Chocolate chip Cookies zonder suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suikers

Ken je dat, die heerlijke trek om te zondigen? Met die heerlijke trek als een soort duwende kracht richting de keuken, kwamen deze verrukkelijke koekjes uit de oven rollen. Met als enig verschil dat ze eigenlijk helemaal zo slecht niet zijn! Zondigen zonder schuldgevoel, ik word er blij van. Mijn collega’s op het werk hebben de koekjes ook getest en ze waren er helemaal weg van! Dus deze Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker zijn hier officieel vastgesteld als verrukkelijke, gezonde sinner cookies.

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Net als bijna alle koekjes recepten op Focus on Foodies zijn ook deze koekjes weer heel gemakkelijk te maken. Je doet heel simpel alle ingrediënten bij elkaar, kneed een minuut, wacht een half uurtje en steekt de koekjes uit. Geloof me, makkelijker kan niet. En dat terwijl het eindresultaat zo onwijs lekker is! Ik heb ze, nadat ik het receptje had bedacht, de afgelopen twee weken al ieder weekend gemaakt. Gewoon omdat er niets lekkerder is dan op je werk zitten, wetende dat er in je tas twee van deze heerlijke chocolade koekjes zitten.

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suiker

Toen dit recept voor het eerst uit de oven kwam, heb ik direct een foto op Instagram gezet. De enorme hoeveelheid positieve reacties doet me vermoeden dat er vandaag een aantal mensen heel blij worden van dit recept. Ik weet zeker dat jullie net zo van deze gezonde suikervrije Chocolate Chip Cookies gaan genieten als ik :-). Enjoy!

Voor dit recept gebruik ik trouwens de 92% cacao chocolade van Vivani. Deze chocolade is biologisch,gezoet met kokosbloesemsuiker en lactosevrij. Ik gebruik de Vivani 92% cacao al maanden en ik ben er erg enthousiast over.

Wat heb je nodig?

 • 130 gram speltmeel
 • 45 gram rijstmeel
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepl bakpoeder
 • 50 gram kokosolie
 • 2 theelepels vanille extract
 • 2 eetlepels water
 • 70 gram pure chocolade ( ik gebruik 92% cacao van Vivani)

En hoe maak je het?

 1. Doe alle droge ingrediënten in een kom: speltmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, baking soda en bakpoeder.
 2. Hak de chocolade in stukjes en houd daarvan 10-15 gram apart. Doe de rest bij het meelmengsel.
 3. Smelt de kokosolie en doe dit bij het meel, samen met het vanille extract en twee eetlepels water. Kneed dit deeg tot een soepel geheel.
 4. Doe het deeg dan in wat aluminiumfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
 5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed weer even door. Rol het deeg daarna uit tot ongeveer 1 á 2 cm dik en steek er koekjes uit met een vormpje of de bodem van een glas.
 6. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk op de bovenkant voorzichtig nog wat stukjes pure chocolade.
 7. Bak de chocolate chip cookies 15-18 minuten op 190 graden mooi goudbruin. Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte pot of doos. Ze zijn na 5-6 dagen nog steeds zalig!

Er zijn 43 reacties op Tarwevrije Chocolate Chip Cookies zonder geraffineerde suikers

 1. Mireille de Graaf
  16 januari 2014 at 18:02 (7 jaar ago)

  De koekjes staan nu bij mijn in de oven….mmmm wat ruikt het lekker.
  Maar doordat je de kokosolie eerst moest smelten wordt het natuurlijk warm, waardoor het chocola voor een groot gedeelte ook smelt. Hierdoor is het deeg ook donkerder gekleurd en de krokante chocolade is dus minder geworden.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 januari 2014 at 19:06 (7 jaar ago)

   Hi Mireille,
   Hopelijk waren ze toch lekker? Ik zie inderdaad dat ik dit in de stappen verkeerd om had aangegeven. Het is beter om eerst het deeg te kneden en dan pas de chocolade toe te voegen, inderdaad om het smelten tegen te gaan.. Dankjewel voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast :-). Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
   • Mireille de Graaf
    28 januari 2014 at 18:12 (7 jaar ago)

    Ja ze waren heerlijk hoor!
    Van de week ga ik ze op de aangepaste manier proberen.

    Beantwoorden
 2. Ilse van Beljouw
  19 januari 2014 at 13:38 (7 jaar ago)

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met glutenvrij en suikervrij bakken, en ben met veel plezier en bewondering je site aan het bekijken. Ik vroeg me af of je deze koekjes ook glutenvrij kunt maken door het speltmeel te vervangen door amandelmeel of glutenvrij boekweitmeel, of werkt dat niet zo eenvoudig?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 januari 2014 at 19:04 (7 jaar ago)

   Hoi Ilse, wat goed van je en fijn dat je hier inspiratie kunt opdoen :-)!
   Je kunt het wel vervangen door glutenvrij meel, ik zou dan een combinatie maken van amandelmeel en boekweitmeel. Of ze dan ook zo knapperig worden weet ik alleen niet. Succes!

   Beantwoorden
 3. sabine
  19 januari 2014 at 22:04 (7 jaar ago)

  Kun je het rijstmeel evt vervangen door quinoameel? En wat kan ik evt gebruiken als vervanger voor kokosbloemsuiker? Gedroogde kokos?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 januari 2014 at 19:01 (7 jaar ago)

   Hoi Sabine,
   Ja hoor, je kunt ook quinoa meel gebruiken. Wel even opletten of je dan meer of minder ‘vocht’ nodig hebt. Kokos heeft niet dezelfde zoete smaak als kokosbloesemsuiker, je zou eventueel ook honing, agavesiroop of ahornsiroop kunnen gebruiken.

   Beantwoorden
 4. Ilse
  22 januari 2014 at 21:24 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne, dank je wel voor het meedenken! Ik heb ze meteen gemaakt met jouw suggestie om half boekweitmeel en half amandelmeel te gebruiken, en heb nog een eetlepel agavesiroop toegevoegd omdat ik eerder wel eens gelezen heb dat dat kan helpen om glutenvrij deeg wat meer samenhang te geven.
  En het resultaat: geweldig!!!! Dit zijn echt de beste chocolate chip cookies die er ooit uit mijn oven zijn gekomen (en dat zijn er best wel wat…). Heerlijk knapperig waren ze ook. Met vlag en wimpel kwamen ze ook door de beproefde collega-test. Misschien dat ik de volgende keer nog een opgeklopt eiwit erdoor spatel omdat ze een klein beetje droog waren (al viel dat mijn collega’s niet op). Kortom: een zeer geslaagd experiment en hartstikke bedankt voor het recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 januari 2014 at 20:17 (7 jaar ago)

   Hoi Ilse,
   Wat super, fijn dat ze zo ook helemaal goed gelukt zijn! Haha het zijn ook mijn favoriete chocolate chip cookies ever ;-)! Je kunt ook wat kokosolie toevoegen zodat ze iets minder droog worden. Blij dat ze zo lekker waren!

   Beantwoorden
 5. Sandra
  25 januari 2014 at 23:04 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne,
  Ik heb ze ook net gemaakt. Was goed gelukt dacht ik maar ze hebben echt een nasmaak. Kan dit komen doordat ik misschien teveel bakpoeder of baking soda heb gebruikt?

  Beantwoorden
 6. justtoopeachy
  27 januari 2014 at 19:42 (7 jaar ago)

  Hey Lianne

  Dit is het eerste recept van je blog dat ik zal uitproberen! Ik ben zo benieuwd

  Het deeg ligt nu te rusten in de koelkast, maar ik had echt de grootste moeite om het tot een mooi geheel te kneden. Het bleef droog en korrelig. Uiteindelijk is het me gelukt om er een bal van te rollen. Hopelijk lukt het straks om vormpjes uit te steken 🙂

  Groetjes,
  Marie

  Beantwoorden
  • Fleur
   15 februari 2014 at 17:41 (7 jaar ago)

   Ik had precies hetzelfde ‘probleem’. Eenmaal 40 minuutjes in de koelkast was het deeg wat vochtiger en heb ik het beter kunnen kneden.

   Heb je hier nog tips voor? Ze zitten nu in de oven en ben reuze benieuwd. 🙂

   Groetjes Fleur

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2014 at 17:02 (7 jaar ago)

   Hi Marie,

   Volgende keer kun je wellicht wat extra water (een thee- of eetlepel) toevoegen, zodat het beter plakt. Qua smaak kan dit verder geen kwaad!

   Beantwoorden
   • Saskia
    7 november 2015 at 08:25 (5 jaar ago)

    Ja nu lees ik het.. Ik had het zelfde probleem. Het is me wel gelukt om er iets van te maken, maar geen ronde koekjes. Ik ga het vandaag nog eens proberen… Ik had er zelf ook nog wat speltmeel bijgedaan…

    Beantwoorden
 7. Zelleke
  11 februari 2014 at 22:10 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne, de koekjes zien er fantastisch lekker uit en ik wilde ze vandaag gaan maken maar kwam tot de conclusie dat ik geen baking soda heb. Dan maar vlug naar de winkel maar daar kenden ze geen baking soda en ze vertelden mij dat ik bakpoeder zou bedoelen. Ik natuurlijk gezegd van neen hoor want dat staat apart in het recept!!! Dus, zou u mij eens kunnen vertellen wat het juist is waar ik moet naar vragen en is het enkel in de natuurwinkel dat ik dit kan krijgen? Zo ook de chocola van Vivani….ook enkel in de natuurzaak??
  Groetjes,
  Zelleke

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2014 at 17:01 (7 jaar ago)

   Hi Zelleke,
   Baking soda (of zuiveringszout) en het wijnsteenbakpoeder wat ik gebruik zijn niet hetzelfde. Als je kant en klaar bakpoeder in de supermarkt haalt, hoef je volgens mij geen apart baking soda te gebruiken; hier zit dat dan al in. Misschien makkelijker voor je?

   Beantwoorden
 8. Heidi
  3 maart 2014 at 13:02 (7 jaar ago)

  Hoi Zelleke, ik heb baking soda bij de toko gekocht. Daar koop ik ook altijd de kokosvet trouwens. En de chocolade van Vivani kun je ook bij de Tuinen kopen, alleen is het daar wel een stuk duurder viel me op. Ik heb al veel chocola geprobeerd en vind deze ook echt veruit de lekkerste!

  Beantwoorden
 9. astrid
  19 maart 2014 at 22:21 (7 jaar ago)

  Hallo Lianne, kan ik de boekweitmeel ook door iets anders vervangen?
  Groeten Astrid

  Beantwoorden
 10. Caroline
  28 april 2014 at 14:10 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne,
  Via google kom ik op je site terecht. Complimenten voor je site en leuk dat je je ideeen deelt!
  kHeb een vraagje over deze koekjes.. zou je ook cacao nibs raw ervoor kunnen gebruiken? Heb jij daar ervaring mee?
  Groetjes Caroline

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2014 at 16:59 (7 jaar ago)

   Hi Caroline,
   Excuses voor de late reactie. Helaas smelten cacao nibs niet, dus dat wordt niet net zo lekker als gewone pure chocolade. Je kunt wel de chocolade weglaten, uit ervaring weet ik dat het dan nog steeds érg lekkere koekjes zijn ;-)!

   Beantwoorden
 11. maartjetb
  5 juni 2014 at 20:31 (7 jaar ago)

  Wat zijn ze heerlijk! Heb perongelukt al 4 (wel kleintjes) op haha!

  Beantwoorden
 12. Renaat
  9 juni 2014 at 08:43 (7 jaar ago)

  Ze zijn heeeeerlijk!!
  Rasp er voor een verfrissende twist een stukje schoongeboende biologische citroenschil doorheen… Lekker!!!!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2014 at 16:58 (7 jaar ago)

   Hele goede tip Renaat, wat citroenrasp er door heen klinkt ook lekker!

   Beantwoorden
 13. Maggie
  30 juni 2014 at 21:29 (7 jaar ago)

  Dit zijn de lekkerste suikervrije koekjes die ik ooit heb gebakken. Zelfs favoriet bij mijn zwaar-suiker-verslaafde man!!

  Beantwoorden
  • Maggie
   30 juni 2014 at 21:30 (7 jaar ago)

   Ik maak ze alleen met 175 gram volkorentarwemeel. Mar dat gaat dus ook prima! 🙂

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2014 at 16:58 (7 jaar ago)

   Late reactie, maar ontzettend leuk om te horen Maggie!!

   Beantwoorden
 14. Christa
  2 augustus 2014 at 16:54 (7 jaar ago)

  Ha Lianne,
  Vandaag jouw koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk geworden! Ik heb, bij gebrek aan betere chocolade, chocochips gebruikt van Jumbo en alleen Speltmeel ipv de combi! Omdat het deeg niet wilde plakken heb ik iets meer water gebruikt en een scheutje rauwe Kefirmelk toegevoegd. Ze zijn toch nog wat droog (plakken iets in je keel) maar ik ga het verder uitproberen met de suggesties hierboven!

  Leuke website, ben sinds kort redelijk Paleo, dus was op zoek naar “gezondere” koekjes dan de traditionele baksels met suiker! Ik had al kokosbloesemsuiker in huis en in gebruik, fijn spul is dat! Lekker dat ik het nu ook voor koekjes kan gebruiken!

  Groetjes,
  Christa ;-))

  Beantwoorden
 15. Marion
  4 augustus 2014 at 18:20 (7 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk! Ik wil het graag proberen maar ik heb alleen maar speltbloem in huis. Zou ik dan 175 gram speltbloem kunnen gebruiken?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   4 augustus 2014 at 18:25 (7 jaar ago)

   Ja hoor Marion, je kunt ook alleen speltbloem gebruiken!

   Beantwoorden
   • Marion
    4 augustus 2014 at 18:26 (7 jaar ago)

    O wat fijn! Dan kan ik het vanavond uitproberen 🙂 Bedankt voor je snelle reactie!

    Beantwoorden
 16. Heidi
  26 augustus 2014 at 14:17 (7 jaar ago)

  Hoi!

  Wat een leuke site!! Alle recepten zien er heerlijk uit. Ik probeer nu de koekjes te maken maar het lukt mij maar niet er een deeg van te maken. Heb alle hoeveelheden afgemeten en ook wat extra water er bij gedaan maar het blijft korrelig. Heb er een bal van gemaakt maar toen ik die weer uit de koelkast haalde viel hij direct uit elkaar. Heb je hier nog tips voor?

  Beantwoorden
  • Annemieke
   25 september 2014 at 16:52 (7 jaar ago)

   Ik heb de koekjes vanmiddag gemaakt en had hetzelfde probleem als Heidi. Mijn oplossing was, een scheutje water en een eetlepel kokosolie. De koekjes zijn heerlijk en knapperig geworden!

   Beantwoorden
   • Heidi
    21 oktober 2014 at 14:59 (6 jaar ago)

    Hoi Annemieke,

    Ik had de tweede keer dat ik ze ging maken de kokosolie toen het gesmolten was iets langer op het vuur laten staan. De warmte (hij was toen heet) maakt dat je er beter deeg van kan kneden. Kreeg toen een hele mooie zachte stevige bal en goed uit te rollen..

    Groet Heidi

    Beantwoorden
 17. Hermien
  29 november 2014 at 08:32 (6 jaar ago)

  Wat een lekker recept, ik ga ze zeker maken. Alleen voor mijn zoontje met diabetes type1 heb ik wel de kooldraten die er per 100 gram inzitten nodig. Heeft iemand een idee hoe ik dat kan uitrekenen?Alvast bedankt voor jullie antwoord. Groetjes Hermien

  Beantwoorden
 18. sylvia
  2 december 2014 at 20:19 (6 jaar ago)

  ik heb ze zondag gemaakt met rauwe cacaopoeder en cacaonibs in plaats van pure chocolade. Mijn vriend en ik zijn er helemaal weg van! Dit zijn de enige koekjes die hij nog wil hebben. Ik had 3 theelepels cacaopoeder tegelijk met de overige droge ingredienten erbij gedaan en 50 gram cacaonibs erbij gedaan toen ik het deeg uit de koelkast haalde en alles weer even door moest kneden.

  Beantwoorden
 19. Marly Reijnders
  10 april 2015 at 11:49 (6 jaar ago)

  Echt super lekker! Heb ze al 2 weken achter elkaar gemaakt. Maar ik heb ook het probleem dat het deeg helemaal uit elkaar valt, zelfs met de dubbele hoeveelheid water..zou er een ei bij kunnen denk je en zou dat kunnen helpen? Of nog andere tips? Nu moet ik de kruimels aan elkaar plakken en dat wordt dan het koekje

  Beantwoorden
  • Heidi
   10 april 2015 at 13:00 (6 jaar ago)

   Het Marly,

   Bij mij werkt het goed als ik de kokosolie als het gesmolten is wat langer op het vuur laat staan. Als het dan goed heet is erover heen gieten, even wachten en dan is het heel goed te kneden!

   Succes, groet Heidi

   Beantwoorden
 20. Marly Reijnders
  10 april 2015 at 18:04 (6 jaar ago)

  Echt super lekker! Heb ze al 2 weken achter elkaar gemaakt. Maar ik heb ook het probleem dat het deeg helemaal uit elkaar valt, zelfs met de dubbele hoeveelheid water..zou er een ei bij kunnen denk je en zou dat kunnen helpen? Of nog andere tips? Nu moet ik de kruimels aan elkaar plakken en dat wordt dan het koekje

  Beantwoorden
 21. Diana
  27 april 2015 at 19:38 (6 jaar ago)

  Wat een heerlijk basisrecept!
  Ik wissel met de meelsoorten (quinoa/sorghum/haver/rijst en altijd tapiocameel) en met de zoetigheden (vijgen/dadels/ahornsiroop)
  Hoe vaker ik het maak, hoe meer ik durf te proberen en hoe lekkerder ze worden!
  Thnx

  Beantwoorden
 22. Desirée
  14 juli 2015 at 20:24 (6 jaar ago)

  Heerlijke koekjes, alleen werden ze bij mij wat droog. Ik heb netjes het recept gevolgd, misschien de volgende keer meer kokosolie bij doen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 juli 2015 at 20:44 (6 jaar ago)

   Hi Desirée,
   dat kan, soms valt het toch net wat droger uit door kleine verschillen in weegschaal etc. Inderdaad een beetje kokosolie toevoegen voor meer smeuigheid. Waren ze ondanks dat wel lekker :-)?

   Beantwoorden
 23. Inès
  21 februari 2016 at 03:29 (5 jaar ago)

  3 Dagen geleden heb ik te horen gekregen dat ik totaal geen tarwe meer mag eten. Dus mijn zoektocht naar eten is volop begonnen. Dit receptje spreekt mij bijvoorbeeld al erg aan. Al mijn lekkere koekjes zijn van me afgepakt, dus nu moet ik zelf maar beginnen bakken (vind de meeste koeken uit de natuurwinkel momenteel nog niet echt heerlijk). Alleen vraag ik mij nu af hoeveel gram gewone suiker ik voor dit recept het best gebruik.. ook 50g zoals hier? Aangezien suiker geen probleem is, wil ik mijn ouders niet nogmeer in kosten jagen met al die natuurlijke producten. Dank u voor dit leuke recept!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   21 februari 2016 at 10:59 (5 jaar ago)

   Hoi Inès,
   Oh ja wat een zoektocht is het in het begin he. Dat kan ik me nog wel herinneren. Gelukkig went het snel en kom je er gauw genoeg achter wat je wel en niet kunt eten. En zelf maken is uiteindelijk veel lekkerder, zowel voor jou als voor je lichaam ;-)!
   Je kunt iets meer gewone suiker toevoegen, bijvoorbeeld 60 gram. Ook omdat je suikervrij misschien niet gewend bent, is dat in het begin even wennen.

   Heel veel succes en eet smakelijk vast!
   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.