Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Af en toe heb je een momentje dat je eigenlijk wel een klopje op de schouder verdient. Toen ik voor het eerst een suikervrije en glutenvrije appeltaart wilde bakken, was ik voorbereid op het ergste. Ik had volgens mij nog nooit een appeltaart gebakken zonder hulp van een pakje, dus laat staan eentje zonder suiker, zuivel en tarwe. Maar het resultaat was fantastisch en ik ben echt een beetje trots op deze appeltaart zonder geraffineerde suikers, zuivel en gluten.

Deze taart kun je zonder problemen serveren aan mensen die helemaal niet suikervrij willen of hoeven eten, want ze zullen echt het verschil niet proeven. Ideaal dus voor bijvoorbeeld verjaardagen! De bodem van amandelmeel en rijstmeel is lekker knapperig en niet te zoet. Dat is ook helemaal niet nodig, doordat de vulling van appel en kaneel natuurlijk van zichzelf ook al friszoet is.

Gebruik je, net als ik, kokosolie voor de appeltaart dan is het belangrijk dat je de kokosolie eerst afweegt en daarna pas laat smelten. Het gewicht kan anders namelijk verschillen en misschien kloppen de verhoudingen dan niet meer. Kokosolie smelten kan heel simpel; doe het in een kom die de warmte goed geleidt, bijvoorbeeld van RVS. Laat flink heet water in de gootsteen lopen en zet daarna dan je kommetje in de gootsteen. Binnen een minuut of 5 is alle kokosolie dan gesmolten en kun je het makkelijk mengen :).

Heel veel plezier met het bakken van deze verrukkelijke appeltaart!

Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Wat heb je nodig?

Voor de bodem

 • 150 gram kokosolie
 • 50ml agavesiroop
 • snufje zout
 • citroenrasp van halve citroen
 • 210 gram volkoren rijstmeel
 • 110 gram amandelmeel

Voor de vulling

 • 5 grote zoet/zure appels (bijv. Elstar)
 • sap van halve citroen
 • flink wat kaneel (2 eetlepels)
 • Naar smaak rozijnen of noten, ik vind het lekkerder zonder

Deeg bovenkant

 • 60 gram amandelmeel
 • 30 gram rijstmeel
 • 25 gram ketanmeel (of gewoon rijstmeel)
 • 50 gram kokosolie
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel citroensap

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

 1. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de bodem en kneed goed door elkaar. Wikkel in aluminiumfolie en laat even rustig in de koelkast (30 min)
 2. Meng nu in dezelfde kom de ingrediënten voor het deeg voor de bovenkant. Kneed goed en doe ook dit deeg even apart in aluminiumfolie
 3. Schil de appels en snijd iedere appel in 4 parten en daarna in schijfjes. Doe in een kom en meng met kaneel en het citroensap en eventueel rozijn of noten.
 4. Vet een springvorm (20 cm) in met wat kokosolie of olijfolie.
 5. Pak het deeg voor de bodem en bekleed daarmee de springvoorm. Zorg dat zowel de bodem als een stuk van de zijkant goed bedekt zijn. Hoe hoger het deeg aan de zijkant, hoe hoger je appeltaart straks.
 6. Vul de springvorm met de appelvulling en druk een beetje aan.
 7. Pak nu het deeg voor de bovenkant. Rol dit in reepjes en bekleed daarmee de appelvulling. Als je wat deeg overhoudt kun je dit verkruimelen en over de appeltaart strooien, dat geeft het net wat extra smaak.
 8. Bak de appeltaart nu in ongeveer 45-50 minuten goudbruin. Let op, iedere oven is anders dus houdt je appeltaart ondertussen wel in de gaten!
 9. Laat de appeltaart even een kwartiertje afkoelen en haal hem dan uit de springvorm. Eet smakelijk!
Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

Er zijn 47 reacties op Suikervrije en Glutenvrije Appeltaart

 1. Lysanne
  3 mei 2013 at 19:58 (8 jaar ago)

  Oh ziet er lekker uit! Ik heb nu al zin om deze appeltaart te gaan maken! Ik vind het trouwens echt heel fijn dat je suikervrij bakt, want ik kon nooit goede suikervrije recepten vinden of het waren ingrediënten die moeilijk te vinden zijn. Ga zo door en je komt zeker in mijn favorieten te staan! 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 mei 2013 at 22:41 (8 jaar ago)

   Dankjewel je compliment Lysanne, heb je de appeltaart ondertussen al gebakken? Krijg zelf ook weer trek als ik de foto’s zien, haha. 🙂

   Beantwoorden
 2. T Dokter
  28 mei 2013 at 23:36 (8 jaar ago)

  Kun je deze appeltaart ook bakken met Stevia daar bak ik mijn koekjes mee

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 mei 2013 at 09:32 (8 jaar ago)

   Natuurlijk, je kunt stevia gebruiken in plaats van kokosbloesemsuiker. Er zit maar weinig kokosbloesemsuiker in, dus ik zou zeker niet teveel stevia gebruiken. Je kunt ook een klein beetje stevia door het appelmengsel doen

   Beantwoorden
 3. julivwee
  13 juni 2013 at 11:41 (8 jaar ago)

  Deze taart staat op mijn to do lijstje, maar ik vroeg me af of je niet 1 soort meel kan gebruiken? Ik heb in mijn kast enkel volkoren speltmeel staan, zou het daarmee ook lukken? Ik ga me wel eens amandelmeel aanschaffen want ik zie dat je dat ook veel gebuikt.
  Gr. Julie

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 juni 2013 at 17:23 (8 jaar ago)

   Hi Julie,
   Jazeker, ik wilde taart binnenkort zelf ook nog eens proberen met speltmeel. Als je dat dus wel in huis hebt, kun je zeker eens een poging wagen 😉

   Beantwoorden
 4. Erik Wels
  24 juni 2013 at 10:54 (8 jaar ago)

  Ik heb deze heerlijk taart gemaakt, hij smaakt echt heel lekker. maar ik had 1 probleem, misschien kan je helpen, het deeg rond om was nogal brokkelig. Als je een punt snee dan bleef het al en toe niet staan.. wat heb ik verkeerd gedaan….. ?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 juni 2013 at 17:26 (8 jaar ago)

   Lekker hoor Erik.
   Klopt, je hebt niets verkeerd gedaan hoor, bij mij was het deeg ook vrij brokkelig, maar niet zo erg als het bij jou klinkt. Moet je glutenvrij bakken? Doordat dit deeg namelijk geen gluten bevat, is het erg brokkelig. Als je geen gluten mag eten, kun je proberen wat xanthaan gom aan het deeg toe te voegen om het wat smeuïger te maken of een klein beetje extra kokosolie.
   Heb je, net als ik, een overgevoeligheid voor alleen tarwe, dan zou je ook het rijstmeel door speltmeel kunnen vervangen. Speltmeel bevat namelijk geen tarwe, maar wel gluten en is daardoor niet zo droog 🙂
   Hoop dat je er toch van hebt kunnen smullen 🙂

   Beantwoorden
   • Erik Wels
    25 juni 2013 at 11:23 (8 jaar ago)

    ik ga beide varianten volgende week uit proberen…..eerst met speltmeel. je hoort van mij,
    gr

    Beantwoorden
 5. Ilse
  3 oktober 2013 at 16:49 (8 jaar ago)

  Jummie jummie, wat ziet deze taart er lekker uit! Na het weekend eens maken, vervang dan wel het rijstmeel door spetmeel, maar de rest laat ik dan zo. Enne, zeg niks tegen mijn man. Ik wil hem overtuigen dat suikervrij eten echt zo slecht nog niet is 😉

  Dank voor het delen van al die lekkere recepten!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   4 oktober 2013 at 16:07 (8 jaar ago)

   Hahaha wat een goed idee! Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd wat je man er straks van vindt, houd je me op de hoogte ;-)? Smakelijk alvast!

   Beantwoorden
 6. Vero
  6 oktober 2013 at 11:53 (8 jaar ago)

  Zojuist de appeltaart gemaakt. Ik heb het rijstmeel vervangen door spelt. De taart is heerlijk!

  Beantwoorden
 7. Chantal
  3 november 2013 at 12:46 (8 jaar ago)

  Wat een heerlijke taart! Dat droge vind ik juist lekker, maakt alleen wel het nethes serveren een beetje lastig. ..

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 november 2013 at 20:39 (8 jaar ago)

   Haha goed om te horen Chantal! en een herkenbaar probleem, dat netjes serveren (en eten ;-))!

   Beantwoorden
 8. Chantal
  3 november 2013 at 12:47 (8 jaar ago)

  Netjes bedoel ik….

  Beantwoorden
 9. Gonny
  22 februari 2014 at 19:58 (8 jaar ago)

  Op zoek naar een suiker- zuivel- en granenvrije appeltaart kwam ik jou recept tegen en hij leek me zo lekker! Heb hem vandaag gemaakt en hij smaakt echt heerlijk.
  Al snuffelend kwam ik nog veel meer mooie recepten tegen dus je staat nu bij mijn favorieten hoor! Dank je wel….

  Beantwoorden
 10. Monique
  28 februari 2014 at 11:57 (8 jaar ago)

  Hoi Lianne!
  Ik wil deze taart morgen maken voor mijn verjaardag, maar ben erg benieuwd hoeveel punten je uit de taart kunt halen?
  Groetjes Monique – Supersisters Superfood

  Beantwoorden
  • Gonny
   28 februari 2014 at 18:26 (8 jaar ago)

   Hoi Monique, ik ben Lianne niet maar ik mag vast wel antwoorden :-)).
   Ik heb er zes grote punten uitgehaald maar voor de kleinere eters kun je er ook acht uit halen. Alvast een fijne verjaardag!!

   Groeten van Gonny

   Beantwoorden
 11. Eline Mandemakers
  1 maart 2014 at 00:08 (8 jaar ago)

  Hoi Lianne, op hoeveel graden moet de oven staan? Dat staat niet in het recept nl. Wel echt eentje om uit te gaan proberen, lijkt me heerlijk! grt., Eline

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   13 maart 2014 at 19:26 (8 jaar ago)

   Hoi Eline,
   Sorry voor mijn late antwoord; de oven moet op 180 graden staan!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 12. eva
  11 maart 2014 at 23:20 (8 jaar ago)

  Hey Lianne, Eline vroeg het al maar ik was ook erg benieuwd op hoeveel graden de oven nou moet staan, voor de rest echt een voortreffelijk recept xoxo

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   13 maart 2014 at 19:27 (8 jaar ago)

   Hoi Eva,
   Dankjewel! Oeps, dat is op de één of andere mysterieuze manier verdwenen lijkt wel.. De oven moet op 180 graden.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 13. Monique
  6 april 2014 at 20:03 (7 jaar ago)

  Hallo wij zijn sinds kort bezig met suikervrije koekjes enzo te maken en moeten denk ik nog een hoop leren. De bodem van de appeltaart was erg droog wat hebben we verkeerd gedaan.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 april 2014 at 07:51 (7 jaar ago)

   Heb je exact het recept gevolgd, of heb je ook ander meel gebruikt? Volgende keer kun je dan het best gewoon nog een beetje kokosolie of water toevoegen aan het deeg. Hopelijk heeft het wel gesmaakt :-).

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 14. Helena
  23 april 2014 at 13:39 (7 jaar ago)

  Hi,

  op zoek naar gluten en suikervrije appeltaart stuit ik de die van jou Lianne. Jij gebruikt nogal veel amandelmeel zie ik. Deze is echter super duur dus ik vroeg me af of het ook rijstmeel of maismeel mag zijn. Of is t dan niet te eten?
  groet, Helena

  Beantwoorden
 15. DJanne
  24 april 2014 at 20:22 (7 jaar ago)

  Hoi! Kan ik het deel rijstmeel in dit recept ook vervangen voor kokosmeel?

  Beantwoorden
 16. Marlous
  16 augustus 2014 at 21:05 (7 jaar ago)

  Heb peren ipv appels gebruikt, heerlijk! Brokkelig lekker 🙂

  Beantwoorden
 17. Wilma
  17 oktober 2014 at 17:14 (7 jaar ago)

  Vanmiddag de appeltaart gemaakt. Mijn dochter kwam thuis en zei: Wat ruikt het hier lekker. Net een klein stukje geproeft en inderdaad wat aan de droge en brokkelige kant. Maar wel lekker!!! Ik ben denk ik nog teveel gewend aan de traditionele appeltaart;-). Volgende keer ga ik het ook proberen met speltmeel. Voor nu dankjewel voor dit recept!!!!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 oktober 2014 at 18:22 (7 jaar ago)

   Hi Wilma,
   Ah wat leuk! Lekker ruikt het huis als je deze taart bakt he? Alles met appels eigenlijk wel, ik ben er gek op! Klopt, de bodem is brokkelig. Als je niet per se glutenvrij hoeft te bakken raad ik je aan om volgende keer inderdaad speltmeel te gebruiken; heeft net wat meer structuur!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 18. Els
  18 oktober 2014 at 14:32 (7 jaar ago)

  Kun je voor kokosolie ook roomboter gebruiken?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 oktober 2014 at 21:28 (7 jaar ago)

   Hi Els,
   haha, jazeker! Ik denk dat de verhoudingen dan hetzelfde zijn, maar dat moet je even op gevoel doen.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 19. Yvonne B
  10 november 2014 at 16:18 (7 jaar ago)

  De taart heb ik gemaakt en de smaak is echt heerlijk! Hij is alleen heel erg brokkelig, dus de volgende keer ga ik zeker wat speltmeel erin gebruiken. De smaak is echter heerlijk, dank je voor het delen van het recept!

  Beantwoorden
 20. Moniek
  8 mei 2015 at 22:51 (6 jaar ago)

  Hoi Lianne, vraagje.. Moet je voor de bovenkant per sé volkoren rijstmeel gebruiken of kan het ook met normaal rijstmeel?

  Groetjes Moniek

  Beantwoorden
 21. mandy
  13 mei 2015 at 09:03 (6 jaar ago)

  Hai, stel dat je de taart wel suikervrij wilt maken/eten maar niet per se glutenvrij, zou je dan een eitje kunnen toevoegen aan het deeg om het minder korrelig te maken?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   13 mei 2015 at 09:03 (6 jaar ago)

   Hi Many,
   Ja dat kun je zeker proberen!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 22. monica plevier
  2 juni 2015 at 13:24 (6 jaar ago)

  Hi Lianne …. waar kun je al dat soort meel en agavesiroop kopen ( zonder naar 5 verschillende winkels te moeten ) en op hoe duur komt de appeltaart dan ?

  Groetjes , Monica

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 juni 2015 at 06:12 (6 jaar ago)

   Hi Monica,
   Je kunt deze dan het makkelijkst online bestellen, bijvoorbeeld via de Weegschaal.nl;. Ik heb geen idee wat de appeltaart kost; als je alle ingredienten nog moet kopen zal het ietsjes duurder zijn. Maar een pak meel of kokosbloesemsuiker of agavesiroop gaat een tijd mee, dus je moet wellicht in het begin wat investeren en daar doe je dan lang mee.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 23. R
  2 september 2015 at 09:25 (6 jaar ago)

  Lijkt me een lekkere taart, maar ik vind dit niet suikervrij. geraffineerde witte suiker wordt vervangen door gezondere varianten, maar het blijft suiker…

  Beantwoorden
 24. Martje
  5 september 2015 at 14:50 (6 jaar ago)

  Niet zo lekker deze taart, nogal muffig.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 september 2015 at 22:20 (6 jaar ago)

   Jammer Martje, wij maken ‘m nog regelmatig en vinden ‘m heerlijk.. Maar smaken verschillen natuurlijk!

   Beantwoorden
 25. Marina
  5 november 2015 at 10:44 (6 jaar ago)

  Kun je de kokosolie ook vervangen door roomboter? Ik miste een beetje de boterachtige smaak

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   5 november 2015 at 11:46 (6 jaar ago)

   Hoi Marina,
   Ja natuurlijk, dan wordt de deeg ook iets minder droog :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 26. Marian
  7 november 2015 at 12:07 (6 jaar ago)

  Ik heb m afgelopen week gemaakt, maar de bodem is erg droog en hard geworden. Het deeg voor de bodem was al vrij droog bij het mengen, terwijl het deeg van de bovenkant vrij ‘nat’ was. Ik ga nog even op zoek naar een ander recept voor een glutenvrije appeltaart!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   7 november 2015 at 12:11 (6 jaar ago)

   Hoi Marian,
   Wat jammer, hier maak ik ‘m nog steeds wel eens en dat gaat goed. Misschien kun je er wat extra kokosolie bij doen, of een beetje roomboter (als je dat mag).
   groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 27. Elle
  9 februari 2016 at 19:11 (6 jaar ago)

  Hi! Ik eet tegenwoordig volgens paleo, dus mag geen rijstmeel. Zou ik het rijstmeel kunnen vervangen door kokosmeel? Groet! Elle

  Beantwoorden
 28. Corinne
  1 februari 2017 at 22:54 (5 jaar ago)

  Van het weekend gemaakt! Echt heerlijk!! Goed van kunnen smullen zonder klachten te krijgen. Ik mag geen toegevoegde suikerd en mijn partner geen gluten. Top recept! Ik heb noten en rozijnen toegevoegd

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.