
De lekkerste stoofperen!
Stiekem hoort dit nagerecht wel écht bij Kerst: een pan vol lekkere stoofperen. Ik vind het zó lekker dat ik deze stoofperen wel vaker maak in het najaar dan alleen bij Kerst… Ook bij Sinterklaas of op een koude winteravond zet ik dit nagerecht vaak op tafel! Deze heerlijke stoofperen vallen dan ook altijd in de smaak bij mijn familie en vrienden!
Stoofperen zonder suiker
Stoofperen zonder suiker? Ja, dat lees je goed; zonder suiker! Er gaat normaal namelijk nog best een flinke dot suiker in een pannetje stoofperen, terwijl dat ook prima anders kan. Daarom gebruik ik twee dadels en een beetje biologische appelsap (lekker troebel). Net zo lekker! Zo maak je dus net zo makkelijk stoofperen zonder suiker, en mijn vrienden en familie missen het ook niet!
Tip: op zoek naar meer gerechten zonder suiker? Bekijk dan eens mijn suikervrije recepten!

Stoofperen zonder wijn
In dit traditionele nagerecht gaat vaak een flinke scheut rode wijn of port. Steeds vaker zie ik recepten van stoofperen zonder wijn voorbij komen. En dat kan ook heel gemakkelijk! In mijn reept is de rode wijn prima te vervangen door (ongezoet) bessensap. Vervang hierbij de appelsap dan met water, dat smaakt beter. En een bijkomend voordeel: wanneer je stoofperen zonder wijn maakt, kunnen de kids ook zorgeloos meegenieten!
Stoofperen maken
Ik hoor van veel vriendinnen altijd dat ze het lastig vinden om stoofperen te maken. Met dit recept laat ik je zien dat het helemaal niet moeilijk is! Wanneer je alles in de pan gedaan hebt, hoeft het alleen nog maar twee uur te pruttelen. In tussentijd heb je genoeg tijd om andere dingen te doen, zoals bijvoorbeeld alvast de tafel te dekken. Ook kan je stoofperen eerder maken, erg handig! Bewaar de pan dan afgedekt in de koelkast en warm de stoofperen weer op voordat je ze op tafel zet.

De lekkerste stoofperen (zonder suiker)!
Benodigdheden
-
Grote braadpan
Ingrediënten
- 1 kg Gieser Wildeman peren of andere peren naar keuze
- 400 ml rode wijn naar keuze
- 200 ml appelsap
- 2 dadels
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
- 3 kruidnagels
Bereidingswijze
-
Schil de peren. De steeltjes laat ik zitten, omdat dit zo mooi staat bij het serveren. Je kunt de peren ook in kwarten snijden en het klokhuis (en het steeltje) verwijderen.
-
Ontpit de dadels en snijd deze in kleine stukjes.
-
Doe de rode wijn, appelsap, dadels, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in een grote braadpan. Zet de peren in de pan en zorg dat de peertjes net onder water staan. Vul eventueel aan met water of nog een beetje wijn of appelsap; hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je pan.
-
Breng het geheel aan de kook en laat dan op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
-
Haal na twee uur de peren uit de pan en houd ze even apart. Je kunt nu eventueel de saus inkoken, zodat je deze over de stoofpeertjes kunt gieten bij het serveren. Dit duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt. Eet smakelijk!

Frieda
26 november 2020 at 12:50 (3 maanden ago)Overheerlijk, we hebben gesmuld
Handvol rozijnen toegevoegd, die lekkere dikke. Erg lekker
Linda
29 november 2020 at 11:38 (3 maanden ago)Gisteren deze peertjes gemaakt en ze zijn zó lekker!!! Ik proef geen verschil met de suiker-recepten.
Anek
29 november 2020 at 23:37 (3 maanden ago)Altijd lekker hoor, stoofpeerkes! Inderdaad gewoon in 100 % appelsap (dus geen concentraat) is het al zoet genoeg om stoofpeerkes te maken, hup wat kruiden erbij en stoven maar. (alcohol en suiker is echt niet nodig voor lekkere stoofpeertjes) Zegt het voort, zodat dit de klassieker moge worden 😉
Laura
30 november 2020 at 10:41 (3 maanden ago)Lekkerrr