Texel Culinair

Travel: Texel Culinair #2

Weet je nog dat mijn zus Laura van de Groene Bourgondier op Texel was, op uitnodiging van VVV Texel? Naast een Tasty Tour langs alle producten en producten op het eiland, bezocht zij ook het culinaire evenement Texel Culinair in De Koog. De rondrit over het eiland was super, zie ook mijn eerdere blog, maar het culinaire evenement ‘Texel Culinair’ was minstens zo bijzonder. Texel is een eiland waar het ‘doe maar gewoon’ nog hoog in het vaandel staat, maar dan wel met een gouden randje! Het evenement was laagdrempelig, oergezellig en er werd gewerkt met veel lokale, pure en eerlijke ingrediënten, in een gouden jasje. Precies hoe ik mij Texel herinner van vroeger! Lees hier alles over het event.

Starten met nazomeren op het terras

We hadden het getroffen met een weekendje heerlijk nazomerweer. Op Texel Culinair koop vooraf je muntjes, de Kogertjes, waarmee je bij alle standjes en restaurants kunt betalen voor gerechten en drankjes. Op Texel Culinair wordt overigens ook aan de kleintjes gedacht; zo kwam er een vrolijke ganzenfanfare voorbij terwijl wij op het terras zaten.

Genieten van Texels lamsvlees

Dat Texel een hoop te bieden heeft, kwamen we gauw weer achter. Eén van mijn favorieten was toch zeker Slagerij Goënga, met hun Texelse lamsspies van de houtskool BBQ. Zelden heb ik zulk mals vlees gegeten. Naast dat het bijzonder lekker is, is het Texelse lamsvlees één van de meer duurzame en zelfs ook diervriendelijke stukjes vlees die je kunt eten. Je hoeft je auto op Texel niet vol te laden, want het lamsvlees van Goënga is bij meerdere verkooppunten op het vasteland  te krijgen en je kunt het vlees online bestellen.

Texelse lambsout van Goenga

Texelse lambsout van Goenga

Lamsspiezen van Slagerij Goenga

Lamsspiezen van Slagerij Goenga

Oesters rapen op het wad

Iedereen die mij ook maar een beetje kent, weet dat ik ‘oestergek’ ben. Of dat nu komt door de herinneringen aan de rotskust bij Bretagne, waar ik als vierjarig meisje al oesters zocht en opat, of simpelweg door de pure en verfijnde smaak van de zee, dat weet ik niet. Maar een ‘oestergek’ zal ik altijd blijven. Bij het Texelse Oesters & Meer kun je op een culinaire oesterstruintocht gaan, waarbij je zelf op het wad oesters, kokkels en alikruiken kunt verzamelen. Na de wandeltocht mag je uiteraard smullen van alles wat je bij elkaar hebt gesprokkeld. Oesters & Meer organiseert daarnaast ook oesterproeverijen en oesterworkshops. Op Texel Culinair heb ik bij de Texelse oesterman een aantal oesters geproefd. Ik was zo onder de indruk van het verhaal en de oesters dat ik snel eens op één van de tochten mee wil gaan. Kleine wijntip: oesters en chablis zijn echt een prachtige combinatie!

Kokkels van het wad

Kokkels van het wad

De pure smaak bij restaurant Bos en Duin

Bij restaurant Bos en Duin genoten we vervolgens van een Oosterse tonijnfilet met een wasabi-hangop, meloenkomkommer, wakamé, gepofte rijst en sesamolie. Echt een heerlijk verfrissende combinatie waarin de oosterse sferen die van Texel ontmoetten. Na de tonijn, volgde een luchtig soepje van waddenkokkels, met verveine en kokosroom. Het ‘hoofdgerechtje’ bij Bos en Duin was een black Angus steak met eekhoorntjesbrood, augurk, gepofte Chevenne ui, bieslook, aardappelcroutons en een jus van grove mosterd. Ondanks dat ik het Texelse element nog niet helemaal terug zag komen in het gerecht, was het een prachtig en smakelijk gerecht waar zoet, zwaar en fris mooi in balans waren. Tijdens de prijsuitreiking op zondagmiddag werd Bos en Duin tot (terechte) winnaar in de categorie Culinaire Restaurants gekroond.

black Angus steak met eekhoorntjesbrood, augurk, gepofte Chevenne ui, bieslook, aardappelcroutons en een jus van grove mosterd.

black Angus steak met eekhoorntjesbrood, augurk, gepofte Chevenne ui, bieslook, aardappelcroutons en een jus van grove mosterd.

Genieten bij Brasserie Rebecca en Restaurant de Kroontjes

Bij Brasserie Rebecca genoten we van een heerlijke bouillon van kombu (Japans gedroogd bruin zeewier) met soba noodles, koriander, bosui en zeewier. Een heerlijk vegetarisch gerecht dat ik zeker zelf ook een keer ga proberen. Ook probeerden we hier een crème van waddengarnalen met een kokos-kerrieschuim. De gerechtjes, ook degenen die we niet hebben kunnen proeven, zagen er prachtig uit, en de smaken waren voortreffelijk. Als ik weer eens op Texel ben, ga ik zeker langs bij dit restaurant in De Waal. Ook bij restaurant de Kroontjes (3e plaats in categorie Culinaire Restaurants) waren we onder de indruk van de gerechten. Vooraf hadden we hier licht gerookte zeeduivelwangetjes met een frisse salade. Het is niet algemeen bekend, maar de wangetjes van een gebakken vis zijn echt het lekkerst. Probeer het maar eens! Als hoofdgerecht een gespleten rundersukade met truffelaardappel en pastinaakjus. Botermals en door de paarse truffelaardappeltjes was het gerecht een prachtige verschijning.

ouillon van kombu (Japans gedroogd bruin zeewier) met soba noodles, koriander, bosui en zeewier.

ouillon van kombu (Japans gedroogd bruin zeewier) met soba noodles, koriander, bosui en zeewier.

licht gerookte zeeduivelwangetjes met een frisse salade

licht gerookte zeeduivelwangetjes met een frisse salade

Texel met een voedselallergie

Dat er op Texel wordt gekookt met vooral verse, natuurlijke en pure producten proef je echt. Het eiland is in mijn ogen dan ook ontzettend geschikt voor mensen die op een verantwoorde en bewuste manier met hun voeding omgaan. Ook als je een voedselallergie hebt, kun je op Texel goed terecht. Vrijwel alle restauranteigenaars op het evenement kunnen goed omgaan met allergieën voor gluten, zuivel en suiker. Net als wij thuis ook altijd doen, kun je wel het best van te voren aangeven waar je allergisch voor bent. Hier kunnen de koks rekenen mee houden,  zodat ze je toch een mooi gevarieerd gerecht voor kunnen schotelen.

Ben jij weleens op Texel geweest? En heb je nog tips of leuke adressen waar je ook zo lekker kunt eten?

Texel Culinair

Texel Culinair

Er zijn 2 reacties op Travel: Texel Culinair #2

 1. Eline
  18 oktober 2014 at 09:23 (5 jaar ago)

  Nu heb ik zin in lamsspiezen!

  Beantwoorden
 2. Sylvia
  18 oktober 2014 at 10:26 (5 jaar ago)

  Ieder jaar gaan we wel een paar keer naar Texel maar we zijn nog nooit bij Texel culinair geweest. Na alles wat ik nu gelezen heb gaan we daar volgend jaar zeker een keer naar toe. Bij slagerij goinga nemen wij altijd wel vlees mee op de terugweg. Ze sealen het altijd mooi in en hebben ook ijs om het koel te houden. Kan niet wachten!!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.