reisjournalist val gardena focus on foodies

Val Gardena – bijzonder genieten van natuur en eten

Bij Italië denk ik meteen aan Vespa scooters, gelato’s en Italiaanse mannen in pak die soepel aan de bar hangen en espresso’s drinken. Tot mijn verrassing ontdekte ik echter een hele nieuwe kant van dit populaire vakantieland tijdens mijn (pers)reis naar Val Gardena. Gelegen in een uitgestrekte vallei in Zuid-Tirol vind je een bijzondere streek waar de Oostenrijkse en Italiaanse cultuur samenkomen en waar deze mooie groene vallei wordt omringd door een indrukwekkende en imposante bergketen, de Dolomieten.

Aangezien ik zelf het type ben dat zelfs na een driedaagse strandvakantie al redelijk onrustig begint te worden, was ik erg blij te horen dat deze reis anders zou zijn. Mountainbiken, hiken dwars door de Dolomieten en daarnaast genieten van de culinaire gerechten waar deze regio bekend om staat. Ik zou kennis maken met Italianen die geen Italiaans spreken, maar de vrij onbekende en bijna uitgestorven taal ‘Ladin’. Bovendien zou ik een bekende kunstenaar uit de streek ontmoeten. Je begrijpt dat ik bijzonder geïntrigeerd en enthousiast was om mijn reis te beginnen en te ontdekken wat de Dolomieten te bieden hebben.

Ik verblijf in het Spa & Wellness Hotel Gran Baita, waar ik het geluk heb al vanaf mijn balkonnetje uit te kijken over de mysterieuze bergketen, de Dolomieten. Ik leer tijdens mijn eerste dag dan ook al meteen de mooie legendes die er bestaan over deze bergen. Elk half uur lijken ze te veranderen door de lichtval en ze zijn dan ook iedere keer weer een beetje mooier! Gelukkig mag ik ze meteen van dichtbij bekijken en gaan we met een e-mountainbike de bergen in. Helemaal ‘my cup of tea’ natuurlijk om met hoge snelheid over de smalle, onverharde rotspaden te racen.

uitzicht val gardena

uitzicht val gardena

gran baita hotel val gardena

Gran Baita Spa & Wellness Hotel

Gran Baita Spa & Wellness hotel

Gran Baita Spa & Wellness hotel

mountainbiken door de dolomieten

mountainbiken door de dolomieten – ik stop bijna op elke hoek om te genieten van hoe mooi het er is

Je merkt dat Val Gardena een smeltkroes van culturen is wanneer je in één van de vele restaurants op de menukaart kijkt. Zo zie je er verfijnde pastagerechten met mediterrane invloeden, maar ook apfelstrudel, hert en everzwijn, gerechten die je terugvindt in deze Noordelijke streek. Hoe je deze specialiteiten zelf klaarmaakt, ga ik leren als ik een boerderij bezoek waar Moeder Amy en dochter Maria, beide gehuld in traditionele kleding, me laten zien hoe ik zelf ravioli en apfelstrudel maak. Terwijl de geuren van de pasta en de strudel de kleine keuken binnendringen, laat Amy vol trots haar huis zien dat helemaal volstaat met snuisterijen. Wanneer we met een Zuid-Tiroolse wijn plaatsnemen aan de houten tafel en geheel in traditie elkaar in het ‘Ladin’ toezingen en proosten, proeven we de pure, eenvoudige, maar heerlijke gerechten die we zelf klaargemaakt hebben.

moeder en dochter raviola maken

moeder Amy en dochter Maria leren ons koken in Zuid-Tirol stijl

Met de hand verse raviola maken

Met de hand verse raviola maken

Val Gardena bestaat uit drie dorpen: Santa Cristina, Ortisei en Selva Gardena. In Selva Gardena ontmoeten we Aron Demetz. Deze kunstenaar is met zijn bijzondere collectie houtsnijwerken, niet alleen een lokale beroemdheid, maar zijn werk is ook te bewonderen in allerlei grote galerijen verspreid over de wereld. Ontzettend gaaf om te zien hoe hij te werk gaat met de ruwe materialen die rechtstreeks uit de natuur komen en hoe gepassioneerd hij vertelt over het verhaal achter zijn kunst.

Een aanrader is om te gaan eten bij restaurant Tubladel in Ortisei. Van binnen heeft het de gezelligheid van een berghut, maar het eten heeft een finesse die je niet meteen zou verwachten. Het voorgerecht is een goed voorbeeld van de mix van culinaire invloeden. Een mooie combinatie van een lokale zachte kaas, pure makreel en een kruidige tartaar van hert.

voorgerecht met makreel val gardena

voorgerecht met zachte kaas, pure makreel en tartaar van hert

Als hoofdgerecht kies ik voor de ‘schweinefilet’, geroosterd varkensfilet omhuld in spek, de lokale specialiteit ‘knödel’, een brooddumpling, paddestoelen en een rode portjus. Hoewel mijn gerecht heerlijk is, lik in mijn vingers extra af wanneer ik de entrecote proef die mijn tafelgenoten delen. Vlees bereiden, dat kunnen ze hier wel. Ik kijk bij mijn buurvrouw dan ook bijna het eten van haar bord, lichtelijk jaloers!

schweinefilet im speckmantel

schweinefilet im speckmantel

Gelukkig wordt de avond afgesloten met nog meer heerlijkheden. De tafel wordt volledig leeggehaald wanneer ze met twee man sterk het mega nagerecht neerzetten. Apfelstrudel, crème brûlée, een mini chocolade torte verzegelt door verse bessen, om te delen. En met een laatste ‘vive’ (proost in het Ladin) laten we het ons nog even extra smaken! Dat is maar goed ook, de dag erna kan ik de energie goed gebruiken. Er staat een ontzettend toffe, maar uitdagende hike op het programma, dwars door de Dolomieten!

Een tafel vol desserts - genieten kunnen ze hier ook wel!

Een tafel vol desserts – genieten kunnen ze hier ook wel!

Vanuit de vallei rijden we met een trein bijna vertikaal het gebergte omhoog met werkelijk een verbluffend uitzicht onderweg. Wanneer ik aan de tocht begin, zie ik in de verte al het deel van de bergketen waar we overheen gaan, een ontzettend steile klim. Natuurlijk is er de optie om er omheen te lopen, maar samen met een paar andere enthousiastelingen zijn we vastbesloten om deze top te halen! Al zien de Dolomieten er vanaf de voet best imponerend uit. De kleur verandert continu, zo heb ik ze de afgelopen dagen mysterieus donkergrijs zien oplichten, maar ook lichtgeel, donker rood en oranje heb ik voorbij zien komen. Na een flink uur hiken, sta ik onderaan de berg. Wanneer ik nu naar boven kijk, kleuren ze blauw door de lichtval en waan ik me bijna Frodo die Mount Doom beklimt in Lord of the Rings, zo ruw en bijzonder doemen ze voor me op.

Uitzicht Dolomieten Val Gardena

Waanzinnig uitzicht

Intens genieten (foto door Felice Hofman)

Intens genieten (foto door Felice Hofman)

Al snel verandert de omgeving om me heen, de bomen en het groen laat ik al snel achter me. Slechts een kale rotswand staat tussen mij en de top in! De klim naar boven neemt ruim anderhalf uur in beslag. Door de hoogte (+2500meter) merk je dat de ijle lucht deze missie nog net een stukje uitdagender maakt. De laatste 100 meter moet ik me zelfs met behulp van een metalen kabel omhoog trekken en goed uitkijken dat ik niet misstap. Hoewel ik normaal niet echt hoogtevrees heb, moet ik nu eerlijk gezegd wel even slikken wanneer ik naar beneden kijk. Maar dan zijn de laatste paar meters in zicht en wanneer ik met handen en voeten over de rand klauter ben ik op de top! Een heel gaaf gevoel en één van de meest uitdagende en indrukwekkende tochten die ik ooit gemaakt heb. En wat helemaal super is; vanaf de top kijk ik rechtstreeks neer op de luxe  Sophie Berghütte’, waar ik met prosecco en een uitgebreid drie-gangen-diner wordt opgewacht….dit maakt het natuurlijk extreem moeilijk om niet als een blok te vallen voor dit gebied!

hiken dolomieten val gardena

onderweg naar de top

Hiken in de Dolomieten (foto Felice Hofman)

Deze touwen heb je écht nodig; het gaat steil! (foto Felice Hofman)

op de top!

op de top!

Twee uur, drie gangen en een aantal wijntjes later, splitst de groep zich op. Een deel gaat met de stoeltjeslift naar beneden, maar ik besluit de twee uur durende tocht naar het dorp terug te lopen. Hoewel ik tijdens de lunch nog aan het stuiteren was van de adrenaline, heerst er nu een volledige rust. De zon staat al laag aan de horizon en ik neem de bergmeren, stroompjes en de natuur goed in me op. In stilte denk ik na over hoe ik al dit moois van de afgelopen dagen ga beschrijven. Dan kijkt iemand van mijn groep op; er komt een drietal paarden op ons afgerend die ons een heel stuk langs het bospad vergezellen. Val Gardena, kon je nog meer je best doen?!

hiken door een sprookjeslandschap in de Dolomieten

hiken door een sprookjeslandschap in de Dolomieten

Het is niet nodig. Ik houd van dit soort bestemmingen, actief bezig zijn, indrukwekkende bergen, zon en lekker eten. En heb je geen zin om tot de zomer te wachten? Val Gardena is perfect voor de wintersport, en ik wed dat de Dolomieten bedekt met sneeuw nét zo magisch zijn!

Wil je meekijken naar mijn avontuur? Bekijk dan snel mijn vlog hieronder (of op Youtube)! 


Door Kim  – Kim is personal trainer in Utrecht (Boost Personal Training) en samen hebben we de afgelopen maanden mooie resultaten behaald. Ze weet veel van sport én van voeding en kan enorm goed motiveren. Op Focusonfoodies.nl vind je inspirerende health, food en sport artikelen van Kim en daarnaast gaat ze voor Focus on Foodies op pad in binnen- én buitenland!

Ik was in Val Gardena op uitnodiging van Communigate. Meer info over het gebied vind je op http://www.valgardena.it/en/

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.