chaudfontaine genoeg water drinken

Waarom het belangrijk is om genoeg water te drinken

Het grootste deel van je lichaam bestaat uit water; bijna 70%. Wist je dat ook bijna 70% van het aardoppervlak bestaat uit water? 97% van dat water is echter ondrinkbaar. We weten allemaal dat het goed is om genoeg te drinken, maar doe je dat ook?

Water zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit ons eten naar cellen worden vervoerd én dat afvalstoffen worden afgevoerd. Water helpt je bijvoorbeeld met het regelen van je lichaamstemperatuur. Als je bijvoorbeeld weinig water hebt gedronken of in korte tijd veel vocht verliest, heb je al gauw erg donkere urine. Het vochtpercentage in je urine is dan erg laag in verhouding tot het percentage nierkleurstoffen, wat de gele kleur geeft aan urine. Goed om even flink wat te drinken op zo’n moment! Ook hoofdpijn kan een signaal zijn dat je lichaam tekort heeft aan water. Als je bloed niet genoeg water bevat, geeft je hypothalamus (een klier in de hersenen) een signaal af aan je lichaam: hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om genoeg te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.Verschil tussen bronwater, mineraalwater en kraanwater

In Nederland kun je water dat uit de kraan komt gelukkig drinken, maar daarnaast is er bronwater en natuurlijk mineraalwater te krijgen. Wat is nu het verschil?

  • Bronwater mag eerst vervoerd worden en pas daarna in flessen gestopt. Het ondergaat in sommige gevallen een zuiveringsproces. In Nederland zijn zo’n 10 erkende bronnen.
  • Natuurlijk mineraalwater komt altijd uit dezelfde natuurlijke bron, zoals in Chaudfontaine. De naam van de bron is erkend en dat waarborgt een constante kwaliteit. Bronwater kan uit verschillende natuurlijke bronnen komen en hoeft niet altijd van constante kwaliteit te zijn, omdat de samenstelling steeds verschilt. Natuurlijk mineraalwater wordt direct in flessen gebotteld zonder behandeling als het uit de grond wordt gehaald. Bronwater mag eerst vervoerd worden en daarna in flessen gebotteld. Natuurlijk mineraalwater wordt direct in flessen gestopt als het uit de grond wordt gehaald; het ondergaat niet tot nauwelijks een zuiveringsproces. Dat zorgt ervoor dat mineraalwater nog natuureigen stoffen bevat, zoals mineralen, natrium en kalium. Sommige bronnen, zoals de bron van Chaudfontaine, zijn thermaal: water dat daar ontspringt is warmer dan 37 graden.
  • Kraanwater voldoet in Nederland aan strenge eisen en is daardoor gelukkig altijd drinkbaar, in tegenstelling tot andere landen. Toch is de smaak niet overal gelijk en geven mensen soms de voorkeur aan bronwater of natuurlijk mineraalwater.
Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater

Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater

Mineraal- en bronwater hebben een natuurlijke oorsprong. Bij leidingwater kan dat anders zijn. Soms is het afkomstig uit het grondwater, maar soms ook uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) of een combinatie hiervan. Bronwater is direct aan de bron al veilig voor consumptie. In tegenstelling tot kraanwater, dat meestal eerst intensief chemisch en/of bacteriologisch moet worden behandeld voordat we het kunnen drinken.

Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater

Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater

Zorgen voor de natuur

In sommige gevallen kun je niet kiezen voor kraanwater, bijvoorbeeld op reis of in restaurants. Kies in dat geval voor duurzaam geproduceerd bron- of mineraalwater. Chaudfontaine is de eerste mineraalwaterbottelarij in Europa die bekroond is met het gouden European Water Stewardship-certificaat. Dit certificaat wordt verleend aan organisaties die zich inzetten voor duurzaam waterbeheer en bescherming van de bron, in samenwerking met de lokale gemeenschap. Zo wordt het water dat wordt gebruikt om flessen te spoelen, weer opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van de kratten. En ook wordt er bij het bottelen geen water verspild. De bottelarij van Chaudfontaine draait op duurzame energie van zonnepanelen en een waterturbine in de rivier.

Chaudfontaine Puur Natuur Projecten

Chaudfontaine Puur Natuur Projecten

Chaudfontaine zet zich dit jaar met de ‘Met dank aan de natuur!’ campagne in voor Natuurmonumenten. Deze campagne wil lokale natuur beschermen én mensen meer van de natuur laten beleven. Op televisie en op social media wordt steun gevraagd voor verschillende projecten. Zo kun je verschillende wandel-, fiets- en kanoroutes ervaren in natuurgebieden door heel Nederland. Of steun Natuurmonumenten in hun strijd om de weidevogels te beschermen!

In samenwerking met Chaudfontaine

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.