Tarwevrije speltbroodjes

Tarwevrije mini speltbroodjes maken

Laatst had ik trek in kleine broodjes en besloot om gewoon eens te proberen om ze zelf te maken. Dat het zo makkelijk was, kon ik vooraf niet eens bedenken. Je hebt eigenlijk alleen speltbloem, wat gist, olijfolie en water nodig; dat is alles! Daarna even in de oven en binnen no-time kun je je eigen tarwevrije mini speltbroodjes maken.

Tarwevrije speltbroodjes

Tarwevrije speltbroodjes

Natuurlijk zijn ze erg leuk voor een brunch of bij een zondagsontbijtje en je kunt ze met alles beleggen wat je maar wilt! Super lekker met wat zelfgemaakte pesto (met geitenkaas) of hummus. Of met wat plakjes gerookte zalm en avocado en een blaadje sla. Eigenlijk zijn ze overal lekker mee ;-). Wat ook leuk is, om ze in een mandje te serveren als er mensen komen eten. Maak ze vooraf en bak ze dan kort af als iedereen aan tafel zit: verse broodjes zijn toch het allerlekkerst?

Tarwevrije speltbroodjes

Tarwevrije speltbroodjes

Tarwevrije speltbroodjes

Tarwevrije speltbroodjes

Wat heb je nodig?

 • 250 gram speltmeel
 • 3,5 gram gist
 • 125 ml lauwwarm water
 • scheut olijfolie
 • flinke snuf zout (ca. 3 gram)

Hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 200 graden

 1. Gebruik een keukenmachine met deeghaak (ik gebruikte mijn Magimix 3200XL) en doe hier het meel, gist en zout in.
 2. Voeg, terwijl je de keukemachine aanzet, langzaam het lauwwarme water en de olijfolie toe. Als je het lekker vindt kun je natuurlijk nog wat zaden en pitten aan het deeg toevoegen. Laag de machine het deeg zo’n 5 minuten kneden.
 3. Maak van het deeg kleine bolletjes (ter grootte van een forse golfbal) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Is het deeg te nat? Voeg een klein beetje meel toe. Maak bolletjes tot het deeg op is.
 4. Leg een schone theedoek over de bolletjes heen en laat ongeveer 40 minuten rijzen.
 5. Snijd met een mes de bolletjes over de bovenkant en sprenkel er nog wat bloem overheen. Je kunt nu ook nog maanzaadjes of sesamzaadjes gebruiken, duw deze een klein beetje in de bovenkant van het bolletje.
 6. Bak in zo’n 12-15 minuten goudbruin.

Er zijn 32 reacties op Tarwevrije mini speltbroodjes maken

 1. pastapieandpirouettes
  15 september 2014 at 19:16 (7 jaar ago)

  Nou weet ik gelijk wat ik met mijn pak speltmeel in de kast ga maken! Ik sla het recept meteen op voor komend weekend!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:40 (7 jaar ago)

   Haha kijk, krijgt je pak speltmeel toch nog een goed doel ;-)! Eet smakelijk vast!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:40 (7 jaar ago)

   Ah da’s een goede vraag!
   Stom dat ik het er niet bij heb gezet… Volgens mij waren het er zo’n 8!

   Beantwoorden
 2. Simones Kitchen
  15 september 2014 at 23:15 (7 jaar ago)

  Lekkerrrr! Ik moet nog steeds een keer spelt brood maken dus denk dat Ik deze broodjes maar eens moet proberen…:)

  Beantwoorden
 3. Trees
  25 september 2014 at 20:18 (7 jaar ago)

  Je spelt broodjes zijn heel goed gelukt. Ik had vaak moeite met het deeg te laten rijzen. Nu heb ik gemerkt als ik de oven verwarm op 75 graden dan uitzet en het deeg erin met de deur open en een vochtige theedoek ervoor hang dan rijzen ze geweldig. Met wat rozijntjes er door ze waren super 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 september 2014 at 15:24 (7 jaar ago)

   Leuke variant Trees, met rozijntjes erdoor! En ook de tip van het rijzen.. ik zet de oven weleens op 50 graden (de laagste stand bij mij) en doe dan hetzelfde, vooral als het in huis niet meer zo warm is. Fijn te horen dat de broodjes in de smaak vallen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 4. Jontsy
  2 oktober 2014 at 15:08 (7 jaar ago)

  Kun je deze broodjes ook maken met backing soda i.p.v gist?

  Beantwoorden
 5. Daphna
  28 oktober 2014 at 18:24 (7 jaar ago)

  Hoeveel broodjes kun je uit dit deeg halen?

  Beantwoorden
 6. Robin
  1 november 2014 at 19:17 (7 jaar ago)

  Ik heb ze vandaag gemaakt! Qua structuur zijn ze goed, alleen heb ik 5 gr zout aangehouden en dat is echt teveel. Volgende keer doe ik er minder in.
  En ik dacht, goh wat zijn ze klein! Ik had kaiserbrood formaat verwacht, haha. Toen ik terugkeek, blijkt er mini broodjes te staan. Wel schattig!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 november 2014 at 19:22 (7 jaar ago)

   Hi Robin,
   haha ze zijn inderdaad heel klein! Goed dat je het zegt van het zout; ik deed dit op gevoel en heb het ingeschat. Ik heb dit aangepast naar 3 gram, thanks voor je reactie!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 7. Marijn
  20 november 2014 at 08:34 (7 jaar ago)

  Kan dit recept ook met baking soda of wijnsteenbakzuur??
  Dank!!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 november 2014 at 13:03 (7 jaar ago)

   Hi Marijn,

   Ik denk het wel. Je kunt het zeker proberen, maar ze zullen dan niet zo luchtig worden.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. jessica
  20 november 2014 at 13:01 (7 jaar ago)

  Ik ben ze nu aan het maken. Ik heb alleen 50 gram speltmeel vervangen door noets broodmix (met noten en zaden), de rest van het recept heb ik wel aangehouden. Na 40 min rijzen waren ze alleen nog net zo klein als ervoor… Wat doe ik verkeerd???

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 november 2014 at 13:03 (7 jaar ago)

   Hi Jessica,

   Staat het deeg op een warme(re) plek? Het rijst het best rond de 25 graden en nu het wat kouder wordt, ook in huis, heeft dat er misschien mee te maken. Ik zet deeg nu altijd in een kom met een theedoek naast de verwarming, dat helpt!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 9. Malou Alkemade
  20 december 2014 at 11:50 (7 jaar ago)

  Eh…tarwevrij? Spelt = tarwe alleen van een hele oude variant. Groetjes, Malou

  Beantwoorden
 10. piata
  9 januari 2015 at 23:10 (7 jaar ago)

  leuk! Ik wil het graag lang laten reizen ivm fytine, moet ik dan de gist of het zout pas de dag erna toevoegen..ik denk het zout?
  dom….

  Beantwoorden
 11. Eva
  29 januari 2015 at 20:32 (7 jaar ago)

  Kan ik dit ook maken met kokosolie ipv olijfolie?

  Beantwoorden
  • edelweis
   11 februari 2015 at 07:40 (7 jaar ago)

   Ja dat gaat ook prima is ook gezond

   Beantwoorden
 12. edelweis
  7 februari 2015 at 22:57 (7 jaar ago)

  De bolletjes zijn lekker maar voor een nog beter resultaat moet je ze na de eerste rijs periode nog een keer kneden en dan nog laten rijzen .dan zijn ze nog luchtiger en lekker heb er ook 20gr honing in gedaan nou eet smakelijk

  Beantwoorden
 13. Bosnimfje
  4 april 2015 at 20:13 (6 jaar ago)

  Met volkoren spelt meel gemaakt (dan pas gezond te noemen…) en zonder keukenmachine maar gewoon gekneed, dat kan dus Nienke! Goed voor je armspieren 😉
  Met sesamzaadjes en pompoenpitjes, ze zijn heel mooi geworden! Wel iets langer gebakken (ik denk in totaal rond de 18 minuten)
  Morgen bij paasontbijt gaan we ze proeven…

  Beantwoorden
 14. Susan
  15 juni 2015 at 09:08 (6 jaar ago)

  Het beste blijven decoratie zaad plakken door na de eerste rijs tijd, je bolletje met de bovenkant op een natte theedoek (of spons) te drukken. Daarna in het zaad drukken en eventueel paar insnijdingen maken. Tip van de bakker 😉

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 juni 2015 at 10:43 (6 jaar ago)

   Hele goede tip Susan, voor nog niet zulke ervaren broodbakkers (zoals ik ;-)). Dankjewel!

   Beantwoorden
 15. Elisabeth
  1 januari 2017 at 17:52 (5 jaar ago)

  Brood wilde helaas niet rijzen. Recept goed gevolgd. Moet ik dan toch wat suiker toevoegen? Smaakte nu een beetje als roggebrood, zo compact was het. Smaak was wel goed.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   4 januari 2017 at 20:07 (5 jaar ago)

   Hi Elisabeth,
   Stond het deeg wel op een warme plek? ‘s Winters zet ik het nog weleens op de verwarming. Ik zou geen suiker toevoegen; heb ik in ieder geval nooit hoeven doen. Jammer dat het niet wilde rijzen!

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 16. Nele
  25 augustus 2017 at 21:42 (4 jaar ago)

  Gebruik je droge gist ? (Zo’n zakje) of verse ?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   30 augustus 2017 at 10:32 (4 jaar ago)

   Klopt, ik gebruik inderdaad droge gist in dit recept Nele :-)! Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 17. Bianca
  16 oktober 2017 at 14:13 (4 jaar ago)

  Top!! Dank je wel. Ik heb het met de hand gekneed want ik heb niet een machine waren goed gelukt en erg lekker. Dank je wel!

  Beantwoorden
 18. sandra
  3 december 2017 at 16:28 (4 jaar ago)

  Op hoeveel graden moeten ze in oven. Heteluchtoven?

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.