Suikervrije en glutenvrije Bastogne koeken van rijstmeel

Suikervrije en Tarwevrije Bastogne koeken van rijstmeel

Oh wat ben ik blij: deze suikervrije en tarwevrije bastogne koeken van rijstmeel bevatten geen geraffineerde suikers en zijn echt zo lekker! Het was een grote verrassing dat ze zo lekker smaakten, want eigenlijk deed ik maar wat ingrediënten bij elkaar. Ook de smaak was een complete verrassing. Toen ze uit de oven kwamen was ik heel even bang dat het een soort mislukte eierkoeken waren, want het waren flinke koeken geworden en daarnaast nogal zacht. Maar zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze lekker knapperig en je geloof het echt niet, maar ze hebben verrassend veel weg van Bastogne koeken. Nu wil ik natuurlijk geen reclame maken, zeker niet voor zo’n supermarkt koek bomvol slechte suikers enz, maar Bastogne koeken waren vroeger toch wel een beetje mijn favoriet.

Maar het is dus echt zo dat deze koeken er, qua smaak dan, op lijken! En aangezien deze koekjes tarwevrij zijn en ook nog eens geen geraffineerde suikers bevatten, ben ik daar super blij mee. En ik hoop natuurlijk jullie ook! Hier thuis gingen ze als warme broodjes over de toonbank, want ze hebben de dag niet overleefd. Ik geef eerlijk toe dat ik daar mede schuldig aan was. Maar helaas kan ik jullie dus niet vertellen hoe de koekjes een dag later, of zelfs twee dagen later smaken. Maar ik denk eerlijk gezegd dat ze bij jullie ook de twee dagen niet gaan halen 😉 Eet smakelijk!

Suikervrije en tarwevrije Bastogne koeken met rijstmeel

Suikervrije en tarwevrije Bastogne koeken met rijstmeel

Wat heb je nodig?

 • 1/2 cup rijstmeel (pf 60 gram)
 • 1 1/2 eetlepel  kokosolie (ongeveer 40/50 gram, maak het deeg zo vloeibaar als je zelf wilt)
 • 1/4 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 1/4 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/3 cup kokosbloesemsuiker (of 32 gram)
 • 1/2 ei
 • 1/2 theelepel vanille extract
 • snufje zout
 • 1/4 cup havermout (of 25 gram)
 • 1/4 cup gedroogde vijgen (ongeveer 55 gram)

En hoe maak je het?

Verwarm oven voor op 160graden

 1. Meng in een kom het rijstmeel met bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
 2. Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, half ei en vanille extract.
 3. Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met kokosolie en meng goed. Als dit een egaal deeg is, meng er dan ook de vijgen (in stukjes) en havermout doorheen. Het mengsel is behoorlijk vloeibaar, geen paniek.
 4. Maak met een eetlepel grote koekjes op de bakplaat. Zorg dat er voldoende afstand is, de het mengsel zal nog een beetje uitlopen en anders bakken de koekjes aan elkaar vast.
 5. Bak de koekjes ongeveer 10 aan een kant en keer ze dan om. Nog 5 minuutjes bakken aan de andere kant. Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht, maar nadat ze zijn afgekoeld zijn de koekjes lekker knapperig!
Suikervrije en tarwevrije Bastogne koeken met rijstmeel

Suikervrije en tarwevrije Bastogne koeken met rijstmeel

Er zijn 57 reacties op Suikervrije en Tarwevrije Bastogne koeken van rijstmeel

 1. miranda
  2 mei 2013 at 21:21 (8 jaar ago)

  Kan je de vijgen ook weglaten?? Of doet dit veel aan de smaak?? Of vervangen voor dadels??
  groetjes Miranda

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 mei 2013 at 21:51 (8 jaar ago)

   De vijgen zijn wel bepalend voor de smaak denk ik. Je zou het eens kunnen proberen met dadels, maar ik ben bang dat dan zowel de smaak als consistentie verandert.. Mocht je het uitproberen, laat me dan vooral even weten of het is gelukt 🙂

   Beantwoorden
   • Margreet Ef
    25 maart 2015 at 17:56 (6 jaar ago)

    Ik heb n stuk of vijf dadels fijngemaakt en toegevoegd ipv vijgen. Smaakt heerlijk en consistentie denk ik niet anders. Prima gelukt en smaken idd naar bastogne

    Beantwoorden
  • linn
   12 februari 2015 at 13:42 (7 jaar ago)

   Ik heb de vijgen vervangen door gedroogde abrikozen.

   Beantwoorden
 2. Danielle
  8 mei 2013 at 14:10 (8 jaar ago)

  Ik heb de koekjes vandaag gemaakt en ze zijn overheerlijk! In het recept staat dat het deeg behoorlijk vloeibaar is, maar dat was bij mij niet zo. Ik had een stevige deeg gekregen. Wellicht komt dat doordat ik de kokosbloesemsuiker vervangen heb door rietsuiker, minder gezond, maar er was niet anders. Groetjes,
  Danielle

  Beantwoorden
 3. Inge
  10 mei 2013 at 20:01 (8 jaar ago)

  Jongejonge, dit klinkt goed! Waar koop je kokosbloesemsuiker en haal je kokosolie?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   10 mei 2013 at 22:10 (8 jaar ago)

   Haha deze koekjes zijn ook waanzinnig lekker! Kokosbloesemsuiker kun je halen bij de natuurwinkel en biologische supermarkt, net als de kokosolie. Kokosolie wordt soms ook verkocht bij toko’s of aziatische winkels.

   Beantwoorden
 4. Gaby/@ZwietDriems
  11 mei 2013 at 12:07 (8 jaar ago)

  Zoo waanzinnig lekkere koekjes. Oké die van mij zien er iets gezonder uit maar ze zijn hier een hit, verslavend lekker! Dus net voor de derde keer maar weer gebakken… 😉

  Beantwoorden
 5. elsbeth
  27 mei 2013 at 08:06 (8 jaar ago)

  Ik vond ze echt geweldig!!! De vijgen geven het echt een aparte smaakt. Ik had ook niet echt vloeibaar deeg hoor. Meer een plakkerige substantie. Maar dat maakte niet uit, want ze waren perfect gelukt. Zeker voor herhaling vatbaar.

  Beantwoorden
 6. Inge
  18 juni 2013 at 17:25 (8 jaar ago)

  Het kon bijna niet anders, alles hier gelezen te hebben, ze zijn helemaal top!!

  Blijven wel wat zacht, heb jij dit of de anderen ook??

  Beantwoorden
  • Riana
   25 oktober 2013 at 22:01 (8 jaar ago)

   Bij mij ook niet knapperig! Volgende keer dunner maken of langer in de oven? Andere tips zijn welkom!
   De geur en smaak echt bostogne. Een succes!! Thanks.

   Beantwoorden
 7. Krista
  27 juli 2013 at 22:08 (8 jaar ago)

  Ik heb ze gebakken zonder vijgen en met boter ipv kokosolie (die is helaas op), en mijn vriend vond dit de beste koekjes die ik ooit gebakken had. Dus bedankt 🙂

  Beantwoorden
 8. Lenny
  7 september 2013 at 19:08 (8 jaar ago)

  Heb het recept helemaal gevolgd maar de kekers zijn bij mij niet zo mooi donkerbruin als die van jou en het deeg was juist heel stevig……

  Beantwoorden
 9. Lenny
  7 september 2013 at 19:09 (8 jaar ago)

  Koekjes bedoel ik natuurlijk

  Beantwoorden
 10. lampie
  25 september 2013 at 20:49 (8 jaar ago)

  Kan ik ipv rijstmeel ook amandelmeel of speltmeel gebruiken?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 september 2013 at 21:43 (8 jaar ago)

   Dat kan, ik zou dan wel voor speltmeel kiezen omdat dit qua structuur wat meer lijkt op rijstmeel. Misschien worden ze dan nog wel lekkerder 😉 Succes!

   Beantwoorden
 11. Micha ter Horst
  8 november 2013 at 17:25 (8 jaar ago)

  Inmiddels heb ik ze ook gemaakt. De koekjes vond ik zelf heerlijk, mijn mannen niet zo helaas. Wel bleven ze bij mij ook zacht en vond ik de vijgen erin niet zo geslaagd. Volgende keer ga ik ze eens zonder vijgen proberen en dan met speltmeel om te kijken of ze hier dan beter ontvangen worden.

  Beantwoorden
 12. Thelma
  6 december 2013 at 16:03 (8 jaar ago)

  De koekjes zijn laatst goedgekeurd door een proefpanel van drie volwassenen en zeven kinderen. Geen kruimel bleef over. Nu bekijken of de juffen van school ook van deze traktatie genieten. Bedankt voor het heerlijke recept!

  Beantwoorden
 13. Mireille de Graaf
  16 januari 2014 at 13:15 (8 jaar ago)

  Hoi Lianne,
  Ik ga vandaag weer bakken hoor.
  En vandaag staan deze heerlijk uitziende koekjes op mijn lijstje.
  Maar ik heb, helaas, geen wijnsteenbakpoeder in huis.
  Kan ik het voor wat anders vervangen?
  Groetjes,
  Mireille.

  Beantwoorden
 14. Susan
  25 januari 2014 at 10:17 (8 jaar ago)

  Ik heb volkoren meel en geen vijgen gebruikt. De wijnsteenbakpoeder heb ik vervangen door gewone bakpoeder. Koekjes waren goed gelukt en lekker!

  Beantwoorden
 15. Munt Dropje
  18 februari 2014 at 22:35 (8 jaar ago)

  Ik weet niet precies of je grammen kokosolie goed zijn, als je 1,5 el afweegt (vloeibaar) kom ik op 15 a 16 gram. Je hebt er ook 40/50 gram bij staan. Dat is nogal een verschil. Ik heb er 40 gram ingedaan, en het is een erg vettig deeg geworden. Ik ben benieuwd wat het resultaat is.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 februari 2014 at 23:29 (8 jaar ago)

   Het zou inderdaad kunnen dat hier een verschil in zit. Wel weeg ik in al mijn recepten de kokosolie af vóór ik het smelt, hier kan ook nog wat speling in zitten. Hoor graag of de koekjes je smaakten!

   Beantwoorden
 16. Tatiana
  24 maart 2014 at 14:58 (7 jaar ago)

  Kan je ipv kokosbloesemsuiker ook agave siroop gebruiken?

  Beantwoorden
 17. annemarie
  17 augustus 2014 at 10:19 (7 jaar ago)

  Waar vind ik gedroogde vijgen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 augustus 2014 at 10:53 (7 jaar ago)

   Hi Annemarie,
   Gewoon in iedere supermarkt, bij de noten of bij de bakspullen. Bij de turkse supermarkt zijn ze echter vaak lekkerder én goedkoper.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 18. Nathalie
  17 augustus 2014 at 11:59 (7 jaar ago)

  Kun je de koeken ook maken zonder kokosbloesemsuiker en misschien wat meer vijgen voor de zoete smaak?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 augustus 2014 at 12:33 (7 jaar ago)

   Dat durf ik niet te zeggen Nathalie. Je kunt het zeker proberen, omdat vijgen goed kunnen als zoetmiddel. Ik denk dat je dan iets meer vocht (kokosolie of een beetje plantaardige melk of water) nodig hebt. Hoor graag of het is gelukt!

   Beantwoorden
   • Nathalie
    24 augustus 2014 at 16:47 (7 jaar ago)

    De koeken zijn net afgekoeld en de smaak is heerlijk!!! Ipv de kokosbloesemsuiker suiker heb ik ongeveer 90 gram vijgen toegevoegd. Aan het mengsel heb ik aan het eind een paar druppels water toegevoegd. Verder alle ingrediënten volgens je recept. Thanks voor je inspiratie! Dit maakt suikervrij eten leuk:)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     25 augustus 2014 at 16:26 (7 jaar ago)

     Ah super leuk om te horen, fijn dat ze je goed smaken. En je hebt dus alleen vijgen toegevoegd? Lekker hoor, wellicht ga ik dat ook eens proberen zo!
     Groetjes,
     Lianne

 19. suus
  18 augustus 2014 at 11:03 (7 jaar ago)

  Wij hebben ze net gemaakt knapperig zijn van buiten van binnen niet. Ik heb idd dadels gebruikt maar ze zijn veel minder donker dan op de foto. wellicht komt het doordat ik geen kokosbloesemsuiker gebruikt heb maar ahorn siroop. kan dat? ik haal van de week palm of kokosbloesemsuiker en dan probeer ik t nogmaals. moet wel zeggen dat t huis heerlijk ruikt echt naar bastognekoek.
  Gr suus

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 augustus 2014 at 07:35 (7 jaar ago)

   Hi Suus,
   Het kan zijn dat de koeken bij jou iets dikker zijn en wat langer nodig hadden gehad om van binnen ook knapperig te worden. Sowieso is ahorn siroop vocht, en kokosbloesemsuiker niet, dus ik denk dat het hier ook aan ligt dat de koeken nog een beetje slap blijven. Ik ben benieuwd of het met palm-/kokosbloesemsuiker wel helemaal goed lukt, hoor het graag!
   (En lekker he, die geur ;-)!)

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • suus
    19 augustus 2014 at 09:44 (7 jaar ago)

    Hoi hoi nog n keer geprobeerd zonde dadels en dat is al n heel verschil…Ze vallen wel in de smaak hoor hahaha…nu mrg nog n keer met palsuiker!

    Beantwoorden
 20. Jael
  31 augustus 2014 at 13:49 (7 jaar ago)

  Heerlijke koekjes! Ik heb ze nu meerdere malen gemaakt, zonder vijgen, maar dat maakt niets uit voor de smaak hoor! Ik voeg wel wat meer kokosolie toe, zo’n 70 ml. Ze vallen van alle koekjes die ik maak, het beste in de smaak bij de omgeving. Zelfs beter dan de chocolate chip 😉

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   31 augustus 2014 at 21:05 (7 jaar ago)

   Ahh heerlijk Jael! Grappig dat ze dus ook zonder vijgen lekker smaken ;-)!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 21. Ellen
  7 september 2014 at 17:56 (7 jaar ago)

  Heb gisteren een driedubbele portie gemaakt en ze zijn nu al op( gezin van4)! Deeg is inderdaad stevig en plakkerig, best om ze met een natte spatel in vorm te wrijven op het bakpapier. Hoe dunner je ze maakt des te knapperiger! Het originele recept is voor ongeveer 10 koekjes, dat raakt geen bodem hier! Deze gaat in het geslaagde receptenboek voor mij!

  Beantwoorden
 22. Marike
  7 september 2014 at 23:44 (7 jaar ago)

  Hoihoi! Ik ben heel nieuwsgierig na al deze berichten!! Kan ik ook een halve theelepel bakpoeder gebruiken ipv 1/4 baking soda en 1/4 bakpoeder? Nu al zin in 😉

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 september 2014 at 17:23 (7 jaar ago)

   Hi Marike,
   Als je gewone bakpoeder gebruikt ipv wijnsteenbakpoeder, kun je zeker een halve theelepel gebruiken. In de gewone bakpoeder zit namelijk al baking soda! Veel plezier met bakken :-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Marike
    15 september 2014 at 15:39 (7 jaar ago)

    Hoi Lianne! Vandaag heb ik ze gemaakt en dacht een lekkere gulzige grote hoeveelheid te maken, dus heb alle ingrediënten verdubbeld. Maar, het deeg was KURKdroog!? Heb er zelf wat kokosolie en een pietsje water bij gedaan, maar ze zijn ook kurkdroog uit de oven gekomen. Huh? De smaak is wel goed en ik krijg ze ook wel weg haha, maar toch vind ik het raar. Het enige wat ik anders heb gedaan is de kokosolie niet gesmolten van tevoren…
    Groetjes!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     16 september 2014 at 10:42 (7 jaar ago)

     Hi Marike,
     Oh das vervelend! De kokosolie moet je overigens volgende keer wel echt even smelten, want als kokosolie nog hard is, kun je het niet goed mengen. Ik denk ook dat het daardoor dus zo droog is gebleven. Het recept maak ik zelf ook nog geregeld, exact volgens de hoeveelheden hierboven en het deeg hoort dan echt wel nattig te zijn. Balen dus! Even de kokosolie smelten next time :-)!

     Groetjes,
     Lianne

 23. Cosette Karsmakers
  9 september 2014 at 20:10 (7 jaar ago)

  Super lekkere koeken. Afgelopen vrijdag samen met mijn zoon en een vriendje gemaakt. Ze waren binnen een dag op. Nadat ze ieder 2 koeken op hadden, wilden ze nog een derde koek. We gaan ze nog een keer maken!

  Beantwoorden
 24. Liesbeth
  21 oktober 2014 at 15:57 (7 jaar ago)

  Hi Lianne,
  Deze koeken een tijd terug gemaakt en echt super lekker! Nu leek het me leuk om het beslag als basis te gebruiken voor de bodem van een kwarktaart. Denk je dat dit kan? En welke hoeveelheid en oventijd moet ik denk je aanhouden?
  Bedankt vast voor het meedenken! Groetjes, Liesbeth

  Beantwoorden
 25. Ethel
  11 januari 2015 at 11:53 (7 jaar ago)

  Kun je rijstmeel zelf maken door rijst in de keukenmachine fijn te malen?

  Beantwoorden
 26. ini zonnenberg
  11 februari 2015 at 15:51 (7 jaar ago)

  Heb de koekjes nu al zeker 8x gemaakt, met nootjes, chocolade en gedroogde appel. Ik vind ze super en ze lukken altijd.

  Beantwoorden
 27. Drumles Den Haag
  13 februari 2015 at 18:26 (7 jaar ago)

  Ben benieuwd, ga ze zeker een keer bakken. Bastogne…ahh zo lekker 😛

  Beantwoorden
 28. Marie-José
  1 maart 2015 at 15:09 (7 jaar ago)

  Zo lekker!! De supermarkt waar ik was had geen rijstmeel 🙁
  In plaats daarvan heb ik rijstebloem gebruikt (babyvoeding; mijn eerste papje)
  Om uitlopen van het deeg te voorkomen, heb ik een bodempje deeg in de muffinvorm gedaan 🙂
  Perfect ronde, heerlijke koekjes.
  Van de genoemde hoeveelheden heb ik 12 koekjes gebakken.

  Beantwoorden
 29. Claartje
  4 maart 2015 at 17:01 (7 jaar ago)

  30 gram ipv 40 gram kokosolie gebruikt en erythritol ipv kokosbloesemsuiker en ze zijn heerlijk. Nog niet helemaal volledig knapperig, maar volgens mij lukt dat ook niet echt met dadels en vijgen. Het werd ook bij mij geen dun beslag, gewoon koekjesdeeg en.om ze knapperig te krijgen moet je ze heel plat duwen. Hier staan ze op het favorietenlijstje.

  Beantwoorden
 30. Myrna van der Molen-Klein
  26 maart 2015 at 18:24 (6 jaar ago)

  Heerlijke koekjes en ik gebruik altijd een heel ei dus verdubbel alles, wel iets meer kokosolie. Vielen zeer in de smaak bij mensen die normaal miet suikervrij eten! Ze gaan nu ook mee op een weekendje weg, wedden dat ze zondag op zijn….

  Beantwoorden
 31. Sabrina
  28 februari 2016 at 18:59 (6 jaar ago)

  Ik ben ook dol op Bastogne koeken maar eet ze nooit meer omdat ik ze niet verantwoord vind. Vandaag heb ik je recept uitgeprobeerd (was ik al heel lang van plan) en ik ben super blij! De koekjes smaken echt naar Bastogne. Ze zijn bij mij alleen niet super knapperig maar de smaak is top! Bedankt voor je recept 🙂

  Beantwoorden
 32. jufke
  13 april 2016 at 20:25 (5 jaar ago)

  mmm, dit wil ik wel eens proberen. nog nooit rijstmeel gebruikt. kan rijstgriesmeel (merk anco) ook ? alvast bedankt !

  Beantwoorden
 33. marianne
  7 juli 2016 at 08:53 (5 jaar ago)

  Opnieuw deze heerlijke koekjes gebakken. Tip: gebruik 2 lepels om de hoopjes deeg mee op de bakplaat de maken en doop deze tussendoor even in water. Gaat een stuk makkelijker!

  Beantwoorden
 34. Nel
  2 november 2017 at 15:32 (4 jaar ago)

  vandaag de koeken gebakken en gewoon top, echt knapperig, geweldig recept, bedankt

  Beantwoorden
 35. Renate
  31 januari 2020 at 09:09 (2 jaar ago)

  Volgens mijn monash app mag je met het fodmap dieet helemaal geen dadels of vijgen eten, gedroogd of niet,beetje verwarrend, vooral voor een beginner zoals ik, hoe zit dat?

  Beantwoorden
 36. Marjorie
  28 november 2020 at 21:31 (10 maanden ago)

  Hoi, ik heb er een vegan versie van gemaakt, ipv ei heb ik ongezoete appelmoes gebruikt… zijn goed gelukt en super lekker.

  Beantwoorden
  • Fleur van Veen
   1 december 2020 at 14:49 (10 maanden ago)

   Hoi Marjorie,

   Wat leuk om te horen dat een vegan versie ook goed gelukt is!
   Misschien heeft iemand anders hier nog wat aan, bedankt voor het delen 🙂

   Groetjes,
   Fleur

   Beantwoorden
 37. Omanel
  25 juli 2021 at 22:38 (2 maanden ago)

  Ik maak dubbel recept met koekkruiden doe dan in siliconenvorm en bak 20 min “dikke speculaas”

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Suikervrije en Tarwevrije Bastogne koeken van rijstmeel

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.