Vegan Erwtensoep zonder gist

Winter recept: Vegan Erwtensoep zonder gist

Erwtensoep past naar mijn mening net zo bij de winter als sneeuw, schaatsen en kerst; het is onmisbaar. Mijn vader is de koning van de erwtensoep, of snert, zoals hij het altijd noemt. Hij maakt iedere winter een gigantische pan erwtensoep, die vervolgens half wordt opgegeten en de andere helft wordt ingevroren. Als er dan eens iemand trek heeft in een kom warm soep hoef je het alleen nog maar even op te warmen. Maar hoewel ik echt ben opgegroeid met grote pannen zelfgemaakte erwtensoep, had ik het nog nooit zelf geprobeerd. Ik ben niet zo gek op vet spek, dus dat hoefde er van mij niet in en daarnaast wilde ik ook een vegan en vegetarische variant proberen. En dit Winter Recept: Vegan Erwtensoep zonder gist is echt verrukkelijk!

Ik gebruik altijd gistvrije veganistische bouillon, omdat ik van gist merkbaar last krijg van mijn buik. Hierdoor eet ik ook alleen speltdesem en geen gewoon speltbrood. Je kunt deze gistvrije bouillonblokjes bij natuurwinkels halen of online bestellen. Verder is deze erwtensoep heel simpel; kook spliterwten in water met bouillon, bak de ui en overige groenten aan in wat olijfolie of kokosolie en voeg deze later toe aan de pan met erwten. Je hebt trouwens wel een forse pan nodig voor dit recept (2,5 of 3 liter). Op het laatst even met de staafmixer door de soep en naar eigen smaak voeg je nog wat kruiden toe. Je kunt de soep dan serveren en mochten er nu eters bij zijn die wel graag worst door hun soep hebben: ik deed er op het laatst ook nog rookworst doorheen voor het vriendje nadat ik zelf soep had gepakt; dit kan prima en het smaakte hem heerlijk.

Simpel, weinig werk en super lekker op een koude winterdag, deze vegan erwtensoep. Geniet ervan!

Vegan Erwtensoep zonder gist

Vegan Erwtensoep zonder gist

Vegan Erwtensoep zonder gist

Vegan Erwtensoep zonder gist

 

Vegan Erwtensoep zonder gist

Vegan Erwtensoep zonder gist

Wat heb je nodig?

 • 1,5 liter bouillon
 • 100 gram prei
 • 100 gram bleekselderij
 • 1 grote ui
 • 150 gram aardappelen
 • 250 gram spliterwten
 • eetlepel kokosolie

En hoe maak je het?

 1. Was en snijd de groenten (prei, bleekselderij en ui)
 2. Pak een grote pan en doe hierin 1,5 liter water met genoeg bouillonblokjes. Op de verpakking staat hoeveel blokjes je per hoeveelheid water nodig hebt.
 3. Spoel de spliterwten af en doe ze bij de bouillon. Breng dit aan de kook.
 4. Doe in een aparte pan de kokosolie en fruit de ui, prei en bleekselderij aan.
 5. Schil ondertussen 150 gram aardappels (of neem kant en klare aardappelstukjes uit de supermarkt als je weinig tijd hebt). Doe de aardappels bij de spliterwten.
 6. Doe dan ook de groenten bij de erwten en laat alles gaar koken. Het mag zeker een uur op laag vuur pruttelen. Als alle ingrediënten gaar zijn, mix je het geheel met een staafmixer. Je kunt de soep wat grover laten of tot een glad geheel mixen.
 7. Nu kun je de rookworst toevoegen. Als je zowel veganistische als soep met rookworst wilt maken, kun je eerst wat soep overscheppen in een andere pan en daar de rookworst aan toevoegen. Geniet van je winterse kost!

Er zijn 6 reacties op Winter recept: Vegan Erwtensoep zonder gist

 1. Jeannette
  9 december 2013 at 09:43 (7 jaar ago)

  Lekker hoor! Zelf zou ik er ook nog wortel en knolselderij bij doen.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 december 2013 at 10:02 (7 jaar ago)

   Goede tip Jeanette, wortel en knolselderij zal er erg lekker bij smaken!
   Voor dit basis recept wilde ik zo min mogelijk ingrediënten gebruiken, zodat het zo makkelijk en snel mogelijk te bereiden is.

   Beantwoorden
 2. Chantal Biersteker
  9 december 2013 at 10:45 (7 jaar ago)

  Ik doe er idd ook wortel en knolselderij bij, en ipv aardappels gebruik ik koolrabi. Ook erg lekker! En voor man en kinderen zet ik de rookworst in n apart schaaltje op tafel.

  Beantwoorden
 3. Mieneke
  9 december 2013 at 18:45 (7 jaar ago)

  Lekker! Hij staat bij mij op het gerecht voor vanavond.de variaties klinken ook erg lekker!
  Klein vraagje: wat is de meerwaarde van t eerst opbalken van de groente. Met andere soepen gooi ik alles bij elkaar.

  Beantwoorden
  • jeannette
   10 december 2013 at 13:29 (7 jaar ago)

   mieneke; ik bak de ook altijd eerst de uien, prei en bleekselderij. dat maakt de smaken krachtiger vind ik zelf. ik zou het gewoon eens proberen 🙂

   Beantwoorden
 4. annemarie
  9 december 2014 at 16:57 (6 jaar ago)

  Ertensoep was laatst bij koffietijd. Ik heb hem gisteren gemaakt zonder bouillon. Met een zak gemengde groenten er bij. Winterwortel en halve knoselderij. Dat recept zegt een jusblokje er bij. Heb ik niet gedaan. Zout en peper is voldoende. Staafmixer erdoor en klaar. Ik heb een runderworst genomen. Erg lekker en vullend. Vanmiddag op en straks weer. Mijn man een stokbrood er bij en ik kastanje crackers. Vroeger werd ik erg winderig er van. Ben benieuwd 🙂

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.