chocolade bananenbrood suikervrij

Suikervrij chocolade bananenbrood met bosvruchten

Vandaag een heerlijk glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij Chocolade bananenbrood met bosvruchten van gastblogger Simone. Met haar prachtige blog Simoneskitchen.nl en prachtige karakter (ik was samen met Simone in Noorwegen en heb zo verschrikkelijk met haar gelachen), vind ik het super leuk dat zij vandaag een gastblog schrijft voor Focus on Foodies. En het recept, dat is om te watertanden. Bedankt Simone!

Recentelijk had ik het genoegen om met Lianne en nog vijf andere bloggers een aantal dagen door te brengen in het prachtige Stavanger, Noorwegen… Ik zat in die periode in mijn ‘whole30’ en ik was blij dat Lianne ook suiker- zuivel- en glutenvrij at want jee, wat is dat lastig als je onderweg bent! Thuisgekomen leek het me een uitstekend idee om te vragen of Lianne een gastblog wilde schrijven voor mij, tijdens mijn vakantie in oktober.. En je raadt het natuurlijk al; Lianne vroeg of ik dat dan ook voor haar wilde doen.

Nou ja, natuurlijk! Je moet weten dat ik normaal gesproken niet 100% suiker-, zuivel- en glutenvrij eet. Ik heb inmiddels twee keer een whole30 gedaan, een voorloper van het paleo dieet, waarin je je lichaam ‘reset’ en 30 dagen lang geen suiker, geen zuivel, geen peulvruchten, geen alcohol en geen granen eet. Streng dus.
Inmiddels eet ik weer alles maar wel met mate, aangezien vooral suiker voor mij al snel doorslaat naar teveel en te vaak.

Glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij chocolade bananenbrood

Glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij chocolade bananenbrood

Maar als ik iets lastig vind dan is het wel bakken zonder suiker. En.. je raadt het al… ik ben gek op bakken, dus zonder suiker vind ik lastig. Ik had me al voorgenomen om een versie te maken van bananenbrood en na wat puzzelen en uitproberen ben ik uitgekomen op dit heerlijke chocolade bananenbrood met rozijnen.

Glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij chocolade bananenbrood

Glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij chocolade bananenbrood

Essentieel bij elke bananencake is dat je overrijpe bananen gebruikt. Dus denk niet dat je naar de supermarkt kunt rennen en daar een trosje banaan kunt halen. Geduld is in dit geval echt nodig! Heb je nog hazelnoten liggen dan is een handje gehakte hazelnoten hier ook erg lekker bij!

Wat heb je nodig?

 • 150 gr amandelmeel
 • 150 gr boekweitmeel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda
 • 30 gr cacaopoeder
 • 2 tl kaneel
 • 2 eieren
 • 400 gr gepureerde bananen (ongeveer 4 bananen)
 • 80 ml kokosolie
 • 180 ml kokosmelk
 • 1 tl vanille extract
 • 75 gr rozijnen
 • handje bevroren of verse frambozen en blauwe bessen

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180C.

 1. Doe de droge ingrediënten (amandelmeel, boekweit, bakpoeder, baking soda, cacao, kaneel) voor de cake in een kom bij elkaar en roer alles goed door, zodat het gemengd is.
 2. Pureer de bananen in een andere grote kom en doe hier de rest van de natte ingrediënten bij. Laat de rozijnen en de vruchten nog even liggen.
 3. Roer alles even stevig door met een garde of lepel tot goed gemengd is.
 4. Doe het bananen mengsel bij de droge ingrediënten en meng weer door. Je hebt nu een stevig deeg mengsel.
 5. Schep de rozijnen en de vruchten er op het laatst doorheen en stort alles in een goed ingevet bakblik of bedek het blik met bakpapier. Ik koos dit keer voor een vierkante vorm, maar een standaard cakeblik kan natuurlijk ook.
 6. Schuif het in de oven en bak de cake voor ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 35 minuten met een houten prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is de cake goed.
 7. Laat afkoelen voor je hem aansnijd.
 8. In de koeling is de cake een aantal dagen goed te houden en wordt alleen maar lekkerder!

Op Simoneskitchen.nl vind je, behalve heerlijke recepten, ook de meest prachtige (food) foto’s. Simone is namelijk food fotografe van beroep en het is heerlijk om haar aan het werk te zien; ik kan nog erg veel van haar leren. Volgende weekend zitten we samen in Leeuwarden voor een perstrip en ik weet nu al dat dit enorm gezellig wordt!

Er zijn 10 reacties op Suikervrij chocolade bananenbrood met bosvruchten

 1. Simone
  6 september 2014 at 07:15 (6 jaar ago)

  Jaaa, daar is ie dan! En dank je wel voor al die complimenten.. Bloos… 😉 Superleuk om een keer hier te gast te zijn en ik ben nu al benieuwd naar jouw stukje bij mij straks..

  Beantwoorden
 2. Elvira
  6 september 2014 at 19:16 (6 jaar ago)

  Is het misschien een optie om bakbananen te nemen? Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik vroeg het me zomaar af (die zijn vaak al overrijp namelijk).

  Beantwoorden
 3. titia
  7 september 2014 at 14:25 (6 jaar ago)

  Kun je zomaar glutenvrije melen met elkaar vervangen??

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 september 2014 at 17:24 (6 jaar ago)

   Hi Titia,
   Niet altijd, sommige melen nemen namelijk veel meer vocht op dan anderen. Je kunt het wel proberen en eventueel eerst wat minder vocht toevoegen en langzaam wat extra :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 4. Elvira
  22 oktober 2014 at 23:15 (6 jaar ago)

  Vorige week vrijdag gemaakt, en het was een lekker en gezond cakeje, welke ook nog eens heel goed gelukt was!
  Overigens: ik ben bij een Islamitische supermarkt geweest, waar de (over)rijpe bananen meestal apart liggen. Ik heb er specifiek om gevraagd, omdat er in de schappen alleen groene en gele bananen lagen, maar gelukkig had de beste man nog 2 trossen bruine bananen ‘achter’ liggen.

  Beantwoorden
 5. Joyce
  28 oktober 2014 at 16:30 (6 jaar ago)

  Kunnen bak bananen ook gebruikt worden?

  Beantwoorden
 6. Joyce
  4 november 2014 at 15:27 (6 jaar ago)

  Mijn brood wil niet garen… zit er nu al 45 minuten in. Buitenkant is stevig maar vanbinnen nog zowat vloeibaar… denk niet dat dit nog goed komt…

  Beantwoorden
 7. Joyce
  4 november 2014 at 16:34 (6 jaar ago)

  Uiteindelijk ruim 70 minuten gebakken. Steeds na 10 minuten gekeken. Ben blij dat ik het niet heb opgegeven. Hij is heerlijk!

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Suikervrij chocolade bananenbrood met bosvruchten

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.