Vegan zoete aardappel brownie | Focus on Foodies

Vegan zoete aardappel brownies

Na al het eten en bakken in de quarantaine-tijd, is een gezonde zoete snack meer dan welkom! Ik heb voor jullie een heerlijk recept voor vegan zoete aardappel brownies. Dit is een gezonde variant van de originele chocolade brownies, maar ze zijn minstens zo lekker en smeuïg! Let op, je kunt er moeilijk vanaf blijven dus meestal zijn ze in een mum van tijd op ;-).

Ik gebruik in plaats van pure chocolade in dit recept cacaopoeder, wat samen met de kokosolie, zoete aardappel en pindakaas zorgt voor een échte chocoladebrownie sensatie. Ook gebruik ik haverbloem als glutenvrije vervanger van bloem. Om de zoete aardappel makkelijk te kunnen verwerken in de zoete aardappel brownie, is het aan te raden om de aardappel voor te garen. Dit kun je doen door de aardappel een uur in de oven te doen op 175 graden of door het ruim 15 minuten te koken in een pan. Laat de zoete aardappel goed uitlekken en afkoelen voordat je het gaat gebruiken in dit brownie recept. 

Vegan zoete aardappel brownie | Focus on Foodies

Wat heb je nodig?

Voor 8 stuks:

  • 1 zoete aardappel (ongeveer 250 gram)
  • 50 gram cacao poeder 
  • 8 eetlepels kokosolie of olijfolie
  • 125 gram pindakaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram bloem naar keuze
  • 150 ml maple syrup of ontpitte dadels (10 minuten in water leggen als ze nog te droog zijn)
  • Snufje zeezout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje kaneel
  • 75 gram gehakte noten naar keuze
  • Handvol amandelschaafsel voor garnering
  • Eventueel wat vers (rood) zomerfruit voor de finishing touch

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en bak 1 uur op 175 graden. Laat vervolgens goed afkoelen in de koelkast.

Hak de noten naar keuze in grove stukken. Verwarm de 8 eetlepels kokosolie 30 seconden in de magnetron.

Als de zoete aardappel goed is afgekoeld, schil je de aardappel en prak je deze met een vork in een mengkom. Voeg de maple syrup, kokosolie, vanille-extract en de pindakaas toe aan de zoete aardappel. Meng het goed door elkaar met een spatel en voeg vervolgens de cacaopoeder, bakpoeder, kaneel en zout toe. Meng alles goed door elkaar en voeg als laatste de bloem erdoor samen met de gehakte noten.

Neem een kleine vierkante ovenschaal of bakvorm en bekleed het met bakpapier. Druk het bakpapier goed aan en giet het zoete aardappel brownie mengsel in de bakvorm. Strijk glad met een spatel.

Zet de bakvorm in de oven voor 30-35 minuten op 175 graden. De laatste 10 minuten kun je er amandelschaafsel op strooien zodat de zoete aardappel brownie een lekker krokant laagje krijgt.

Haal de zoete aardappel brownie uit de oven en laat even afkoelen. De brownie hoort wat smeuïg te zijn, ook na het afkoelen. Snij hem in 8 gelijke stukken en top af met wat vers fruit of serveer het als toetje met een bolletje ijs. Het lekkerste is om hem warm te eten, zodat hij nóg smeuïger is. Hmm lekker!

Vegan zoete aardappel brownie | Focus on Foodies

Er zijn 2 reacties op Vegan zoete aardappel brownies

  1. Deb
    16 juni 2020 at 09:26 (3 weken ago)

    Kan ik de aardappelen ook gewoon stomen en dan pureren?

    Beantwoorden
    • Fleur van Veen
      18 juni 2020 at 08:55 (2 weken ago)

      Hoi Deb,

      Ja je kan de zoete aardappel(en) ook stomen, zolang je ze maar op een manier voorgaart. 🙂
      Ik heb er zelf voor gekozen om de aardappel te prakken, maar pureren kan ook! Het mengsel wordt dan wel wat romiger qua structuur denk ik.

      Ik hoor graag of het gelukt is!

      Groetjes,
      Fleur

      Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.