de sojayoghurt-komijn saus staat helemaal onderaan!

Zelf Falafel maken met Pappadums en Soja yoghurt komijn saus
Benodigdheden
-
Keukenmachine of hakmolen
Ingrediënten
Falafel
- 1 blikje kikkererwten (netto gewicht 410 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes peterselie
- 1 eetlepel arrowroot (of maizena)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ rode peper
- 1 snufje zout en peper
- 1 scheut olijfolie (of kokosolie)
Soja yoghurt-komijn dip
- 250 ml magere soja yoghurt (of normale yoghurt)
- 3 eetlepels sambal (naar smaak)
- 1 ½ theelepel komijnpoeder (naar smaak)
- ½ citroen
Bereidingswijze
Falafel
-
Laat de kikkererwten goed uitlekken. Hak de peterselie fijn. Maal daarna de kikkererwten, peterselie, knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder en halve rode peper fijn met een keukenmachine of hakmolen.
-
Maal dit tot een grof mengsel en doe er dan 1 eetlepel arrowroot of eventueel maïzena bij, met een snuf zout en peper. Roer dit nog even goed door elkaar.
-
Maak dan van dit mengsel ongeveer 8 ovaaltjes met een dikte van een paar centimeter. Zorg dat ze goed stevig zijn en bak ze dan een paar minuten per kant in een pan met een scheut olijfolie of kokosolie.
-
Maak de pappadums warm volgens de instructies op de verpakking.
Soja yoghurt-komijn dip
-
Snijd de citroen door midden, en pers het sap van één helft. Meng dit samen met de rest van de ingrediënten.
-
Serveer de falafel op de warme pappadums en maak het af met de frisse maar toch pittige dipsaus!

Er zijn 11 reacties op Zelf Falafel maken met Pappadums en Soja Yoghurt Komijn saus
2Pingbacks & Trackbacks op Zelf Falafel maken met Pappadums en Soja Yoghurt Komijn saus
-
[…] en een bouillonnetje. Zie ook Aziatische Ingredienten. Jordanie: Labneh (dikke yoghurt), hummus, falafel en lamsworstjes. Colombia: changua (soep van melk met ei, lente-ui en koriander) Ghana: Waakye […]
-
[…] week maakte ik de falafel. Helaas had ik de papadums niet in huis, maar het lijkt mij een lekkere combinatie.. De falafel was […]
elsbeth
23 april 2013 at 10:04 (8 jaar ago)Falafel ken ik al wel heel lang, voornamelijk van festivals, op Lowlands staat bijvoorbeeld altijd een falafelkraam! In Utrecht heb je ook Falafel City, snackbar met falafel. Ik wist niet dat pappadums geen tarwe en gist bevatten. Relaxt! Goed recept ook!
Focus On Foodies
24 april 2013 at 10:22 (8 jaar ago)Dankjewel!
Grappig, hoorde gister ook al op Twitter dat het in de Randstad populairder was dan ik dacht 😉 Ik loop achter, haha
Ja pappadums zijn echt geweldig, ideaal ook om ‘s avonds als (mega) toastje te gebruiken met bijv. gerookte zalm!
Dancer
10 augustus 2013 at 13:09 (7 jaar ago)Hoi! Gister geprobeerd, smaak en geur waren fantastisch maar bij het bakken in de pan viel de falafel uit elkaar! Tips voor de volgende keer?
Verder toprecept en heerlijk met pappadums!
Focus On Foodies
11 augustus 2013 at 19:44 (7 jaar ago)Haha ik ben blij dat de smaak je in ieder geval goed beviel 😉 Toen ik zelf de falafels nog een keer maakte, heb ik er een extra eetlepel arrowroot (of maizena) bij gedaan; het werd toen wat steviger. Wel blijft het gemakkelijk brokkelen, dus is het vooral de truc om ze voorzichtig om te draaien 😉 Succes de volgende keer!
Marie-José
12 juli 2016 at 13:12 (5 jaar ago)Maïzena heeft vocht nodig om te binden. 2 eetlepels ( kikkkererwten) vocht toevoegen en in de koelkast oplaten stijven . Zo vielen ze bij mij niet uit elkaar met bakken. Heb ze even door de polenta gerold . Gebuikt een hoog vuur…. Lekker recept… ?
Esmée
9 februari 2014 at 15:47 (7 jaar ago)Heerlijk falafel! Voor het sausje heb ik de tweede keer in plaats van sambal harissa gebruikt. Ik vond het heerlijk. Misschien voor de afwisseling..
Marjolein
1 april 2014 at 22:09 (7 jaar ago)Heerlijk recept maar een vraagje over de pappadums. Jij zegt ‘de pappadums die hier te koop zijn, zijn e-nummer, gist, tarwe etc vrij’. Maar waar is hier??
Carla
9 september 2014 at 07:41 (6 jaar ago)Welk merk Pappadums? Recept falafel klinkt heerlijk, ik ga het zeker maken
Focus On Foodies
9 september 2014 at 17:20 (6 jaar ago)Hi Carla,
Volgens mij zijn dit de pappadums van Patak’s. Leuk dat je de falafel gaat maken!
Groetjes,
Lianne