Weekend Texel: Beach Food Festival 2017

Er gaat niets boven een weekend Texel. Lekker uitwaaien, voetjes in het zand en een frisse neus halen in de bossen bij de Koog. Texel is het hele jaar door heerlijk (ook in de winter), maar de beste tijd voor een weekend Texel is het laatste weekend van juli. Dan vindt namelijk het Beach Food Festival plaats in de haven van Oudeschild. Een authentiek en super gezellig food festival, wat een bezoek aan Texel extra de moeite waard maakt.

Beach Food Festival

De sfeer op het Beach Food Festival maakte veel indruk op me tijdens de eerste editie van vorig jaar. Het gaat hier niet om zien of gezien worden, maar om genieten met elkaar; met vrienden en familie. Iedereen loopt er dan ook heerlijk relaxed bij, in zijn weekend outfit, en je ziet genoeg mensen op blote voeten. Omdat het festival grotendeels op gras of strand is, trok ik ook algauw mijn schoenen uit. Blote voeten lopen gewoon veel lekkerder ;-).

Je betaalt geen toegang of entree bij het Beach Food Festival. Bij de foodtrucks en kraampjes betaal je contant of per pin en dat werkt snel en makkelijk. Wat me wel opviel, was dat het eten en drinken een stukje duurder was geworden ten opzichte van vorig jaar. Waren de wijntjes vorig jaar nog E2,50, dit jaar kostte een witte Texelse wijn E3,50. Een hapje eten kost tussen de E3 en E7,50. Ook dat was wat duurder dan vorig jaar. Dat viel me best tegen, want voor een kleinschalig festival zijn de prijzen dan best hoog.

Het eten zelf is super. Van flammkuchen met pulled chicken, tot ceviche van kabeljauw, pita’s met Texels lamsgehakt en crêpes; alles is even lekker. En met leuk gezelschap, uitzicht over de Waddenzee, een relaxed muziekje op de achtergrond, zilte wind door je haar én een zonnetje op je kop is het leven wel even érg fijn op het Beach Food Festival.

Het Beach Food Festival op Texel vindt elk jaar plaats tijdens het laatste weekend van juli. Volgend jaar is dit 27 t/m 29 juli 2018.

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Zalige ceviche van kabeljauw van de Eilandkeuken

Zalige ceviche van kabeljauw met quinoa van de Eilandkeuken

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Beach Food Festival Texel (foto: Liselotte Schoo)

Garnalen vissen met de TX-10

Een populaire bezigheid op Texel is om een tocht te doen met de garnalenboot. Ik weet nog dat wij dit héél, heel lang geleden ook gedaan hebben toen ik nog erg klein was. Ik vond het fantastisch! Super leuk om dan na zoveel jaar weer eens mee te gaan. Vanaf de haven van Oudeschild vaart de TX-10 zo de Waddenzee op en al gauw gaan de netten uit. Naast de kleine Hollandse garnalen worden er ook veel krabbetjes gevangen. Vooral voor kids is het enorm leuk (en leerzaam!) om te zien wat er allemaal in onze Waddenzee leeft. Ik kan me mijn eerste tochtje nog zo goed herinneren, ook al was ik nog erg jong. Mooie ervaring dus!

Ello, Mr. Krabby!

Hello, Mr. Krabby!

Met Simone en Betina aan boord van de TX-10

Met Simone en Betina aan boord van de TX-10

Garnalen vissen

Garnalen vissen. Wat is onze Waddenzee toch prachtig he?

Garnalen vissen

Garnalen vissen

Zeewier kwekerij

In Den Hoorn, vlakbij waar je aankomt met de veerboot, staat het NIOZ; een sea research centre. Vanuit het NIOZ wordt er nu al een aantal jaar onderzoek gedaan naar de kansen voor zeewier, als bron van voedsel, maar ook van energie. In het research centre wordt onderzoek gedaan naar welke soorten het meest geschikt zijn voor kweek in de Noordzee en wat de effecten en gevolgen zijn van zeewierteelt op het mariene ecosysteem. Ontzettend interessant en waardevol, want met de opwarming van de aarde en verzilting van het water en de grond, zouden zilte groenten nog weleens een grote rol kunnen spelen in onze toekomst.

Inmiddels worden er ook al een aantal producten verkocht onder de noemer ‘Marc Foods‘. Zo zijn er zilte aardappelen, zilte groenten en zeewierproducten, zoals mosterd en mayonaise met zeewier. Allebei heerlijk! Je kunt de producten op Texel vinden bij onder andere de Jumbo.

Texels zeewier

Texels zeewier

Je kunt het zeewier rechtstreeks uit het water eten

Hey Li, er zit wat tussen je tanden…. Je kunt het zeewier hier rechtstreeks uit het water eten: dat is nog eens verse ‘ nori ‘ ;-)! (het is geen nori, overigens)

Overnachten op Texel

Zoek je nog een leuk adres voor een overnachting op Texel? Eigenlijk wil ik je dit ‘geheime’ adresje niet geven, want we willen er natuurlijk zelf ook nog slapen, maar ik kan de fijnste B&B van Texel je niet onthouden. Bij Pastorie Marie is het even ontsnappen aan de drukte. De gastvrijheid van Co en Marijke is ongeëvenaard en het is iedere ochtend uitkijken naar het uitgebreide ontbijt wat Co serveert. De kamers zijn ruim, van alle gemakken voorzien, rustig en sfeervol. Absoluut ons adres voor een weekend op Texel.

Ontbijt bij Pastorie Marie

Ontbijt bij Pastorie Marie

Elektrische fiets of scooter huren op Texel

Het waaide behoorlijk hard tijdens ons weekendje Texel en daarnaast kunnen we de fietsen niet meenemen met de auto. Daarom was het heel fijn dat we via Sheep Angels een elektrische scooter tot onze beschikking hadden. Je rijdt geheel geruisloos het eiland over en daardoor kun je extra genieten van de natuur en de rust. Zeker als het stevig waait (windkracht 8 in ons geval) en fietsen niet altijd prettig is, heb je zo toch veel meer een ‘buitengevoel’ en pak je niet steeds de auto.

Op de elektrische scooter op Texel

Met de man op de elektrische scooter op Texel

Even Tom en Simone inhalen ;)!

Even Tom en Simone inhalen ;)!

Nieuwe Citroën C3

Overigens waren wij wel met een héle toffe auto naar Texel: de nieuwe Citroën C3. Deze had ik een weekend te leen, super leuk! Helemaal in Focus on Foodies stijl qua kleur (mintgroen) en met panaromadak en boordcomputer ter grootte van een iPad. Overigens rijdt de nieuwe C3 héérlijk en we hadden veel bekijks. Snap ik ook wel als een auto er zo leuk uit ziet ;-). En niet onbelangrijk; er past ook nog eens een volwaardige surfplank in (7’3″) en dan kunnen er nog een bestuurder én twee passagiers mee! Nice :D! Wat vind jij van de kleur?

Nieuwe Citroën C3

Nieuwe Citroën C3

Interieur van de nieuwe Citroen c3

Interieur van de nieuwe Citroen C3: de omgeving lijkt wel naar binnen te komen!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.