sareva-inductie-adapter

Wat is een inductie adapter en hoe werkt het?

Sinds ik mijn nieuwe keuken heb, kook ik al mijn gerechten op een inductiekookplaat. Daar ben ik zo blij mee! Het enige probleem was dat niet alle pannen geschikt waren voor inductie. Maar daar vond ik bij Cookinglife een oplossing voor: een inductie adapter. Vandaag laat ik jullie zien wat een inductie adapter is en hoe het werkt!

Met een inductie adapter van gas naar inductie

In mijn nieuwe keuken ben ik overgegaan van gas naar inductie. En dat was eerst wel even wennen! Zo merkte ik dat mijn pannen sneller warm werden waardoor er al een paar keer iets dreigde over te koken. Wel is het super makkelijk schoonmaken, vergeleken met een gasfornuis. Nu ik aan de inductie kookplaat gewend ben, ben ik wel super tevreden! Het enige nadeel was dus dat veel van mijn pannen niet geschikt waren voor inductie. Maar daar vond ik een handigheidje voor! Met een inductie adapter transformeer jij jouw pannen eenvoudig van gas naar inductie. Wil je weten hoe dit werkt? Ik leg het je uit!

Inductie adapter plaat

Een inductie adapter is een plaat van roestvrijstaal die de warmte van de inductiekookplaat doorgeeft naar de pan. Zonder dit handige plaatje blijven pannen die niet voor inductie geschikt zijn namelijk volledig koel. Een inductie adapter plaat maakt pannen dus direct geschikt voor inductie. Dit geldt trouwens ook voor pannen die eerder op gas gebruikt zijn, helemaal handig! Het is namelijk een fabeltje dat pannen die licht krom getrokken zijn door gebruik van een gasfornuis, niet meer geschikt zijn voor inductie.

Bialetti-inductie-adapter

Welke pannen zijn geschikt voor inductie

Je vraagt je misschien af welke pannen of kookgerei allemaal geschikt zijn voor inductie. Dan heb ik een handige tip voor je! Je kunt je oude pannen testen of ze geschikt zijn voor inductie, door er een magneetje tegen aan te houden. Blijft het plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie. Blijft het magneetje niet plakken? Dan is een inductie adapter de oplossing! Zo kun je een inductie adapter gebruiken voor:

 • Grillpannen
 • Wokpannen
 • Koekpannen
 • Kookpannen
 • Braadpannen
 • Hapjespannen
 • Steelpannen
 • Soeppannen
 • Poffertjespannen

En ook (Bialetti) percolators en tajines van aardewerk worden geschikt voor inductie met een inductie adapter! Het is dus een ideale oplossing voor een breed scala aan pannen.

Inductie adapter kopen

Als je besluit om een inductie adapter te kopen, is het belangrijk om te kijken naar de verschillende maten. De juiste maat kopen is namelijk erg belangrijk want er mag maximaal twee centimeter van de plaat onbedekt zijn. Anders wordt de warmte niet goed doorgegeven aan de pan. Een voorbeeldje: als je een inductie adapter wil kopen met een diameter van 14 cm moet jouw pan, tajine of percolator minimaal een diameter van 10 cm hebben. Zet er dus niet een te klein kookgerei op!

Een inductie adapter kopen deed ik bij Cookinglife! Ik vind dit echt een super oplossing voor het niet hoeven weggooien van mijn oude pannen. Zo is het nog duurzaam ook! ­čÖé

Deze blog is een samenwerking met Cookinglife.nl.

Er zijn 2 reacties op Wat is een inductie adapter en hoe werkt het?

 1. Monique
  16 januari 2021 at 10:20 (8 maanden ago)

  Kun je ook met tajine die geen platte onderkant heeft de adapter gebruiken?

  Beantwoorden
  • Fleur van Veen
   19 januari 2021 at 11:23 (8 maanden ago)

   Hoi Monique,

   Oei, daar stel je een lastige vraag.
   Ik denk dat als de bodem niet helemaal plat is, dat het misschien niet goed aansluit op de adapter en dat daardoor de warmte niet goed doorgegeven wordt.

   Groetjes,
   Fleur

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.