Suikervrij en Glutenvrij bananenbrood uit het Voedselzandloper Kookboek

Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood uit het Voedselzandloper Kookboek

Bananenbrood is iets wat al een tijdje op mijn to-do lijstje stond. Zelf bakte ik al eerder een bananenbrood, maar ik was er niet 100% tevreden over. In het prachtige Voedselzandloper Kookboek, waar ik absoluut fan van ben, staat ook een recept voor Suikervrij en Glutenvrij bananenbrood en dat wilde ik maar wat graag proberen.

Mede-foodie Pauline van Uit Paulines Keuken bedacht alle recepten in Het Voedselzandloper Kookboek en gebruikt in de recepten voor dit boek zo goed als geen toegevoegde suikers. Ook zijn veel recepten tarwevrij en sowieso vind ik het Voedselzandloper concept een goede richtlijn voor een gezond eetpatroon. Het boek staat boordevol gezonde recepten, van ontbijtjes tot lunch- en hoofdgerechten en gezonde tussendoortjes en desserts. Daarnaast zijn de foto’s prachtig en dat vind ik onmisbaar in een fijn kookboek.

Voedselzandloper Kookboek

Voedselzandloper Kookboek

Voedselzandloper Kookboek

Voedselzandloper Kookboek

Het recept voor bananenbrood is erg gemakkelijk en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Ik voegde zelf nog wat gehakte hazelnoten toe, om het brood (eigenlijk is het gewoon een heerlijke cake) wat meer bite te geven. Uiteraard proefden collega’s op mijn werk dit bananenbrood ook en ze vonden vooral de extra bite van de hazelnoten heerlijk.

Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood

Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood

Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood

Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood

In het recept staat dat het bananenbrood 40-45 minuten in de oven moet, maar ik vond de cake eigenlijk niet gaar genoeg. Uiteraard verschilt dit wel per oven, maar ik zal volgende keer zeker 50 minuten aanhouden. Het bananenbrood bewaarde ik in de koelkast en elke dag nam ik een flinke plak mee naar mijn werk. Als je het luchtdicht of in aluminiumfolie verpakt kun je er zeker 5-6 dagen van smullen.

Geniet ervan!

Wat heb je nodig?

 • 3 rijpe bananen
 • 50 gram dadels (zonder pit)
 • 3 eieren
 • 150 gram amandelmeel
 • 1 ½ theelepel baking soda
 • Snufje zout
 • 60 gram grof gehakte hazelnoten

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

 1. Doe de ontpitte dadels en bananen in de keukenmachine en mix tot een glad mengsel.
 2. Klop in een kom de eieren met zout luchtig (2 minuten)
 3. Meng dan de eieren voorzichtig door het bananenmengsel en spatel ook het amandelmeel, gehakte hazelnoten en de bakingsoda erdoor. Roer dit goed door tot je een egaal mengsel hebt.
 4. Vet een cakevorm in of doe hier bakpapier in. Giet het mengsel in de cakevorm en bak in 45-50 minuten goudbruin.
 5. Als de cake te snel donker wordt, kun je het blik afdekken met wat aluminiumfolie. Laat het bananenbrood goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

Over het Voedselzandloper Kookboek:

Titel: Het Voedselzandloper Kookboek
Auteur: Pauline Weuring & Kris Verburgh
Prijs: € 19,95
Uitgever: Promotheus | Bert Bakker

Er zijn 101 reacties op Suikervrij en Glutenvrij Bananenbrood uit het Voedselzandloper Kookboek

 1. lizzieskorteverhalen
  23 december 2013 at 22:49 (7 jaar ago)

  Hallo Lianne,

  Wat toevallig dat je de bananenbrood gebakken hebt uit het voedselzandloper kookboek! Ik heb hem ook net! Je hebt me met het recept en je prachtige resultaat helemaal lekker gemaakt. Eerst wilde ik wat andere recepten proberen, zoals de boekweitpannekoekjes, latte chai, en een aantal soeprecepten. Maar nu staat de bananenbrood ook hoog aan de lijst.
  Een stevige bite lijkt mij ook wel lekker, bedankt voor de tip!

  Groetjes,

  Annelies

  Beantwoorden
 2. Rebecca
  1 januari 2014 at 22:32 (7 jaar ago)

  Oeehh, wat klinkt dat lekker! Vraagje: kun je hem ook met boekweitmeel maken?

  Beantwoorden
  • Leanne
   7 april 2014 at 10:06 (7 jaar ago)

   Daar ben ik ook wel benieuwd naar!

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    7 april 2014 at 17:32 (7 jaar ago)

    Hoi Rebecca en Leanne,

    Je kunt het bananenbrood ook met boekweitmeel maken, maar dan zou ik er wel 50% ander meel bij doen. Als je niet glutenvrij hoeft te eten is speltmeel het lekkerst, als je wel glutenvrij eet zou ik rijstmeel en kleefrijstmeel gebruiken. Met alleen boekweitmeel wordt het bananenbrood namelijk snel droog van smaak. Eventueel een klein beetje (plantaardige) yoghurt toevoegen helpt ook!

    Succes en ik ben benieuwd!

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
    • Leanne
     21 april 2014 at 19:58 (7 jaar ago)

     Ik heb hem ondertussen ook gemaakt, erg lekker! Wel volgens het origineel recept. Binnenkort ook eens met speltmeel 🙂

 3. Roos
  3 januari 2014 at 14:21 (7 jaar ago)

  Heerlijke Bananenbrood(cake)!!

  Eindelijk een recept wat snel klaar is en waarvoor je niet veel ingredienten voor nodig hebt.
  En meerdere mensen (zonder glutenallergie) laten proeven en vonden het allemaal verrukkelijk! Zo smeuig en rijk van smaak!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 januari 2014 at 19:41 (7 jaar ago)

   Hi Roos,
   Super leuk om te horen, fijn dat het zo in de smaak viel. Ik vind het bananenbrood ook echt een super recept!

   Beantwoorden
 4. Krn Hmlnk
  5 januari 2014 at 15:36 (7 jaar ago)

  Ik heb vandaag het beslag in cupcake vormpjes gebakken. Heerlijke bananenmuffins zijn het geworden. Ik heb ze 35 minuten gebakken. Ik heb de amandelen voor het meel zelf gemalen en er wat grof gemalen amandelen bij gedaan voor de bite. Dat is ook erg lekker.
  Dank je voor het recept!!

  Beantwoorden
 5. Annemieke
  8 januari 2014 at 18:20 (7 jaar ago)

  Zalig! Dank voor dit lekkere recept. Ik heb het recept een beetje naar eigen hand gezet i.v.m. smaak. Ik vervang de dadels door vijgen, voeg een flinke snuf kaneel toe, en in plaats van hazelnoten gebruik ik walnoten. Perfect! Ik heb het recept al 5 keer gemaakt 🙂

  Beantwoorden
 6. Margriet Spek
  9 januari 2014 at 19:29 (7 jaar ago)

  Heerlijk! Na muffins ook het brood gebakken. Door gebrek aan hazelnoten lekker pecan en walnoten toegevoegd. Zo ontzettend lekker!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 januari 2014 at 18:01 (7 jaar ago)

   Hi Sarah,
   Baking soda, of zuiveringszout, kun je kopen bij de natuurwinkel, maar volgens mij zelfs bij supermarkten als de Albert Heijn 🙂

   Beantwoorden
   • Sarah
    17 januari 2014 at 10:15 (7 jaar ago)

    Bedankt! Ik heb het kunnen kopen bij de Tuinen, en inmiddels het brood gemaakt. En dat was een succes?

    Beantwoorden
    • Sarah
     17 januari 2014 at 10:16 (7 jaar ago)

     Het was een succes bedoel ik! 😉

 7. Femke Agricola
  14 januari 2014 at 22:37 (7 jaar ago)

  Oke, ik heb hem vanmiddag gemaakt!! Het ruikt lekker en de smaak is even wennen. Het is mijn eerste recept met amandelmeel, en normaal gesproken houd ik echt niet van amandelen, maar gezien alle voordelen van dit meel ben ik vast besloten het te gaan leren eten! Maar nu ziet mijn brood er echt heeel anders uit!! Op de foto is het een prachtige even kleur, dat van mij is heel licht met bruine vlekken! Enige wat ik heb afgeweken van het recept is dat ik gewone dadels vd supermarkt heb gebruikt en het bananen mengsel door het ei heb gespateld (met een spatel, of had ik dit toch moeten mixen) ipv anders om… De witte stukken zijn redelijk droog, maar de donkere stukken zijn heerlijk!! Heeft iemand enig idee wat ik fout heb gedaan, ik wil het recept graag nog een keer maken!

  Beantwoorden
  • Laura
   19 januari 2014 at 11:21 (7 jaar ago)

   Zit even naar je reactie te kijken. Het enige wat ik kan bedenken is dat er klontjes meel in het beslag zijn blijven zitten. Een mixer met cakes maken is eigenlijk best wel belangrijk, want dan krijg je pas echt de klontjes eruit en sla je er zelfs nog wat lucht extra in. Ik zou in het recept een paar dingen anders doen. Wel eerst de bananen fijnmalen in de keukenmachine, dan in een andere kom en stuk voor stuk de eieren erdoorheen met een mixer, dan de dadels in de keuken machine, die door het beslag mixen, dan baking soda erdoor, dan meel in stukjes en dan de noten. Krijg je als het goed is geen klontjes.

   Beantwoorden
   • Femke Agricola
    20 januari 2014 at 18:14 (7 jaar ago)

    Dankje wel, ik ga het deze week nog eens proberen!! Het brood is inmiddels op, en ondanks de kleur vond ik het toch wel erg lekker:)

    Beantwoorden
 8. Leendert
  16 januari 2014 at 22:22 (7 jaar ago)

  Een heerlijk hoogtepunt uit het voedselzandloper kookboek! Ik durf er alleen niet langer dan 3 dagen van te eten. Ik heb de indruk dat het dan rap aan het bederven is.

  Beantwoorden
  • Anne-Loes
   23 augustus 2014 at 14:33 (7 jaar ago)

   Hoi Leendert! Dat kan ik begrijpen! Daarom vries ik mijn bananenbrood altijd in! ik snij deze van te voren in plakjes en doe ze dan in boterhamzakjes in de vriezer. zo kan ik ze gemakkelijk meenemen naar t werk/school en heb je ook niet het idee dat je dat brood gehaast moet op hebben in drie dagen 😉

   Beantwoorden
 9. Danielle
  19 januari 2014 at 10:52 (7 jaar ago)

  Ziet er echt heerlijk uit!
  Ik wil dit ook morgen gaan bakken, maar is zuiveringszout ook gewoon goed ja? Ik heb dat een keer gebruikt ipv baking Soda en toen was mijn baksel echt mislukt!

  En ik heb helaas geen keukenmachine! Kan ik het er ook gewoon door heen spatelen?

  Bedankt,
  Groetjes Danielle

  Beantwoorden
  • martina
   28 februari 2014 at 16:55 (7 jaar ago)

   Zuiveringszout is wat anders.

   Beantwoorden
   • Lynda
    6 maart 2014 at 13:23 (7 jaar ago)

    Natriumbicarbonaat = zuiveringszout = dubbelkoolzure soda = baking soda ….!!!!
    Bakpoeder is anders!

    Beantwoorden
 10. Sanna
  27 januari 2014 at 18:27 (7 jaar ago)

  Ff een vraagje… Als je geen keukenmachine of staafmixer hebt, is een gewone mixer dan ook voldoende om de banaan te pureren?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 januari 2014 at 21:12 (7 jaar ago)

   Hi Sanna,
   Natuurlijk, je kunt ook een gewone mixer gebruiken 🙂

   Beantwoorden
   • Sanna
    29 januari 2014 at 13:59 (7 jaar ago)

    Oké bedankt, aan de slag dan maar :)!

    Beantwoorden
 11. linda
  1 februari 2014 at 09:27 (7 jaar ago)

  Het is super lekker, ik hebvhet nu 3x gemaakt… maar ondanks dat het suikervrij is, schrok ik wel toen ik de calorien van de ingredienten eens ging tellen. 1 plakje komt al op 200 cal. Dat vind ik best veel. En ik nam soms 2 plakjes omdat het zo lekker is….

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 februari 2014 at 21:30 (7 jaar ago)

   Er zitten inderdaad best wat calorieen in Linda, dit komt omdat amandelen (en andere noten) veel calorieen bevatten. Er zit echter groot verschil in de voedingswaarde uit een bepaald aantal calorieen en dat is bij dit bananenbrood erg hoog. Je kunt het niet vergelijken met 2 handjes chips. Dus ja, rijk aan calorieen (dus niet in een dag weg eten ;-)), maar zeer rijk aan goede voedingsstoffen!

   Beantwoorden
 12. Inge
  1 februari 2014 at 17:56 (7 jaar ago)

  Wat denk jij, zou die in de vriezer kunnen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 februari 2014 at 21:28 (7 jaar ago)

   Ja hoor dat kan Inge!

   Beantwoorden
 13. Mau
  15 februari 2014 at 13:40 (7 jaar ago)

  Wat een fijn en gemakkelijk recept! Ik heb de noten vervangen voor amandelen (vanwege een notenallergie) en het was echt verrukkelijk! Bedankt voor het recept.

  Beantwoorden
 14. robvdbrand
  23 februari 2014 at 21:01 (7 jaar ago)

  Ik heb het recept zojuist gemaakt met boekweitmeel…ik vind ‘m erg droog. Zou dat aan het meel liggen of ergens anders aan??

  Beantwoorden
  • Tiff - The CineFiles
   27 februari 2014 at 16:57 (7 jaar ago)

   Ik had hetzelfde met mijn boekweit bananabread! Niet gortdroog, maar iets vochtiger was wel lekkerder geweest… In andere recepten wordt er soms plantaardige melk of griekse yoghurt bij gedaan, denk dat ik dat volgende keer ook ff ga proberen…

   Beantwoorden
   • robvdbrand
    27 februari 2014 at 17:46 (7 jaar ago)

    Oja goed idee, ik zat ook al aan zoiets te denken. Zou roomboter ook kunnen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     7 april 2014 at 17:28 (7 jaar ago)

     Dat denk ik wel Rob, ik heb zelf echter al jaren niet meer met roomboter gebakken, dus ik kan je daar helaas geen tips voor geven.

  • Focus On Foodies
   7 april 2014 at 17:29 (7 jaar ago)

   Hi Rob,
   Dat ligt aan het boekweitmeel. Ik gebruik dat zelf zelden omdat ik het al gauw te droog vind smaken. Mag je geen noten? Anders zou ik zelf eerder 50% boekweitmeel en 50% rijstmeel/kleefrijstmeel gebruiken, om de smaak te verbeteren.

   Beantwoorden
 15. martina
  28 februari 2014 at 13:56 (7 jaar ago)

  Ga t ook proberen..al geproefd bij iemand.zoek alleen nog amandelmelk en dadels. Moeten dat verse of gedroogde zijn?

  Beantwoorden
  • martina
   28 februari 2014 at 13:57 (7 jaar ago)

   Amandelmeel bedoel ik..

   Beantwoorden
  • martina
   28 februari 2014 at 16:53 (7 jaar ago)

   Kun je het ook met dinkelmeel maken ivm allergie?

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    7 april 2014 at 17:27 (7 jaar ago)

    Hi Martina,
    Ja je kunt ook prima speltmeel gebruiken voor dit recept. Dan is het bananenbrood alleen niet meer glutenvrij.

    Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   7 april 2014 at 17:27 (7 jaar ago)

   Gedroogde medjoul dadels :-). Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 16. fa
  8 april 2014 at 17:04 (7 jaar ago)

  Ten eerste wil ik je vertellen je site ziet echt goed uit en veel uitleggen.. we zijn ook bezig naar gezond suikervrij eten.. sinds mijn kinderen meer goed eten.
  Die banaanbrood ga ik heel zeker maken…

  Beantwoorden
 17. fa
  10 april 2014 at 14:01 (7 jaar ago)

  IK heb je banaanbrood gemaakt. is echt heel erg lekker.. mijn zoontje eet al 3 plakjes. dank je

  Beantwoorden
 18. Roos
  19 april 2014 at 21:34 (7 jaar ago)

  De hazelnoten ook fijnmalen ?? Of wanneer gaan die erdoor

  Beantwoorden
  • f.haj@live.nl
   22 april 2014 at 11:27 (7 jaar ago)

   ik heb gewoon grof hazelnoten. heerlijk.. die voor amandelmeel bij. eerste hazelnoten dan amandelmeel

   Beantwoorden
 19. Jolien
  21 april 2014 at 18:05 (7 jaar ago)

  Elke week maak ik dit heerlijke recept met af en toe een extra ingrediënt bijv. Gedroogde abrikozen, amandelen en chocolade druppels erin. Wat een feestmaal! Dank je voor t delen van het recept!!

  Beantwoorden
 20. carla
  30 april 2014 at 16:27 (7 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk maar kan het ook met gewoon bakpoeder? In bakpoeder zit toch ook backing soda?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 mei 2014 at 18:10 (7 jaar ago)

   Oeh dat durf ik niet te zeggen Carla. Ik gebruik zelf altijd wijnsteenbakpoeder en daar zit sowieso geen baking soda in; vandaar dat ik wijnsteenbakpoeder altijd combineer met baking soda. Je kunt het zeker eens met alleen ‘gewoon’ bakpoeder proberen.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 21. Bianca
  4 mei 2014 at 21:19 (7 jaar ago)

  Kan het ook met kokosmeel

  Beantwoorden
 22. Jacqueline
  7 mei 2014 at 17:39 (7 jaar ago)

  Ik heb het bananenbrood/cake al vele malen gemaakt. Ik heb de bananen weleens vervangen met eigen gemaakte appelmoes. Zonder toegevoegde suikers. Heerlijk!! Baking Soda is bij de meeste toko’s voor nog geen 3 euro te koop. Zelf gebruik ik altijd wijnsteen bakpoeder.
  Gisteren heb ik wederom een nieuw bananenbrood gemaakt met de volgende ingredieenten:
  3 rijpe bananen
  3 eieren
  100 gr. amandelmeel
  50 gr. quinoameel
  2 tl. wijnsteen bakpoeder
  50 gr. pure chocolade of 2 tl. rauwe cacoa
  50 gr. gemengde noten
  Uiteraard kun je er ook nog kokos toevoegen.

  De bananen prak ik, heel ouderwets maar o zo makkelijk, met een vork.
  Het bananenbrood is luchtiger en minder zoet (lees calorieen) omdat er geen dadels zijn toegevoegd.

  Hoe je hem ook maakt, veel plezier en succes!

  Beantwoorden
 23. Lin
  8 mei 2014 at 19:58 (7 jaar ago)

  Ik heb hem vandaag gemaakt. Lekker stevig brood, wel een beetje droog, volgende keer doe ik er denk ik een beetje honing of agavesiroop doorheen. Wel een fijn recept, met weinig ingrediënten!

  Beantwoorden
 24. fransien
  10 mei 2014 at 14:11 (7 jaar ago)

  Deze is echt zo heerlijk! Ik doe hem zelf zonder noten en dan met rozijnen, en soms wat 92% chocolade erdoor… smullen maar… mijn kids vinden hem zalig!

  Beantwoorden
 25. Sonja Silver
  29 mei 2014 at 17:22 (7 jaar ago)

  Vandaag heb ik hem ook gemaakt met Quinoa en amandelmeel. Een beetje kaneel erbij geeft net iets extra’s en is vanuit de ayurveda een gezonde toevoeging. Hij is erg lekker en vult goed. En nu maar verder experimenteren. Mogelijk eens met groente erdoor.

  Beantwoorden
 26. marinka Droog
  30 mei 2014 at 13:41 (7 jaar ago)

  Heb je het al eens geprobeerd met tapiocameel? Dit is ook glutenvrij maar ik heb het nog nergens biologisch gezien. Mijn zus heeft er muffins en cake meegemaakt in de combinatie met rijstmeel. Tapiocameel lijkt wat meer samen te binden en kan wel wat moeilijker zijn om te snijden, vandaar de rijstmeel.
  Het verbaast mij dat ik het nog nergens in glutenvrije recepten ben tegengekomen.

  Beantwoorden
 27. Qiao
  3 juni 2014 at 19:13 (7 jaar ago)

  Kan je de dadels ook weglaten?

  Beantwoorden
 28. Krn Hmlnk
  5 juni 2014 at 11:14 (7 jaar ago)

  Deze week weer gemaakt. Met 100 gr gemalen zilvervliesrijst (voorgemalen rijstmeel kan natuurlijk ook) en 100 gr gemalen amandelen. Iets meer meel dus dan in het recept. Dit keer ook de grof gehakte hazelnoten erdoor gedaan. Zo lekker! Hij is heel goed geworden qua kruimeligheid en vochtigheid. Ik snij de cake op plakken, wikkel die apart in plasticfolie en vries ze zo in. Per dag neem ik een bevroren plak mee naar mijn werk. Die is dan rond een uur of 11 ontdooid. Precies het tijdstip waarop ik trek krijg.

  Beantwoorden
 29. Ilona
  6 juni 2014 at 09:52 (7 jaar ago)

  Ik ben al een tijdje op zoek naar suikervrij en gezonde tussendoortjes voor op het werk. Als ik een werkdag van 07.00-17.00 moet maken, red ik het niet op alleen komkommer en fruit en het komt op een gegeven moment mijn neus uit. Ik zoek echt even iets om te voeden, maar wat wel gezond is. Dit lijkt me heerlijk en ga ik zeker eens proberen. Nu heb ik geen allergie of iets dergelijks, maar weet niet het verschil tussen al die soorten meel (kokosmeel, boekweitmeel, amandelmeer, speltmeel). De natuurwinkel is blij met mij, want ik koop wat op het recept staat (dure investering) Is dit nu echt zo’n caloriebom? Je hebt toch ook gewoon bepaalde stoffen nodig om te kunnen leven?
  ps ik vind je site super! Haal er telkens wat recepten af om te proberen…

  Beantwoorden
 30. Charlotte
  2 juli 2014 at 08:18 (7 jaar ago)

  Ziet er goed uit! Is er ook een manier om de eieren te vervangen zodat het recept plantaardig is?

  Beantwoorden
 31. maria obbes
  8 juli 2014 at 16:01 (7 jaar ago)

  ben het nu aan het bakken, maar het blijft klef, dus niet gaar. wat doe ik verkeerd?? Begonnen met aluminium folie anders wordt het te zwart in mijn oven, maar nu al te lang erin

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 juli 2014 at 19:41 (7 jaar ago)

   Hi Maria,
   Het zou kunnen dat de bananen die je hebt gebruikt in gewicht iets groter waren dan in het recept. Is het uiteindelijk nog gelukt? Als het volgende keer te vochtig is kun je altijd nog even wat extra meel toevoegen.

   Beantwoorden
 32. José
  12 juli 2014 at 17:09 (7 jaar ago)

  Ik vind het brood ook een groot succes en ik ben inmiddels echt een fan ervan. Ook ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door de ingrediënten steeds te veranderen. Ik doe het brood in plakken in een plastieken bak tussen keukenpapier en dat gaat prima voor zeker 4 a 5 dagen.

  Beantwoorden
 33. Anne-Loes
  23 augustus 2014 at 14:42 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne!

  Ik heb een vraagje. 🙂
  Morgen wil ik dit brood ook graag proberen te maken, maar ik heb alleen maar kokosmeel in huis. Zou ik dezelfde hoeveelheid amandelmeel kunnen vervangen voor kokosmeel? of werkt dat toch anders?

  Groetjes!
  Anne-Loes 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:27 (7 jaar ago)

   Hi Anne-Loes,
   Kokosmeel absorbeert vaak meer vocht, dus de verhoudingen zouden dan niet helemaal hetzelfde zijn. Ik zou eventueel wat extra vocht toevoegen als het beslag te dik wordt, maar je kunt het zeker proberen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Anne-Loes
    26 augustus 2014 at 13:32 (7 jaar ago)

    Hey Lianne!

    Dankjewel voor je reactie!
    Bij m’n eerst volgende bananenbrood ga ik de gok gewoon nemen! Thanks voor de tip. 🙂

    Ik heb afgelopen zondag de havermout cranberry koekjes gemaakt.
    Het was werkelijk een drama om ze op de bakplaat te krijgen laat staan er een balletje van te rollen. (Het plakte allemaal GIGANTISCH) Uiteindelijk gelukt, maar wauw wat waren ze zalig!! Thanks for sharing all these recipes!! <3

    Groetjess,
    Anne-Loes 🙂

    Beantwoorden
 34. Helene
  29 augustus 2014 at 15:42 (7 jaar ago)

  Hoi, iemand een idee waar ik aan boekweitmeel/ rijstmeel/ kokosmeel etc kan komen? Hier bij de AH hebben ze alleen kleine zakjes amandelmeel, en die zijn nog best duur ook.

  Beantwoorden
  • Anne-Loes
   29 augustus 2014 at 19:46 (7 jaar ago)

   Hoi Helene!

   Ik
   Haal mijn kokosmeel altijd bij body & fitshop! Zeker een aanrader. Ze Hebben er ook veel andere soorten meel! 🙂

   Beantwoorden
   • Helene
    30 augustus 2014 at 19:04 (7 jaar ago)

    Hoi Anne-Loes,

    Bedankt voor je reactie. Helass hier in de buurt geen body& fit shop… het wordt een online verhaal 🙂

    Groetjes,
    Helene

    Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 19:48 (7 jaar ago)

   Hi Helene,
   Bij natuurwinkels, zoals bijvoorbeeld de Weegschaal, in Maarssenbroek bij Utrecht, kun je al deze melen kopen. Als dat niet bij jou in de buurt is, kun je het ook gewoon thuis laten bezorgen via deweegschaal.nl.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Helene
    29 augustus 2014 at 20:13 (7 jaar ago)

    Hoi Lianne, bedankt voor de tip! Dat wordt thuisbezorgen want ik woon niet in de buurt van een stad met een natuurwinkel 🙂 Groetjes, Helene

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     29 augustus 2014 at 20:17 (7 jaar ago)

     Hi Helene,
     Ah dan is de Weegschaal sowieso een hele fijne (online) winkel voor je. Die hebben echt alles wat je nodig kunt hebben voor mijn receptjes. Heel veel plezier vast met bakken!

     Groetjes,
     Lianne

    • Helene
     30 augustus 2014 at 18:38 (7 jaar ago)

     Boekweitmeel gewoon bij de Jumbo gevonden :). De rest ga ik bij de Weegschaal bestellen. Bedankt voor het meedenken! Groetjes, Helene

   • Helene
    31 augustus 2014 at 18:36 (7 jaar ago)

    Brood gebakken en gelukt! Kinderen komen binnen “mmmmmm wat ruikt er hier zo lekker?” ik: “bananenbrood”. Kinderen: “he bah”. Stukje gesproefd. Kinderen: “Mogen we nog een stuk?!” Ik had er een klein schepje honing aan toegevoegd en een paar pecannoten. Helaas door gebruik van blender wareen alle stukjes not iets te fijn geworden, maar het is dus een groot success. Echt, als ik het kan… bedankt voor het recept!

    Groetjes,
    Helene

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     31 augustus 2014 at 21:03 (7 jaar ago)

     Ah super leuk om te horen Helene, fijn dat het jou (en de kids) gesmaakt heeft! Volgende keer met wat grotere stukjes noten zal het helemaal lekker smaken ;-).

     Groetjes,
     Lianne

 35. Ashley
  15 september 2014 at 23:20 (7 jaar ago)

  toen ik met een sate prikker ging testen of het bananenbrood gaar was kwam de sate prikker er schoon uit, eenmaal afgekoeld bleek het heel klef te zijn. Wat heb ik verkeerd gedaan of hoe krijg ik dit de volgende keer minder klef?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 08:56 (7 jaar ago)

   Hi Ashley,

   Volgende keer nog even wat langer in de oven laten staan. Als je denkt dat de bovenkant van het bananenbrood bruin wordt, kun je er aluminiumfolie overheen doen en het brood nog even terugzetten in de oven. Als hij nog klef is, heeft hij nog langer nodig om te garen :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 36. Martin van der Kroft
  16 september 2014 at 22:23 (7 jaar ago)

  Heerlijk recept, na een paar keer proberen gebruik ik nu hazelnootmeel en amandelmeel in verhouding 60/40. Smaak is hierdoor iets minder marsepijnerig en lijkt dus ook wat minder zoet. Morgen in de variatie met ander gedroogd fruit ipv de dadels. Ben benieuwd.

  Weet iemand hoeveel calorien ed er ongeveer in het originele recept zitten ?

  Beantwoorden
 37. Rosita Maseland
  26 september 2014 at 16:09 (7 jaar ago)

  Hallo ik wil de bananenbrood ook maken ik zie heelveel informatie maar ik zoek hoeveel koolhydraten er in zitten ik ben diabeet en heb een insuline pomp vandaar,

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 september 2014 at 15:21 (7 jaar ago)

   Hi Rosita,
   Je kunt op verschillende sites zelf de exacte voedingswaarde berekenen door alle ingredienten in te voeren. Dan kun je het zelf delen door het aantal plakjes wat je eruit haalt. Succes!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 38. Nederbuur
  1 oktober 2014 at 14:03 (7 jaar ago)

  Dank je voor het recept. Heerlijk! Ik probeerde al eerder een ander gezond bananenbrood, maar dit is een veel betere!
  Inmiddels heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Alles in de keukenmachine:
  3 bananen
  3 eieren
  Snufje zout
  50g Rozijnen (ipv dadels)
  60g amandelmeel
  90g hazelnootmeel
  1,5 tl baking powder
  60g grof gehakte hazelnoten en walnoten
  50g grof gehakte stukjes pure chocolade
  Uitstorten in beboterd bakblik. 175 graden 50 minuten. Smeuïg en gaar. Deel in de vriezer, rest voor het gezin. Groot succes hier.
  Ik wil ze ook es in cupcakevormpjes proberen. Kan wat droger worden.
  Dank!!

  Beantwoorden
 39. Tanja
  10 oktober 2014 at 10:41 (7 jaar ago)

  Het is een geweldig recept! Zeker al 5 keer gemaakt en iedereen vindt het lekker. Ik had het voedselzandloperboek al, er staan ook nog meer geweldige recepten in. inmiddels heb ik het recept ook al aan veel mensen doorgegeven. Ook ideaal als je glutenvrij moet eten maar toch iets lekkers wil.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 oktober 2014 at 10:23 (7 jaar ago)

   Hi Tanja,
   Leuk om te horen! Fijn boek is het he? Ik vind het ook een heerlijk boek, echt alles is lekker 😉

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 40. Diana
  30 oktober 2014 at 18:27 (7 jaar ago)

  Hallo!! Dit lijkt me heerlijK!
  Maar helaas mag ik geen eieren, zou ik die door iets anders kunnen vervangen??

  gr Diana

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   30 oktober 2014 at 18:36 (7 jaar ago)

   Hi Diana,

   Je kunt het eens proberen met zo’n egg-replacer, die bijvoorbeeld door veganisten wordt gebruikt. Online of in de natuurwinkel te krijgen. Geen ervaring mee, dus weet niet of dat helemaal hetzelfde is.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
  • nathalie
   11 november 2014 at 11:58 (7 jaar ago)

   Dat kan prima, ik had dat zelf ook gedaan en is goed gelukt! wel had ik 150 ml kokosmelk erdoor gedaan anders werd het te droog. En had boekweit ipv amandelmeel gebruikt denk dat amandel ook wel lukt. Succes!

   Beantwoorden
 41. Maartje
  27 november 2014 at 16:50 (7 jaar ago)

  Hoi Lianne, in het recept mis ik het moment dat de noten erdoor moeten, maakt dat veel uit?
  Groetjes,
  Maartje

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 november 2014 at 18:13 (7 jaar ago)

   Hi Maartje,
   Dat is ook stom zeg, ik heb het meteen toegevoegd. Nee het maakt niet zoveel uit hoor, tegelijk met het amandelmeel is het handigst :-). Bedankt voor je oplettendheid!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 42. Maartje
  17 december 2014 at 11:07 (7 jaar ago)

  Hoi Lisanne, nog een vraag. Als ik mijn brood maak, rijst het in de oven mooi. Zo tegen het einde van de baktijd zakt het nogal in en heb ik dus uiteindelijk een wat compactere cake. Heb je tips om dit te voorkomen?

  Beantwoorden
 43. Jettie
  9 januari 2015 at 17:17 (6 jaar ago)

  Hi!ik maghelaas geen noten. Kan ik die vervangen door rozijnen of appel oid?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 januari 2015 at 12:29 (6 jaar ago)

   Je kunt het wel vervangen, maar het is amandelmeel, dus dat kun je niet met appels vervangen.
   Gebruik spelt als je niet glutenvrij hoeft te eten en als je glutenvrij wilt blijven kun je boekweitmeel gebruiken.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Jettie
    11 januari 2015 at 13:10 (6 jaar ago)

    Ik bedoel eigenlijk die hazelnoten vervangen door ietsanders 😀

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     11 januari 2015 at 13:12 (6 jaar ago)

     Ah ok sorry, verkeerd begrepen ;-).
     Ja dan kun je inderdaad lekker stukjes appel gebruiken of rozijnen als je dat lekker vindt!

     Groetjes,
     Lianne

 44. Ella Bellabeer
  26 januari 2015 at 14:34 (6 jaar ago)

  Ben op zoek naar iets dergelijks. Koek of cake met gember. Zou ik daarvoor dit recept als badis kunnen gebruiken?

  Beantwoorden
 45. Marga
  8 februari 2015 at 20:06 (6 jaar ago)

  Hallo met welk vet ik de vorm in

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 februari 2015 at 09:36 (6 jaar ago)

   Hi Marga,
   Met wat kokosvet is prima, anders wat olijfolie.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 46. Annet
  25 februari 2015 at 23:15 (6 jaar ago)

  Hoi! Een goed en makkelijk recept!
  Alleen ruikt het een beetje ‘chemisch’ (moeilijk uit te leggen) zou dat door de baking soda komen? Het is namelijk de eerste keer dat ik dat ingrediënt gebruik.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 maart 2015 at 19:39 (6 jaar ago)

   Hi Annet,
   Oeh, da’s apart! Nee dat lijkt me niet en om eerlijk te zijn is mij dat niet opgevallen bij het bakken. Ik zou het dus echt niet weten!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 47. Femke Van den Bussche
  25 maart 2015 at 10:25 (6 jaar ago)

  Hi Lianne, ik ben onlangs beginnen experimenteren met glutenvrij lactosevrij en suikervrij bakken, wegens een geconstateerde darmziekte. Wat mij erg opvalt als ik hierover lees op internet, blogs e.d., is dat iedereen andere maatstaven gebruikt omtrent soorten meel in combinatie met bakpoeder, wijnsteenbakpoeder, baking soda.. En laat dat nu juist het motto zijn van de patisserie keuken, de exacte hoeveelheden volgen. 🙂 Maar glutenvrij is moeilijker, en dat ieder soort meel heeft een andere smaak en binding en rijstijd heeft, daar ben ik al uit. Maar de hoeveelheden rijsmiddelen, het gebruik van plantaardige melk, steviapoeder of kokosbloesem en de hoeveelheid eieren om een mooi gebak op tafel te toveren.. dat is nogal een opdracht. Heb jij tips, of een website met tabellen of iets dat je zelf volgt? Het is namelijk duur experimenteren ook, en het lukt me aardig als ik een receptje volg maar ik wil graag ook zelf dingen uitproberen dus alle hulp is welkom 🙂 Groetjes!! Femke

  Beantwoorden
 48. sylvia
  30 april 2015 at 10:57 (6 jaar ago)

  Hoi, ik heb net bananebrood gebakken volgens recept maar ik heb een heel laag bananebrood je weet iemand hoe dit komt, groetjes sylvi

  Beantwoorden
 49. Marlies knoop
  28 september 2015 at 13:56 (6 jaar ago)

  Hoi. Kan het ook met verse vijgen? Die heb ik liggen namelijk en die moeten op want zijn erg zacht.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 oktober 2015 at 10:01 (6 jaar ago)

   zeker Marlies, wel iets minder ‘vocht’ toevoegen, want verse vijgen zijn wat natter dan gedroogde vijgen.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 50. Michella
  22 maart 2016 at 14:29 (5 jaar ago)

  Wauw dit is zo lekker! Ik heb hem net ook gemaakt. Ziet er perfect uit en smaakt heerlijk 🙂 Mooie combinatie, ik heb er ook nog lekker zonnebloempitten door heen gedaan!

  Beantwoorden
 51. Mette
  13 mei 2016 at 21:13 (5 jaar ago)

  Hoi, ik heb al meerdere malen het bananenbrood gemaakt en vind hem heerlijk. Voeg meestal ook nog kokosrasp toe. Ik vind het alleen zo jammer dat hij zo klef wordt. Ik volg precies het recept. Hoe zou dit komen? Het enige wat ik kan verzinnen is dat ik een combi-magnetron heb en dus geen echte oven, die ik op 170 graden zet en er maar 40 minuten in doe (na een kwartier wordt hij al donker en doe ik er aluminiumfolie over). Heb je tips?

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.