Foodblogger travel reisverslag Texel Culinair

Travel: Texel Culinair (#1: De Tasty Tour)

Terwijl ik vorig weekend in Leeuwarden was, vond op Texel tegelijkertijd een andere culinair event plaats. Omdat ik al sinds jongs af aan op Texel kom en dit event o.a. in het teken stond van Zilte groenten, vond ik dat dit niet op focusonfoodies.nl mocht ontbreken. Daarom ging Laura van De Groene Bourgondier (en toevallig ook mijn zus ;-)) op pad om verslag te doen. Een hele mooie ervaring, vol culinaire verrassingen. Hieronder lees je alles in het Travel report over Texel Culinair.

Zaterdagochtend en -middag stonden in het teken van de Tasty Tour: we maakten een tocht langs een aantal van ambachtelijke en pure producenten die zich op Texel bevinden. Annette van Ruitenburg, kok en culinair schrijfster en inmiddels alweer 20 jaar woonachtig op Texel, was onze gids en VVV Texel organiseerde de tour.

Onze eerste stop was bij shii-takes teler Maarten Dijker. Met zijn shiitakes haakt Maarten perfect in op de trend van smaakvol en toch gezond eten; shiitakes zijn van nature vetarm, zitten boordevol vitamine B12 en zijn bloeddruk- en cholesterol verlagend. Maarten kweekt sinds 2008 shiitakes en oogst 100% biologisch. Veel van de restaurants op Texel werken met de shiitakes van Maarten, lekker lokaal! Daarnaast verkoopt hij delicatessen als shiitake tapenade en pesto; zonder kunstmatige toevoegingen en 100% natuurlijk. Gewoon pure ingrediënten en een eerlijke smaak. Ik vond het heerlijk!

shiitakes kwekerij op texel

Maarten Dijker en zijn shiitakes kwekerij op texel

shiitakes kweker op texel

Shiitakes kweken op texel

Hierna reden we verder naar de Zelfpluktuin, een plek die al 20 jaar bestaat en waar je zelf diverse biologisch gekweekte groenten en fruit kunt plukken. Vroeger, als klein meisje, gingen we ieder najaar appels en peren plukken bij de Olmenhorst, een boomgaard in het dorp. Mooie herinneringen en goed om te zien dat de populariteit voor zelfpluk aantrekt. Bij de Zelfpluktuin pak je een bakje, stopt deze vol met fruit en rekent af bij de kassa: al het fruit voor een vaste prijs per kilo en natuurlijk biologisch. Mooi concept en een goede manier om kinderen te leren waar ons eten vandaan komt.

De zelfpluktuin op Texel

De zelfpluktuin op Texel

Texel zelfpluktuin

frambozen bij de Zelfpluktuin op texel

frambozen bij de Zelfpluktuin op texel

Bloemen bij de zelfpluktuin Texel

Bloemen bij de zelfpluktuin Texel

De derde stop bracht ons bij een oude Texelse stolpboerderij uit 1625: de Waddel. Hier wandelen de schapen en lammeren door het eeuwenoude Texelse tuinwallenlandschap. Op de Waddel worden door boer Jan-Willem Bakker ongeveer 500 schapen gehouden. Het grootste deel daarvan dient voor de fokkerij en vleesproductie en een deel om gemolken te worden. De melk wordt gebruikt om kaas te maken, die in het boerderijwinkeltje wordt verkocht. Dit is rauwmelksekaas, welke niet geplastificeerd is, maar waar een natuurlijke korst op zit. Dat proef je, heel pure kaas! Jan-Willem produceert lamsvlees volgens het Waddengoud keurmerk, waarbij je aan een brede reeks aspecten dient te voldoen: culinaire kwaliteit, herkomst, medicijngebruik, dierenwelzijn, natuurbehoud etc.

kaasboerderij de Waddel op texel

kaasboerderij de Waddel op texel

Verse kazen bij kaasboerderij waddel op texel

Verse kazen bij kaasboerderij waddel op texel

Daarna bracht de bus ons bij de Wezenspyk, één van de bekendste kaasboerderijen van Texel. Hier produceert men Texelse kaas van schapen-, geiten- en koeienmelk. De Texelse schapenkaas behoort tot de Slow Food familie en is opgenomen in de Ark van de Smaak. Slow Food op Texel draait om het verbinden van producenten, consumenten en de horeca en streeft naar meer bekendheid en erkenning van ambachtelijke streekproducten. De Ark van de Smaak is een lijst met bijzondere voedingswaren en producten moeten aan vijf criteria voldoen om in de Ark opgenomen te worden. Daarbij staan kwaliteit, kleinschaligheid, het lokale karakter en een zekere mate van bedreiging in het voortbestaan centraal.

Boerderijwinkel bij Wezenspyk kaasboerderij op texel

Boerderijwinkel bij Wezenspyk kaasboerderij op texel

geitenkaas van kaasboerderij wezenspyk op texel

geitenkaas van kaasboerderij wezenspyk op texel

Ons laatste bezoek was er één aan een bijzonder inspirerend initiatief; de kweek van groenten in een zilte omgeving. In vergelijking met zout water is zoet water erg schaars op onze planeet en om ons eten te kunnen kweken is veel zoet water nodig. Doordat er zoet water nodig is voor landbouw, zijn heel veel landbouwgebieden op papier ongeschikt voor het verbouwen van groenten, omdat ze verzilt zijn of door de stijgende zeespiegel verder zullen verzilten. In Nederland gaat het om een gebied van 125.000 voetbalvelden. Op Texel worden verzilte gebieden gezien als een enorme kans voor voedselproductie. Marc van Rijsselberghe houdt zich met Proefbedrijf Texel sinds 2010 bezig met het testen van zouttolerante gewassen. De eerste ervaringen zijn positief! In 2011 werd op Texel de eerste oogst zouttolerante aardappels binnengehaald. Ze worden als culinaire aardappel op de markt gebracht onder de naam Marc van Rijsselberghe zilte piepers. Komend jaar zal een ander zouttolerant aardappelras ook zijn weg vinden naar Pakistan, waar de Texelse piepers hopelijk kunnen bijdragen aan voedselproductie en armoedebestrijding. Piepers met een missie dus en een enorm mooie kans voor de wereldwijde voedselproductie.

Zilte groenten op Texel

Zilte groenten op Texel

Zilte groenten kweken op texel

Zilte groenten kweken op texel

De Tasty Tour was een bijzondere kennismaking met Slow Food op het Texel. Eerlijkheid, ambacht en pure producten voorop. Daarnaast was het een kennismaking met de openheid, vriendelijkheid en kleinschaligheid van het eiland. Als toerist en consument ben je overal welkom. Vrijwel iedere boer heeft een eigen winkeltje of kraampje aan de weg waar lokale producten verkocht worden. En nog zo’n pluspunt: in de meeste gevallen kun je ook gewoon zelf eenvoudig een praatje aanknopen met de boer of teler. Ga eens langs op het eiland, je kijkt je ogen uit!

 Lijkt het jullie wat, zo’n Tasty Tour? Volgende week het tweede deel van het Travel verslag over Texel Culinair!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.