Suikervrije Pudding met Kokos, Vijgen en Kaneel

Suikervrije pudding met kokos, vijgen en kaneel

Op Twitter hebben jullie (wel een tijdje geleden) de foto van deze Suikervrije Pudding met Kokos, Vijgen en Kaneel vast al voorbij zien komen.
Dit heerlijke dessert is eigenlijk als experiment ter wereld gekomen, puur omdat ik op een avond ineens zin had in een toetje. Daar mochten alleen natuurlijke suikers in zitten, uiteraard, dus dook ik snel de voorraadkast in om te kijken wat we in huis hadden. En ik vond kokosmelk! Daar kun je wel een lekker toetje mee maken; maar wat kun je eraan toevoegen zodat er weinig natuurlijke suiker nodig is? Vijgen, omdat die van zichzelf al zo lekker zoet zijn en wat kaneel omdat ik dit een heerlijke combinatie vind met de kokos.

Uiteindelijk heb ik er 10ml agavesiroop ingedaan om het iets zoeter te maken, maar er waren dus niet eens veel natuurlijke suikers nodig om deze pudding heerlijk te laten smaken. De agavesiroop kun je natuurlijk vervangen door ahornsiroop of honing, als je dat wilt. Heb je geen agar-agar in huis of eet je niet veganistisch, dan kun je de agar-agar ook vervangen door reguliere gelatine. Gebruik dan wel de dubbele hoeveelheid.

Deze suikervrije pudding is echt super lekker, ook nog vegan en absoluut een gezond alternatief om als dessert te serveren. Of om lekker op de bank weg te snoepen, zoals ik deed 😉 Hoop dat jullie ‘m net zo lekker vinden!

Wat heb je nodig?

 • 400 ml kokosmelk
 • 20 gram kokosrasp
 • 2 theelepels kaneel
 • 10 ml agavesiroop
 • 3 gedroogde vijgen, in stukjes gehakt
 • 2 gram agar agar (of 4 gram gelatine)

En hoe maak je het?

 1. Doe de kokosmelk in een pannetje, samen met de kokosrasp, kaneel en de vijgen.
 2. Pureer met een staafmixer dit mengsel tot een glad geheel, zodat er geen stukjes vijgen meer in de pudding zitten.
 3. Doe dan de agar agar erbij en breng voorzichtig aan de kook. Kook zachtjes een minuutje door en doe dan de agavesiroop erbij en haal van het vuur.
 4. Verdeel het mengsel over 3-4 bakjes, afhankelijk van de grootte en hoeveel je in ieder schaaltje doet. 
 5. Zet in de koelkast en laat in ongeveer 1,5-2 uur opstijven.
 6. Voor het serveren even de schaaltjes in heet water zetten zodat de pudding makkelijker loslaat. Eet smakelijk!
Suikervrije Pudding met Kokos, Vijgen en Kaneel

Suikervrije Pudding met Kokos, Vijgen en Kaneel

 

Er zijn 14 reacties op Suikervrije pudding met kokos, vijgen en kaneel

  • Focus On Foodies
   18 juni 2013 at 09:35 (8 jaar ago)

   Ik gebruik (bijna) altijd gedroogde vijgen, dus vergeet dat altijd te vermelden. Gedroogd dus 😉 Heb het er meteen even bij gezet, dankjewel!

   Beantwoorden
 1. Nienke
  29 juni 2013 at 17:31 (8 jaar ago)

  Mmmm!! Heb dit net gemaakt, ze staan nu in de koelkast, maar ik kon al (bijna) niet van het mengsel afblijven toen het nog in de pan zat 🙂 Heerlijke smakencombinatie!!

  Beantwoorden
 2. Jasper
  1 juli 2013 at 10:40 (8 jaar ago)

  Dit was vrij makkelijk en erg lekker. Ook mijn vriendin vond het een succes. Het zag er wel anders uit als op je foto, veel bruiner. Is er wel kaneel gebruikt in de variant op de foto? Zo wit met spikkeltjes oogt namelijk wel veel beter 🙂

  Ik heb de 4 gram agar agar toegevoegd (2 zakjes), maar vond het wel erg stijf / hard. Ik vraag me af of het niet met 2 gram kan, dus dat ga ik de volgende keer nog eens testen.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 juli 2013 at 10:56 (8 jaar ago)

   Hi Jasper,
   Leuk dat jullie het lekker vonden! Via de Facebook pagina had iemand hetzelfde probleem na het maken van deze pudding; veel bruiner dan op de foto. Ook in ‘mijn’ pudding zat veel kaneel, dus ik heb geen idee waar die bruine kleur vandaan komt. Toen even gegoogled; het kan zijn dan kokosmelk bruin verkleurt in een ijzeren pannetje, maar verder heb ik geen flauw idee!

   Over de agar-agar. Je hebt helemaal gelijk. Ik ging het net even checken en ik heb ‘n stom foutje gemaakt. Gebruikte namelijk een half zakje en dacht dat komt (zie ik nu) neer op 2,5 gram. Ga het gelijk even aanpassen, sorry daarvoor!

   Beantwoorden
   • Jasper
    1 juli 2013 at 11:18 (8 jaar ago)

    Dank voor je reactie!

    Kijk, dan had ik toch gelijk met de agar agar. Mijn vriendin dacht dat het wel goed was en zo hoorde, maar ik vond het net wat te stijf…

    Ik had een tefal steelpannetje gebruikt, dus daar zal het niet aan hebben gelegen. De kokosmelk leek bovendien echt te verkleuren direct na het toevoegen van de kaneel. En ik gebruikte ahornsiroop, dat had ik in huis. Daardoor werd het ook nog iets bruiner denk ik.

    Maar geen probleem, het smaakte erg goed! En ik heb er achteraf nog wat kokosrasp over gestrooid. Dat zag er ook leuk uit 🙂

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     2 juli 2013 at 13:21 (8 jaar ago)

     Haha ja je had echt gelijk 😉

     Wat betreft het verkleuren; ahornsiroop geeft echt een verkleuring, vandaar dat ik hier bijvoorbeeld agavesiroop gebruik. Het kan dus best aan de ahornsiroop gelegen hebben. Vind het nog steeds raar, dus binnenkort ga ik het zelf ook weer maken en kijken waar het nou aan kan liggen… kan er niet goed tegen 😉

 3. Marielle
  18 april 2014 at 20:36 (7 jaar ago)

  Kun je ook arrowroot ipv agar agar gebruiken?

  Beantwoorden
 4. Leonie
  11 oktober 2014 at 17:40 (7 jaar ago)

  hoi ik las ergens dat agar agar na een tijdje vocht los laat dus mijn vraag is hoe lang kan je de pudding bewaren?

  Beantwoorden
 5. Saron
  15 februari 2015 at 15:49 (6 jaar ago)

  Het staat in de koelkast…. en het smaakt veelbelovend!! Ipv vijgen heb ik er dadels in gedaan. Ook lekker denk ik! En iets zoeter, dus verder geen honing oid erbij gedaan.

  Beantwoorden
 6. Jolande
  24 februari 2015 at 21:42 (6 jaar ago)

  Ik probeerde een variatie op deze pudding te maken: in plaats van vijgen verse ananas en in plaats van kaneel vanille-essence. Totaal mislukt, de pudding werd niet stijf. Volgende keer maar weer vijgen want dan is de pudding heerlijk!

  Beantwoorden
 7. Irma
  28 februari 2015 at 19:43 (6 jaar ago)

  Oowh nee het is mislukt. De pudding is korrelig en dikke stevige ? Hoe noem ik zoiets. Het is geen pudding. Welke kokosmelk gebruik jij? Ik wilde geen blikje met E-nummers gebruiken dus maakte ik kokosmelk van santen… Dat zou toch moeten kunnen werken??? Smaak is verder heerlijk!

  Beantwoorden
 8. Jolande
  1 maart 2015 at 11:12 (6 jaar ago)

  Ik heb in de toko een blikje kokosmelk ‘for desert’ gekocht. Tot mijn verbazing was de kokosmelk geen melk maar een crème. Het ruikt minder lekker maar het smaakt fantastisch. Je kunt de gelatine/agar-agar uit dit recept achterwege laten en je hoeft de creme niet te verwarmen. Gewoon alle ingrediënten mengen en klaar ben je. Het is natuurlijk geen pudding maar crème en die kun je niet terugstorten op een bord maar het is de moeite waard om uit te proberen. Je kunt ook variëren met de ingrediënten: ipv vijgen ananas, mango, gewelde pruimen en ga zo maar door, gebruik je fantasie!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 maart 2015 at 19:42 (6 jaar ago)

   Hi Jolande,
   Wat leuk dat je dit met ons deelt, het klinkt heerlijk! En het is net zo lekker om je toetje gewoon uit een bakje op te lepelen toch ;-)? Is deze kokosmelk trouwens ook suikervrij?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.