suikervrije rauwe chocolade balletjes

Suikervrije Rauwe Chocolade Balletjes

Het is zover. De tijd is aangebroken dat ik in het donker foto’s zal moeten maken, aangezien het donker is als ik uit mijn werk kom. Gelukkig zijn de foto’s van deze heerlijke Suikervrije Rauwe Chocolade Balletjes nog aardig gelukt, maar ik kan je vertellen dat foto’s maken een stuk makkelijker is met een blauwe lucht en mooi licht. Eigenlijk kunnen deze chocolade balletjes alleen maar goed op de foto, want ze zijn gewoon net zo lekker als dat ze eruit zien. En omdat ze suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij én veganistich zijn, kun je ze ook nog eens aan iedereen voorschotelen.

Dit recept heb ik al een aantal maanden geleden verzonnen en velen die bij mij op bezoek zijn gweest hebben ze geproefd. Ik kan je vertellen dat werkelijk iedereen ze heerlijk vond. Ze zijn ook nog eens zo klaar, zeker als je het recept eenmaal een keer gemaakt hebt. Met 5-10 minuten staan ze op tafel, dus ik vind deze chocolade truffels het perfecte hapje voor bij de koffie. Door de vrij pure smaak van de rauwe chocolade, passen ze ook nog eens perfect bij de smaak van koffie. Match made in heaven dus!

suikervrije rauwe chocolade balletjes

suikervrije rauwe chocolade balletjes

suikervrije rauwe chocolade balletjes

suikervrije rauwe chocolade balletjes

Het zijn overigens dus nogal pure chocolade balletjes. Je kunt ervoor kiezen om wat meer vanille extract toe te voegen; ben je een zoetekauw, gebruik dan zeker 2 theelepels vanille extract. Daarnaast kun je ook nog een scheutje honing of agavesiroop toevoegen, dat maakt de balletjes ook direct wat plakkeriger.

Wie denkt dat je niet ook lekker kunt snoepen als je suikervrij eet, heeft het mis. Deze rauwe chocolade balletjes zijn daarvan het perfecte voorbeeld. Eigenlijk doe je je lichaam juist een plezier door ze te eten. Ik spreek vast niet alleen voor mezelf als ik zeg dat ik mijn lijf dolgraag een plezier doe met het eten van chocolade ;-). Dus, gun je lichaam ook eens wat en geef het deze chocolade truffels! Ik ben natuurlijk erg benieuwd wat jullie van ze vinden en kijk uit naar reacties :-). Geniet ervan.

Wat heb je nodig?

 • 125 gram Medjool dadels
 • 25 gram hazelnoten of hazelnootmeel
 • 25 gram amandelen of amandelmeel
 • 25 gram rauw cacaopoeder
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 eetlepel kokosrasp
 • 2 eetlepels cacao poeder om de balletjes doorheen te rollen

En hoe maak je het?

 1. Maal eerst de noten in een keukenmachine. Gebruik je meel in plaats van verse noten, doe dan als eerste stap het meel in de keukenmachine.
 2. Ontpit de dadels, snijd ze door de helft en doe dit bij het meel in de keukenmachine. Maal dit goed fijn.
 3. Doe dan het cacaopoeder, vanille extract en kokosrasp bij het mengsel en meng nogmaals goed. Nogmaals, ben je een zoetekauw, proef dan eerst en voeg zonodig wat extra vanille extract of honing toe.
 4. Haal het mengsel uit de keukenmachine en maak er balletjes van ter grootte van een forse knikker. Je moet ze in één keer in je mond kunnen stoppen, dus maak ze vooral niet te groot.
 5. Rol de balletjes dan voorzichtig door het cacaopoeder. En smullen maar!

Er zijn 20 reacties op Suikervrije Rauwe Chocolade Balletjes

 1. Bakwonder
  31 oktober 2013 at 07:12 (7 jaar ago)

  En lekker dat dit is. Ik heb ze pas ook gemaakt met net iets andere samenstelling. Ik maak ze met een beetje kokosolie en honing. Rol ze daarna in de kokosrasp. Heerlijk en na 1 balletje heb ik alweer genoeg!

  Beantwoorden
  • Pam
   19 november 2013 at 20:49 (7 jaar ago)

   Hallo bakwonder,
   Wat is dan je precieze recept. Ben ook hier nieuwsgierig naar.
   Alvast bedankt.
   Pam

   Beantwoorden
 2. Suus
  31 oktober 2013 at 13:48 (7 jaar ago)

  Wat een heerlijk idee, ik ga dit zeker maken. En suikervrij is gewoon lekker!

  Liefs Suus

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 november 2013 at 20:40 (7 jaar ago)

   Thanks, leuk om te horen Suus!

   Beantwoorden
 3. Esther
  2 november 2013 at 17:24 (7 jaar ago)

  Mmmmm dat klinkt lekker! Hoe zien ze er van de binnenkant uit?

  Beantwoorden
 4. bloemenoor
  3 november 2013 at 20:18 (7 jaar ago)

  Super lekkere blog! Ik ben blij dat ik hem gevonden heb, aangezien ik tegenwoordig op moet letten met suikers… Dankjewel voor de geweldige ideeën! 😀

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 november 2013 at 20:37 (7 jaar ago)

   Leuk, bedankt voor je lieve reactie :-)!

   Beantwoorden
 5. Liek
  12 november 2013 at 20:18 (7 jaar ago)

  Ik heb biologische cacaobonen gekregen, hoe krijg ik daar op de makkelijkste manier poeder van? Ik wil dit ook heel erg graag maken namelijk! Ik ben zó benieuwd!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 november 2013 at 21:46 (7 jaar ago)

   Hoi Liek,
   Je kunt ze eens proberen fijn te malen in een krachtige keukenmachine. Ik heb zelf nooit geprobeerd, maar wie weet lukt dat! Succes :-)! En hoor graag of het is gelukt natuurlijk.

   Beantwoorden
 6. Lies
  25 november 2013 at 09:48 (7 jaar ago)

  Ik heb ze gemaakt en ze waren erg lekker en voor herhaling vatbaar. Wel heb ik de pavlov reactie dat als ik in cacao gerolde balletjes zie, ik de ‘normale’ truffelsmaak al bijna proef (met veel suiker en boter). En dan is dit wel even wat anders.

  Beantwoorden
 7. Sofie
  5 maart 2014 at 20:36 (7 jaar ago)

  Wat een heerlijke chocolade balletjes! Ik wilde al lang zelf iets van chocolade maken en dit is precies wat ik zocht! Je hebt trouwens nog veel meer heerlijke recepten op je site staan. Het dadel bananenbrood was ook erg lekker! Ik wil graag zo veel mogelijk suikervrij eten, maar door al deze lekkere hapjes weet ik niet of het ook echt gezonder gaat worden:)

  Groetjes en bedankt voor de lekkere recepten!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 maart 2014 at 21:36 (7 jaar ago)

   Haha dankejwel voor je leuke reactie Sofie! En ook voor deze hapjes geldt natuurlijk; met mate. Al mag je er iets meer ‘mate’ van natuurlijk ;-). Fijn dat je blij bent met de site.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. freakontheway
  9 mei 2014 at 20:47 (7 jaar ago)

  Oh, ziet er super uit dit recept!! Dat ga ik zeker maken volgende week (eerst boodschappen doen :-/ )
  Bedankt voor je geweldige recepten trouwens! Ik moet wat meer op m’n eten letten, en vooral geen suiker nemen,.. en we zijn met z’n allen ‘verslaafd aan’ (super) pure chocolade, dus deze balletjes gaan er zeker in 😉
  Ik ga nog ff verder neuzen…
  Groetjes en dank voor je lekkere recepten!

  Beantwoorden
 9. Helene
  31 augustus 2014 at 18:40 (7 jaar ago)

  Jammie die zijn lekker en erg makkelijk te maken!

  Bedankt voor het recept!

  Groetjes,
  Helene

  Beantwoorden
 10. Danielle
  6 september 2014 at 16:37 (7 jaar ago)

  Heerlijk! Als ik vanillepoeder ipv extract wil gebruiken, denk je dat ik dan nog iets nattigs toe moet voegen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 september 2014 at 17:25 (7 jaar ago)

   Hi Danielle,
   Ja dan zul je een klein beetje vocht moeten toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een ieniemienie scheutje water toevoegen :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 11. Desiree
  12 september 2014 at 15:24 (7 jaar ago)

  Welke cacaopoeder gebruik je bij de laatste handeling nl het doorrollen?
  Ook de rauwe variant of een ander cacaopoeder?
  Mogen er ook andere dadels in? Of liggen in de supermarkten alleen de medjool?

  Groeten,

  Desiree.

  Ps: een ontzettend leuke site.
  Ben gedwongen om het sc dieet( gluten en zuivelvrij) te volgen en beroep mij vaak op deze site voor makkelijke recepten.
  De mug cake is mijn eerste baksel en hij is heerlijk!!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:48 (7 jaar ago)

   Hi Desiree,

   Bedankt voor je leuke reactie, fijn dat de recepten je zo bevallen!
   Ik gebruik dan gewoon dezelfde rauwe cacaopoeder, maar je kunt ook ‘gewone’ cacaopoeder gebruiken, zolang er dan maar geen melk/suiker etc. is toegevoegd.
   Als je geen medjoul dadels gebruikt kan het zijn dat de balletjes niet goed lukken. Medjoul dadels hebben namelijk veel vruchtvlees en daardoor gaat het mengsel uiteindelijk plakken. Dadels uit de supermarkt zijn vaak vrij dun en plat, met weinig vruchtvlees en dan blijft het mengsel te brokkelig. Echte medjoul dadels hebben ze vaak bij de Turkse supermarkt of natuurwinkel :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 12. Else
  24 juli 2015 at 07:42 (6 jaar ago)

  Hoi
  Lijkt me heerlijk om te maken. Ik maak geregeld balletjes van net een ander recept. Ik vind alleen het zacht maken van mijn dadels zo gedoe. Heb je nog tips? Ik gebruik een blender. Is dit anders dan malen in een keukenmachine? Groetjes else

  Beantwoorden
 13. Sofieke
  24 juli 2015 at 21:35 (6 jaar ago)

  Errug lekker! En ook fijn dat deze niet smelten en in de koelkast hoeven, omdat er geen kokosolie in zit, wat vaak bij dit soort receptjes het geval is.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.