Workshop kaas maken op de kaasboerderij

Over een paar dagen gaat mijn zus trouwen en daarom moesten we haar natuurlijk ontvoeren voor een vrijgezellendag. Net als ik is ze geen mega fan van wilde feestjes en rare verkleedpartijen en dat wisten de vriendinnen die haar dag organiseerden ook. Dus op de dag zelf gingen we naar de Achterhoek (ik was 2,5 uur onderweg :-|, de naam klopt dus echt) en was onze eerste stop kaasboerderij Weenink. En wat bleek; we gingen een workshop kaas maken op de kaasboerderij doen! Hoe leuk! Dat heb ik nou altijd al eens willen doen en als kers op de taart waren er ook nog een paar babykoeien die aan je duim sabbelden. Je hoort het al; het werd een topdag. Ook super leuk om met kinderen te doen!

Het zal wel in de familie zitten, dat mijn zus en ik vanuit de auto meteen richting de kalfjes gingen en daar prima een paar uur hadden kunnen spenderen. Mij kun je gerust ‘s ochtends vroeg naar een soort Smalland, met kalfjes in plaats van ballenbakken, brengen en me aan het einde van de dag weer op halen. Voor mijn zus geldt hetzelfde, maar we moesten toch echt met de boer mee om kaas te gaan maken ;-).

workshop kaas maken

workshop kaas maken

kalfje

kalfje

Dat blijkt nogal een precies karweitje. Niet alleen qua hygiene (haarnetjes, plastic om je schoenen en een schort voor), maar ook qua stappen die je moet doorlopen. In een grote bak was de verse melk al gemengd met stremsel. Over stremsel wil ik niet teveel kwijt, behalve dat als je weet wat het is, je misschien een tijdje geen kaas meer hoeft. Zo. En nu mag je googlen ;-). Dus het stremsel gaat bij de melk en moet dat een half uurtje zijn werk doen. Wij gingen in de tussentijd uiteraard weer even langs bij de kalfjes en koeien.

Hierna werden we opgesplitst in teams van vier personen en werden we (ons team dan) bloedfanatiek. Ons kaasje moest natuurlijk het allerbeste smaken en dat betekende full-focus opletten en de juiste stappen volgen. Eerst moet je met een kaasmes het stremsel los snijden tot blokjes. Rustig aan, niet te snel (we moesten een luie kaasboer zijn, don’t ask). Laat het de wrongel (dat zijn dus die blokjes) een minuut of 5 a 10 rusten, zodat ze naar beneden zakken en het ‘water’ (wei) naar boven komt. Dan schep je de overtollige wei weg.

Tijd voor de volgende stap, namelijk al roerend met het kaasmes warm water toevoegen, tot een temperatuur van 32 graden. Dit is een nauwkeurig klusje, want als je te snel gaat met je kaasmes maak je de wrongel te klein en de wei mag niet te warm worden. Als de temperatuur 32 graden is, gaat de deksel op de emmer en moet het geheel weer 30 minuten ‘rusten.

workshop kaas maken met m'n zussie

Zus en ik als kaasmeisje

Hierna herhaalt het proces zich: met het kaasmes de wrongel snijden op een rustig tempo. Daarna even rusten zodat de wei kan worden weg geschept en dan opnieuw warm water toevoegen, maar nu tot een temperatuur van 36 graden. Weer een half uur laten rusten. Kaas maken is serieus niet iets voor gehaaste mensen. Wel voor mensen die elk half uur een kalfje aan hun vinger willen laten sabbelen. Na dat laatste half uur snijd je voor het laatste de wrongel en haal je zoveel mogelijk wei weg, zodat er alleen nog wrongel overblijft.

De wrongel druk je dan in een kaasvorm; wij maakten kleine kaasjes van een pond. We deden dit met de hand, in de fabriek gaat dit natuurlijk machinaal. Het voelt een beetje gek, bijna als huttenkase, en lijkt echt totaal nog niet op kaas. We mochten ook ons eigen kaasmerkje op het kaasje aanbrengen, zodat er straks een echt Focus on Foodies kaasje op de plank ligt. Zo leuk! Hierna worden de kaasjes onder druk in de kaasvorm geperst en daarna gepekeld. Na twee weken zijn de kaasjes klaar om opgehaald of verstuurd te worden.

Kaas ligt te rijpen

Kaas ligt te rijpen

Focus on foodies kaasje

Focus on foodies kaasje

hier worden de kaasjes geperst

hier worden de kaasjes geperst

de keuze is reuze

de keuze is reuze

Mijn lieve Focus on Foodies kaasje komt komende vrijdag en ik ben ontzettend benieuwd! Het is dan nog jonge Gouda kaas, maar je kunt er zelf voor kiezen om de kaas nog wat langer te laten rijpen. Op een droge, koele plek (liefst een kelder) en regelmatig even afstoffen en omdraaien. Zo leuk, een eigen kaasje op de plank! Zoals je leest is het super leuk om eens een workshop kaas maken te volgen. Ook heel interessant voor kinderen, omdat je leert waar kaas vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.