causeway coastal route travelblog focus on foodies

Travel / Causeway Coastal Route

Noord-Ierland, waar mythen en legenden volledig te begrijpen zijn door het ruige en pure landschap. Ierland zit er vol mee. Zachtglooiende, groene heuvels. Weilanden vol schapen, die afsteken tegen de geelgekleurde bloemen van de ‘gorse’ struiken. Kalkstenen kliffen, waar de wind je om de oren suist. Tussen Belfast kronkelt de Causeway Coastal Route zo’n 310 kilometer langs de Noord-Ierse kust, tot Derry in het noordwesten. Hoogtepunten als de Giant’s Causeway, Dunluce Castle en Portstewart beach kruisen je pad. Ik laat je zien waarom de Causeway Coastal Route absoluut op je bucketlist moet.

Dunluce Castle

Dunluce Castle, of de restanten daarvan, is één van de meest iconische plekken van Noord-Ierland en de Causeway Coastal Route. Het kasteel is schitterend gelegen op de kliffen en de blauwgroene zee erachter levert prachtige plaatjes op. De kalkstenen kliffen waarop het kasteel is gebouwd, maakten het helaas geen veilige plek. Verhalen zeggen dat er in de 17e eeuw een gehele keuken, inclusief bediening, van de kliffen stortte en dat was de druppel; sinds die tijd is het kasteel niet meer echt bewoond geweest.

Dunluce Castle - Causeway Coastal route

Dunluce Castle – Causeway Coastal route

Dunluce Castle - Causeway Coastal route

Dunluce Castle – Causeway Coastal route

Doorkijkje bij Dunluce castle

Doorkijkje bij Dunluce castle

Giant’s Causeway

Volgens de mythe is de Giant’s Causeway werd de Ierse reus Finn bedreigd door de Schotse reus Benandonner. De boze Finn breekt daarop stukken van de Ierse kustlijn af en gooit deze in de zee, waardoor een pad ontstaat naar het verderop gelegen Schotland. Finn besluit Benandonner een lesje te leren, maar de reus blijkt gigantisch, vele malen groter dan hijzelf. Hij haast zich terug, gevolgd door de reus. Finn’s vrouw vermomt hem als baby. Wanneer de Benandonner in Ierland aan land komt en de baby ziet, weet hij niet hoe snel hij terug naar Schotland moet vlucht. Als de baby als zo groot is, hoe groot moet de vader dan wel niet zijn?

Ik vind het een prachtig verhaal en het feit dat de Giant’s Causeway niet door een reus, maar door een vulkaanuitbarsting is ontstaan, doet niets af aan de schoonheid van het gebied. De basalten stenen kolommen zijn natuurlijk gevormd, al lijken het wel beeldhouwwerken. De wind, de golven en de dramatische kliffen; dit is Ierland in al haar puurheid.

Giants Causeway en 'gorse' struiken in bloei

Giants Causeway en ‘gorse’ struiken in bloei

giants causeway

Giant’ s causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

giants causeway

Whiterocks beach & Portsteward strand

Langs de Causeway Coastal route vind je niet alleen ruige, groene kliffen; ook aan langgerekte zandstranden geen gebrek. Whiterocks Beach, bij het kustplaatsje Portrush, is een plaatje om te zien en ’s zomers wordt hier veel gezwommen. Een aantal kilometer verderop, bij Portstewart, vind je Portstewart strand. Wanneer je hier het strand oploopt, de wind door je haren voelt en het zand tussen je tenen, kun je je helemaal voorstellen dat het één van de filmlocaties was voor de HBO serie Game of Thrones. Ongerept en waanzinnig mooi.

Ga, als je in de buurt bent, ook even langs bij Harry’s Shack. Dit restaurant vind je aan het begin van het strand en het heeft niet alleen een waanzinnig uitzicht, maar misschien nog wel een waanzinnigere keuken. Ze weten precies hoe ze vis moeten klaarmaken, wat voor smaakcombinaties goed werken en het is echt een feestje op je bord. Aanrader!

Whiterocks Beach

Whiterocks Beach

Portstewart strand Causeway Coastal route

Portstewart strand Causeway Coastal route

Tongschar met vongole bij Harrys Shack

Tongschar met vongole bij Harrys Shack

Tips

 • Reken minimaal 4 dagen om de Causeway Coastal Route op je gemak te verkennen. Zo heb je overal genoeg tijd.
 • Bezoek de Giant’s Causeway net na zonsopgang of voor zonsondergang. Het is dan een stuk rustiger en je kunt de meest prachtige foto’s maken, zonder rondhobbelende toeristen ;-).
 • Huur een auto. Het is even wennen om links te rijden, maar om de Causeway Coastal Route te rijden is het echt een uitkomst.
 • Doe een lunch of brunch bij The French Rooms in Bushmills. Alles is huisgemaakt, ongelooflijk lekker en ook nog heel betaalbaar.

En, ben je al verliefd op Noord-Ierland? Of ben je er al eens geweest? Wat was jouw favoriete plek?

Er zijn 5 reacties op Travel / Causeway Coastal Route

 1. Lotte
  1 juni 2016 at 21:36 (4 jaar ago)

  Een aantal jaren geleden ben ik met een vriendin naar precies dat stuk van Noord-Ierland geweest en ik vond het er prachtig! Voor dit jaar stond eigenlijk een wandelvakantie langs het South West Coastpath in Cornwall gepland, maar wegens een blessure van mijn vriendin gaat het hele feest helaas niet door. (Nu wordt het de Algarve, waar de kustlijn ook schitterend beloofd te zijn.) Maar Cornwall is zeker een aanrader om eens naar toe te gaan, als je hiervan houdt! Je vindt er ook het kasteel waar koning Arthur gewoond zou hebben en de prachtige Merlin’s Cave. 😉

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   8 juni 2016 at 09:12 (4 jaar ago)

   Ah wat jammer Lotte, dat jullie dit jaar niet kunnen wandelen. Cornwall lijkt me ook prachtig. Zeker ook die rijke geschiedenis vind ik erg aantrekkelijk; Cornwall gaat op de lijst 😉 Gaan jullie het een jaartje opschuiven? Gelukkig is de Algarve ook prachtig (wij gaan daar dit jaar ook heen ;-)), heel veel plezier daar!

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 2. Roze-Riet
  5 juni 2016 at 18:20 (4 jaar ago)

  Je had toch nog een klein stukje verder moeten reizen. Voorbij Portstewart ligt Mussenden temple en Benone Beach. Die had je echt niet moeten missen. Het tempeltje ligt op een klif boven het mooiste en gezelligste strand van Noord Ierland. Je kunt er met de auto op, zodat er hele families BBQen en picknicken.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   8 juni 2016 at 09:09 (4 jaar ago)

   Ah tof zeg, wat een goede tip! We hadden maar een heel kort de tijd voor de route helaas, dus ik hoop binnenkort nog een keertje terug te kunnen en dan staat jouw tip zeker op mijn lijstje. Klinkt ontzettend mooi, dankjewel!

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.