Comptoir Libanais libanees koken

Thuis Libanees koken met Comptoir Libanais

Vorige week namen we op mijn werk afscheid van een collega die met pensioen gaat en omdat dat wel iets is wat je mag vieren, gingen we met een groep collega’s uit eten. Bij een Libanees restaurant en dat was helemaal nieuw voor mij. Nadat ik natuurlijk al online op de menukaart had gegluurd én mijn allergieen aan het restaurant waren doorgegeven, stond ik te popelen van ongeduld omdat werkelijk álles lekker klonk. En wat was het zalig! Ik at tot ik niet meer kon en moest van alles proeven. Zulke pure en verse ingredienten en goed bereid en toen we het restaurant uitliepen was ik een klein beetje verliefde op de Libanese keuken.

Toen de dag erna (serieus) dit kookboek op de mat viel, kon ik van geluk dus ook wel een dansje door het huis doen. Comptoir Libanais : een feest van home-cooking; dat staat er op de kaft van het boek. Dat schept natuurlijk verwachtingen, want naast lekker, betekent home-cooking voor mij dat een recept ook niet al te ingewikkeld moet zijn. Het boek sla ik open op een willekeurige bladzijde en ik zie meteen dat het goed zit: inktvisringen in een amandelkorstje met sumac-mayonaise. Inktvis, mijn lievelings, op een bijzonder lekker ogende manier bereid. Met wat niet-glutenvrije bloem in het recept, maar dat is gemakkelijk te vervangen. Ik blader verder en de foto’s doen me watertanden. Moussaka met tahin. Gegrilde aubergine met feta. Lamskofta met pistache. Gesmoord lam met komijn en baby okra.

libanees koken gegrilde aubergine met feta

Gegrilde aubergine met feta

Libanees koken inktvis met korstje

Inktvis met krokante korst

Wat een heerlijk boek. Er staan veel vegetarische recepten in en echt alles ziet er lekker uit. Het is niet toegespitst op suikervrij of glutenvrij eten, maar suiker wordt niet of nauwelijks gebruikt. Behalve in de desserts en ik moet lachen om het voorwoord bij de desserts: “Mensen uit het Midden-Oosten zijn enorme zoetekauwen”. Het dessert hoofdstuk kun je als suikervrije eter inderdaad maar beter overslaan ;-). In de recepten die wel tarwebloem bevatten, lijkt dit heel gemakkelijk te vervangen voor een glutenvrij bakmeel en daarmee vind ik dit een prachtig boek. Enorm inspirerend, met gerechten die me super lekker lijken en soms nét buiten mijn comfortzone liggen. Daardoor wil ik ze nog liever maken, want dat Libanees thuis koken vind ik met dit boek een hele gave uitdaging! Voor dit weekend staat de moussaka met tahin of de gegrilde aubergine met feta op het programma; ik kan nog niet kiezen!

warme mezze libanees koken copy

Geitenkaas met munt in een jasje van sesam en zwarte komijn

Libanees koken moussaka met tahin

Moussaka met tahin

Libanees koken Tomatensalade met halloumi

Libanees koken Tomatensalade met halloumi

Oh en Comptoir Libanais is geschreven door de chefs van het gelijknamige restaurant in Londen. Ik geloof dat er dus bij deze iets aan mijn bucketlist is toegevoegd. Heb jij ervaring met de Libanese of Arabische keuken?

Bekijk op bol.com

Comptoir Libanais – vanaf E 19,99

Uitgeverij TerraLannoo

Er zijn 3 reacties op Thuis Libanees koken met Comptoir Libanais

 1. Lies
  13 februari 2015 at 09:58 (6 jaar ago)

  Je hebt me benieuwd gemaakt! De gerechten zien er ook zo kleurrijk en verrassend uit. Ga ik onthouden…:)

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 maart 2015 at 21:29 (6 jaar ago)

   Hi Lies,
   Ja heerlijk he! En de Libanese keuken is gewoon zo smaakvol en puur, yum! Mocht je er wat uit proberen, ben ik heel nieuwsgierig wat je ervan vindt!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 2. Evita
  31 maart 2015 at 22:06 (6 jaar ago)

  Hoi Lianne,

  Wat heb jij een geweldig leuke blog! Vind het erg leuk om dingen te proberen, vooral recepten met kokos zijn bij mij favoriet!
  Ook houd ik van de Arabische keuken, aangezien mijn vriend mij heeft ‘besmet’ met de cultuur van het Midden-Oosten. Laatst zijn we naar Amier in Den Haag geweest, dat is ook Libanees en echt aan te raden! Eigenlijk zijn de gerechten vrij simpel, maar de smaak is erg puur een aangenaam! Als ik zelf iets probeer te maken, dan is het uit het kookboek ‘Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika’ van Bethany Kahdy. Hierin staan recepten uit allerlei landen, ook bijvoorbeeld Palestina, Turkije en Jemen. Heel veel variatie mogelijk dus! Over de nagerechten gesproken, het klinkt gek maar het is wel zo dat in de Arabische keuken veel suiker gebruikt wordt. Ook veel dadels natuurlijk! Daar ben jij ook wel fan van of niet? 🙂

  Bedankt voor je recepten en leuke stukjes, je inspireert enorm :-)! Ga zo door!

  Groetjes!!
  Evita

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.