Vijgen koekjes

Suikervrije Vijgen koekjes met amandelmeel

Als je suikervrij en/of tarwevrij eet, verlang je soms terug naar iets wat je niet meer kunt eten. Een koekje, brood, pasta. Mijn moeder heeft dit met gevulde koeken. Speciaal voor haar dit recept, want hoewel ze er niet op lijken, smaken deze Suikervrije vijgen koekjes met amandelmeel toch een beetje hetzelfde. Mijn moeder vindt deze koekjes zelfs nog lekkerder dan de ‘oude gevulde koek’. Dat is nog eens een compliment.

In Amerika hebben ze een aparte naam voor dit soort koekjes: Newton, een smakelijk koekje met (vaak) een fruitvulling. Sultana heeft bijvoorbeeld van dit soort repen, maar die bevatten uiteraard allerlei suikers, tarwes en ga zo maar door. Niet aan mij besteed dus, al zou ik ze ook niet nemen als ik wel gewoon tarwe en suiker mocht eten. Deze zijn vijgen koekjes werkelijk super. Ze zijn vegan, voedzaam en suiker- en tarwevrij. Me happy, you happy! Probeer ze zeker eens te maken en laat me weten hoe het heeft gesmaakt!

Wat heb je nodig?

Voor 3 grote Newtons

Vulling:

 • 5 gedroogde vijgen, in stukjes
 • 3 eetlepels citroensap
 • 2 theelepels vanille extract

Deeg:

 • 110 gram amandelmeel – ik haalde het bij de Estafette in Amsterdam
 • een snuf zout
 • 30ml agave siroop
 • 1 theelepel vanille extract
 • 10 gram kokosolie

En hoe maak je het?

 1. Doe de vijgen in een keukenmachine en blend tot ze tot kleine stukjes. Doe daarna het citroensap en vanille extract erbij en vermaal tot een egale pasta. Proef even en voeg naar smaak meer citroen of vanille toe.
 2. Meng in een grote schaal het amandelmeel eerst met het zout en voeg daarna de agavesiroop, vanille extract en kokosolie toe. Kneed het deeg tot een glad geheel en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uurtje rusten in de koelkast

  Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.

 3. Verdeel het deeg in ongeveer 3 gelijke delen. Rol, op een bakplaat met bakpapier, steeds 1 deel uit tot een rechthoek van ongeveer 1 tot 2 cm dik. Smeer je vijgenmengseltje in de lengte over 1 helft van het deeg.
 4. Vouw dan de andere helft van het deeg over het ingesmeerde deel heen (links over rechts). Eigenlijk vouw je het deeg dus gewoon dubbel. Druk de vouwtjes aan alle kanten goed op elkaar zodat er geen vijgenvulling uit loopt.
 5. Plaats de bakplaat in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten tot de Newtons mooi goudbruin zijn.

Geniet van je Newtons!

Vijgen koekjes

Vijgen koekjes

Er zijn 22 reacties op Suikervrije Vijgen koekjes met amandelmeel

 1. cookiecottage
  6 maart 2013 at 10:43 (9 jaar ago)

  Misschien even een suffe vraag, maar wat zijn newtons? Zijn dat verse vijgen?

  Beantwoorden
  • focusonfoodies
   7 maart 2013 at 16:39 (9 jaar ago)

   Hi Cookie Cottage,

   Bedankt voor je vraag. Newtons is benaming van dit type cookie, meestal dus met een vulling. Het wordt vooral gebruikt in Amerika, maar omdat er niet echt een Nederlandse benaming voor is, heb ik de term Newton maar aangehouden. Denk dat veel mensen er niet bekend mee zijn, dus zal het er voor de duidelijkheid nog even bijzetten. Thanks!

   Liefs

   Beantwoorden
   • cookiecottage
    7 maart 2013 at 19:11 (9 jaar ago)

    Hi Bedankt voor je reactie! Ik had wel eerder van Newtons gehoord, maar als eerste onder ‘wat heb je nodig?’ staat: 3 newtons.. daardoor dacht ik dat het een ingrediënt moest zijn ; ) maar nu snap ik dat je er 3 newtons mee kunt maken : )
    Liefs, Hazel

    Beantwoorden
 2. Lindy
  30 mei 2013 at 20:46 (8 jaar ago)

  Nu al de 2e keer dat ik dit recept van je maak, vind ze super lekker! Moet alleen nog even werken aan de presentatie, want bij mij zien er niet zo mooi uit haha;)

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 juni 2013 at 10:32 (8 jaar ago)

   Leuk om te horen Lindy! haha veel oefenen? Maar uiteindelijk gaat het toch om de smaak en maakt het (mij) niet uit hoe ze eruit zien ;)!

   Beantwoorden
 3. rie flach
  26 juni 2013 at 23:25 (8 jaar ago)

  ik ga ze morgen proberen te maken. tjonge wat ben ik blij dit recept gevonden te hebben. Dank je voor het delen!!

  Beantwoorden
 4. K. de Bie
  19 november 2013 at 11:22 (8 jaar ago)

  Wat leuk! Sinds ik uit USA ben geemigreerd heb ik altijd heimwee naar hun geniale Fig Newtons. Dankje voor deze tip! Alleen moet je de oven n i e t voorverwarmen voordat je het deeg een uurtje in de koelkast legt…

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 november 2013 at 11:30 (8 jaar ago)

   Thanks, graag gedaan! En je hebt natuurlijk helemaal gelijk, haha, ik het het direct even aangepast in het recept. Dankjewel!

   Beantwoorden
 5. Marienski
  17 maart 2014 at 11:21 (8 jaar ago)

  Ze waren heerlijk, ik heb iets meer vijgen gedaan (7). Heerlijk ook als snel ontbijthapje bij een kop koffie…

  Beantwoorden
 6. Joyce
  10 april 2014 at 09:37 (7 jaar ago)

  Dit lijkt me súper lekker! Ik heb alles in huis, dus ik ga ze heeel snel maken! Bedankt!

  O 1 vraagje misschien: hoe lang denk je dat je ze kunt bewaren? (en, in de koelkast of niet?)

  Beantwoorden
 7. Angela
  10 april 2014 at 10:17 (7 jaar ago)

  Een vraagje. Ik mag geen vijgen/dadels/rozijnen. Wat zou ik als vulling kunnen doen?

  Beantwoorden
 8. Maartje
  8 mei 2014 at 13:27 (7 jaar ago)

  Ze waren echt fantastisch, ze lijken ook echt op de fruitrepen haha.

  Beantwoorden
 9. Marjon
  16 mei 2014 at 10:06 (7 jaar ago)

  Klinkt heerlijk! Ik ga ze gelijk maken, maar ik vroeg me af of je de kokosolie eerst vloeibaar(der) moet laten worden zodat je het beter kunt mengen?

  Beantwoorden
 10. Jose
  5 juni 2014 at 10:52 (7 jaar ago)

  Kan ik de agavesiroop vervangen door honing? 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   5 juni 2014 at 18:51 (7 jaar ago)

   Hi Jose,
   Ja hoor, dat is geen enkel probleem!

   Beantwoorden
   • Jose
    5 juni 2014 at 22:34 (7 jaar ago)

    Dank je! Ik ga ze morgen proberen!

    Beantwoorden
 11. Mirjam
  5 juni 2014 at 16:49 (7 jaar ago)

  Angela. Misschien een spijs maken van gemengde noten? Noten malen, honing erbij.

  Beantwoorden
 12. Ellen
  9 september 2015 at 17:19 (6 jaar ago)

  Ik heb de suikervrije vijg amandel koekjes zojuist gemaakt.Ik dacht ik maak de dubbele hoeveelheid dan heb ik meer.in plaats van agave siroop heb ik stevia gebruikt en omdat m’n meel meel bleef dus alleen maar korreltjes heb ik er een scheutje kefir door gedaan om deeg te krijgen.ik heb nu maar 8 gevulde koekjes wat ik weinig vind en veel vijgenmatten over.ik hoop dat ze lekker zijn

  Beantwoorden
  • Brenda Coen
   18 maart 2017 at 16:08 (5 jaar ago)

   10 g kokosolie lijkt me inderdaad te weinig om een deegbal te kunnen maken? Mijn meel blijft ook meel, dus heb de hoeveelheid kokosolie meer dan verdubbeld. Benieuwd of ik ze straks zal kunnen uitrollen want het is nog steeds korrelig…

   Beantwoorden
 13. Geralda
  7 november 2015 at 17:29 (6 jaar ago)

  Hoi, zou ik hier ook verse vijgen voor kunnen gebruiken? Blenden is dan misschien te lastig of zou het wel gaan?
  Veel fijne recepten trouwens, dank je!

  Beantwoorden
 14. suzan Bannink
  26 augustus 2020 at 10:49 (1 jaar ago)

  Kan je ipv amandelmeel ook meergranenmeel kunnen gebruiken?

  Beantwoorden
  • Fleur van Veen
   28 augustus 2020 at 09:03 (1 jaar ago)

   Hoi Suzan,

   Ja hoor dat zou ook prima kunnen! Alleen zal de smaak misschien iets anders worden, aangezien je de lichte amandelsmaak dan niet meer hebt.

   Laat me zeker weten of ze goed gelukt zijn met meergranenmeel!

   Liefs,
   Fleur

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.