Vegan Bakken Koeken Nagerechten Tussendoor

Na al het eten en bakken in de quarantaine-tijd, is een gezonde zoete snack meer dan welkom! Ik heb voor jullie een heerlijk recept voor vegan zoete aardappel brownies. Dit is een gezonde variant van de originele chocolade brownies, maar ze zijn minstens zo lekker en smeuïg! Let op, je kunt er moeilijk vanaf blijven dus meestal zijn ze in een mum van tijd op ;-).

Cookinglife Foodies
Vegan zoete aardappel brownies

Recept

Vegan zoete aardappel brownies

Heb je zin in een zoete maar toch gezonde snack? Dan is de vegan zoete aardappel brownie een heerlijk recept om te maken!

Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 8 brownies

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 1 uur 0 min
Bereidingstijd 15 min
Oventijd 35 min
Totaal 1 uur 50 min

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel ongeveer 250 gram
  • 50 gram cacao poeder
  • 8 eetlepels kokosolie of olijfolie
  • 125 gram pindakaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram bloem naar keuze
  • 150 ml maple syrup of ontpitte dadels 10 minuten in water leggen als ze nog te droog zijn
  • 1 snufje zeezout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje kaneel
  • 75 gram gehakte noten naar keuze
  • handvol amandelschaafsel voor garnering
  • handvol rood zomerfruit voor garnering

Hoe maak je vegan brownies met zoete aardappel?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en bak 1 uur op 175 graden. Laat vervolgens goed afkoelen in de koelkast.
  2. Hak de noten naar keuze in grove stukken. Verwarm de 8 eetlepels kokosolie 30 seconden in de magnetron.
  3. Als de zoete aardappel goed is afgekoeld, schil je de aardappel en prak je deze met een vork in een mengkom. Voeg de maple syrup, kokosolie, vanille-extract en de pindakaas toe aan de zoete aardappel. Meng het goed door elkaar met een spatel en voeg vervolgens de cacaopoeder, bakpoeder, kaneel en zout toe. Meng alles goed door elkaar en voeg als laatste de bloem erdoor samen met de gehakte noten.
  4. Neem een kleine vierkante ovenschaal of bakvorm en bekleed het met bakpapier. Druk het bakpapier goed aan en giet het zoete aardappel brownie mengsel in de bakvorm. Strijk glad met een spatel.
  5. Zet de bakvorm in de oven voor 30-35 minuten op 175 graden. De laatste 10 minuten kun je er amandelschaafsel op strooien zodat de zoete aardappel brownie een lekker krokant laagje krijgt.
  6. Haal de zoete aardappel brownie uit de oven en laat even afkoelen. De brownie hoort wat smeuïg te zijn, ook na het afkoelen. Snij hem in 8 gelijke stukken en top af met wat vers fruit of serveer het als toetje met een bolletje ijs. Het lekkerste is om hem warm te eten, zodat hij nóg smeuïger is. Hmm lekker!

Ik gebruik in plaats van pure chocolade in dit recept cacaopoeder, wat samen met de kokosolie, zoete aardappel en pindakaas zorgt voor een échte chocoladebrownie sensatie. Ook gebruik ik haverbloem als glutenvrije vervanger van bloem. Om de zoete aardappel makkelijk te kunnen verwerken in de zoete aardappel brownie, is het aan te raden om de aardappel voor te garen.

Dit kun je doen door de aardappel een uur in de oven te doen op 175 graden of door het ruim 15 minuten te koken in een pan. Laat de zoete aardappel goed uitlekken en afkoelen voordat je het gaat gebruiken in dit brownie recept.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.