bestemming roros in noorwegen

Winter in Røros Noorwegen

Alleen de treinreis ernaar toe was al waanzinnig mooi. Røros ligt in het midden van Noorwegen, niet ver van de Zweedse grens en is zeker in de winter een prachtige bestemming. Gemiddeld ligt de temperatuur hier op zo’n – 30, maar toen wij er waren was het ‘slechts’ een paar graden onder nul. Gelukkig kun je je goed kleden tegen de Noorse kou en is winter in Røros een onbeschrijflijke ervaring. 


Noorwegen is een land wat bij uitstek geschikt is voor een geweldige roadtrip. Dit lijkt me fantastisch om eens te doen, omdat het landschap zo indrukwekkend is en de natuur overweldigend mooi. In de winter kan het wat lastiger zijn om als ‘Hollander’ over de bevroren en besneeuwde wegen richting Røros te rijden. Een hele fijne optie is de trein. Niet alleen is dat comfortabel, want het Noorse spoorwegennetwerk is goed op orde, de route is prachtig! De trein gaat langs halfbevroren rivieren met grote, witte ijsschotsen en door witbesneeuwde dalen. Vanuit Trondheim ben je met de trein in ongeveer 3 uur in Røros. Het treinstation ligt vlak voor het hotel wij verbleven, Bergstadens Hotel. Ook een goede tip, dat hotel. De kamers zijn prettig en comfortabel, de locatie super centraal en het ontbijt is heel uitgebreid.

Wij pakken vanaf Trondheim de trein naar roros noorwegen

Wij pakken vanaf Trondheim de trein naar roros noorwegen

Het uitzicht tijdens de treinreis is adembenemend mooi

Het uitzicht tijdens de treinreis naar Roros is adembenemend mooi

kerk in roros

kerk in roros

De 'kicksled' is nog steeds een veelgebruikt vervoersmiddel voor lokalen (en toeristen) in Roros

De ‘kicksled’ is nog steeds een veelgebruikt vervoersmiddel voor lokalen (en toeristen) in Roros

Houten huizen in verschillende kleuren kenmerken het centrum van Roros

Houten huizen in verschillende kleuren kenmerken het centrum van Roros

paardenkoets door de straten van roros

paardenkoets door de straten van roros

Oude mijnstad

Het Noorse Røros is een oud mijnwerkersstadje en staat al sinds de jaren ’80 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De geschiedenis van de kopermijnen die het dorpje kenmerkte is razend interessant en kun je bekijken in het Mijnmuseum. Het moet enorm zwaar werk geweest zijn voor de mijnwerkers in de barre koud; lange dagen met in de winter amper zonlicht. Je kunt het je bijna niet voorstellen en een bezoekje aan het Mijnmuseum (Smelthytta museum) is dan ook zeker de moeite waard. Aan de overkant van de rivier, die de energie voor de mijnfabriek opwekte, vind je het oudste straatje van Røros. Deze houten huisjes, met gras op het dak, zijn al enkele honderden jaren oud en geven een mooi kijkje in het verleden.

Julemarked (Kerstmarkt)

Hoewel de dagen maar kort zijn in de winter (het wordt pas rond 10 uur licht en om 3 uur is de zon alweer onder), zorgen de gezellig verlichte houten huisjes en straatjes voor een romantische sfeer. Net voor kerst, begin december, wordt het hart van het dorpje omgetoverd tot een sfeervolle ‘Julemarked’, een kerstmarkt. Je vindt er handgemaakte (traditionele) kleding, kerstversiering, Noorse specialiteiten en Glögg; de Noorse versie van glühwein. Lekker om weer wat mee op te warmen!

Prachtig uitzicht over roros, met rechts de oude koperfabriek

Prachtig uitzicht over roros, met rechts de oude koperfabriek

koperfabriek Smelthytta in Roros

koperfabriek Smelthytta in Roros

kerstmarkt roros noorwegen

kerstmarkt roros noorwegen

vrolijke kerst gnomen

vrolijke kerst gnomen

Op de Julemarked in Roros

Op de Julemarked in Roros

Food in Røros

Om de kou uit je lijf te krijgen, zijn er gelukkig ook een aantal hele leuke food adresjes in Røros die je eigenlijk niet mag overslaan. Zo vond ik Frøyas Hus fantastisch, met een mini buffet waar je zelf chocolademelk en thee kunt pakken. Alles is huisgemaakt en de (glutenvrije) Snickerstaart is om je vingers bij op te eten. Voor het diner is Vertshuset een aanrader. Het eten was er erg goed, prachtig opgemaakt en alle ingrediënten zijn lokaal. In de kelder worden hele leuke bierproeverijen georganiseerd, waarbij je gelijk wat meekrijgt over de lokale traditie en mooie historische verhalen hoort! Ook het Solheim Pensjonat mag niet ontbreken op je lijstje. Als je de drempel van dit kleinschalige pension binnenstapt, waan je je direct in de jaren ’50. De inrichting is werkelijk fantastisch en door zes stoere vrouwen bij elkaar verzameld. Er zijn slechts zes kamers, stuk voor stuk anders ingericht, en je kunt er in het weekend ontzettend lekker en gezellig lunchen.

glutenvrije snickers taart

Huisgemaakte glutenvrije snickers taart bij Froyas Hus

Voorgerecht met ondere andere rauwe wilde zalm bij Vertshuset

Voorgerecht met ondere andere rauwe wilde zalm bij Vertshuset

fanttastisch fifties interieur bij solheim pensjonat roros

fanttastisch fifties interieur bij solheim pensjonat roros

Huskytour in Røros

Een huskytour, met een hondenslee door een besneeuwd landschap. Al jaren op mijn bucketlist en ein-de-lijk ging die droom in vervulling in Noorwegen. Jullie hebben vast meegekregen dat Simone en ik samen een ongeluk hebben gehad, voornamelijk door dikke vette pech, waardoor Simone flink in de kreukels zit. Ondanks dat wij deze ervaring hebben gehad, vind ik het nog steeds een magische ervaring om met een aantal honden en een slee op pad te gaan.

Er zijn zo ongeveer 60 honden bij Alaskan Husky tours en alle honden hebben hun eigen hok. Zodra ze door hebben dat we met ze op pad gaan, worden ze helemaal wild; dit is wat ze het allerliefste doen. Er wordt ons uitgelegd hoe we de honden hun harnas kunnen omdoen en hoe ze in een bepaalde volgorde voor de slee worden ingespannen. De honden lopen vrijwel altijd samen in dezelfde roedel en hebben een natuurlijke rangorde, ook tijdens het rennen. Niet veel later vertrekken we en glijdt het Noorse landschap aan ons voorbij. Ik heb letterlijk tranen in mijn ogen staan en beleef een moment van intens geluk. De honden, het landschap, het gezelschap en het feit dat mijn droom in vervulling gaat dankzij mijn blog. Man, echt magisch!

Helaas ging het een tijd later mis en viel er voor ons iemand van de slee, waardoor wij op een steil en ijzig stuk in een bocht moesten remmen. Dat lukt niet echt met een slee die dan gewoon graag rechtdoor wil. We knalden op een boom en dat liep niet goed af. Ondanks wat we hebben meegemaakt, is het een enorm bijzondere ervaring. Misschien wel het overwegen waard om een gevorderde of professional de slee te laten besturen, maar als je ooit de kans krijgt om een huskytour te doen… doen! Check vooral ook de video die ik maakte van Røros en de hondensledetocht onder deze foto’s!

Alsof de hemel in brand staat - waanzinnige zonsopgang onderweg naar de husky tour

Alsof de hemel in brand staat – waanzinnige zonsopgang onderweg naar de husky tour

Allemaal blije hondjes bij de Husky Tour

Allemaal blije hondjes bij de Husky Tour

Uitleg over het besturen van de hondenslee

Uitleg over het besturen van de hondenslee

Husky tour Roros Noorwegen

Husky tour Roros Noorwegen

Op de hondenslede Roros husky tour

Op de hondenslede Roros husky tour

Husky tour

Husky tour

5 tips om te doen in Røros:

 1. Met de paardenslee door de straten van Roros
 2. Een bezoek brengen aan de kerstmarkt in december
 3. Een kopje koffie en (glutenvrije!) snickerstaart eten bij Frøyas Hus
 4. Een huskytour door de omringende bossen
 5. Bezoek aan het Smelthytta Mijnmuseum
Met paardenslee door de straten van Roros

Met paardenslee door de straten van Roros

Ik was in Røros op uitnodiging van Visit Norway en Cherry Picker

Er zijn 2 reacties op Winter in Røros Noorwegen

 1. Lenie
  8 februari 2016 at 17:51 (4 jaar ago)

  Superleuk verslag! Ben best en beetje jaloers…. ?

  Beantwoorden
 2. Simone
  9 februari 2016 at 17:44 (4 jaar ago)

  Ja wat een toffe reis was het he. Balen dat het zo moest aflopen maar goed. Shit happens as They say. ?

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.