stoofperen-zonder-suiker

De lekkerste stoofperen!

Stiekem hoort dit nagerecht wel écht bij Kerst: een pan vol lekkere stoofperen. Ik vind het zó lekker dat ik deze stoofperen wel vaker maak in het najaar dan alleen bij Kerst… Ook bij Sinterklaas of op een koude winteravond zet ik dit nagerecht vaak op tafel! Deze heerlijke stoofperen vallen dan ook altijd in de smaak bij mijn familie en vrienden!

Stoofperen zonder suiker

Stoofperen zonder suiker? Ja, dat lees je goed; zonder suiker! Er gaat normaal namelijk nog best een flinke dot suiker in een pannetje stoofperen, terwijl dat ook prima anders kan. Daarom gebruik ik twee dadels en een beetje biologische appelsap (lekker troebel). Net zo lekker! Zo maak je dus net zo makkelijk stoofperen zonder suiker, en mijn vrienden en familie missen het ook niet!

Tip: op zoek naar meer gerechten zonder suiker? Bekijk dan eens mijn suikervrije recepten!

Stoofperen zonder suike

Stoofperen zonder wijn

In dit traditionele nagerecht gaat vaak een flinke scheut rode wijn of port. Steeds vaker zie ik recepten van stoofperen zonder wijn voorbij komen. En dat kan ook heel gemakkelijk! In mijn reept is de rode wijn prima te vervangen door (ongezoet) bessensap. Vervang hierbij de appelsap dan met water, dat smaakt beter. En een bijkomend voordeel: wanneer je stoofperen zonder wijn maakt, kunnen de kids ook zorgeloos meegenieten!

Stoofperen maken

Ik hoor van veel vriendinnen altijd dat ze het lastig vinden om stoofperen te maken. Met dit recept laat ik je zien dat het helemaal niet moeilijk is! Wanneer je alles in de pan gedaan hebt, hoeft het alleen nog maar twee uur te pruttelen. In tussentijd heb je genoeg tijd om andere dingen te doen, zoals bijvoorbeeld alvast de tafel te dekken. Ook kan je stoofperen eerder maken, erg handig! Bewaar de pan dan afgedekt in de koelkast en warm de stoofperen weer op voordat je ze op tafel zet.

Stoofperen zonder suiker

De lekkerste stoofperen (zonder suiker)!

Met dit recept maak je eenvoudig zelf je stoofperen, en dat zonder suiker! Met rode wijn, appelsap en kaneel. Hmm!

Voorbereidingstijd 15 min
Stooftijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 min

Gang Nagerecht
Keuken Nederlands

Porties 1 pan vol

Benodigdheden

  • Grote braadpan

Ingrediënten

  

  • 1 kg Gieser Wildeman peren of andere peren naar keuze
  • 400 ml rode wijn naar keuze
  • 200 ml appelsap
  • 2 dadels
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels

Bereidingswijze

 

  • Schil de peren. De steeltjes laat ik zitten, omdat dit zo mooi staat bij het serveren. Je kunt de peren ook in kwarten snijden en het klokhuis (en het steeltje) verwijderen.
  • Ontpit de dadels en snijd deze in kleine stukjes.
  • Doe de rode wijn, appelsap, dadels, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in een grote braadpan. Zet de peren in de pan en zorg dat de peertjes net onder water staan. Vul eventueel aan met water of nog een beetje wijn of appelsap; hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat dan op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  • Haal na twee uur de peren uit de pan en houd ze even apart. Je kunt nu eventueel de saus inkoken, zodat je deze over de stoofpeertjes kunt gieten bij het serveren. Dit duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt. Eet smakelijk!
Stoofperen zonder suike

Er zijn 6 reacties op De lekkerste stoofperen!

  1. Laura
    10 december 2016 at 10:41 (4 jaar ago)

    Lekkerrr

    Beantwoorden
  2. Anek
    10 december 2016 at 23:37 (4 jaar ago)

    Altijd lekker hoor, stoofpeerkes! Inderdaad gewoon in 100 % appelsap (dus geen concentraat) is het al zoet genoeg om stoofpeerkes te maken, hup wat kruiden erbij en stoven maar. (alcohol en suiker is echt niet nodig voor lekkere stoofpeertjes) Zegt het voort, zodat dit de klassieker moge worden 😉

    Beantwoorden
  3. Frieda
    26 december 2016 at 12:50 (4 jaar ago)

    Overheerlijk, we hebben gesmuld

    Handvol rozijnen toegevoegd, die lekkere dikke. Erg lekker

    Beantwoorden
  4. Linda
    24 februari 2017 at 11:38 (4 jaar ago)

    Gisteren deze peertjes gemaakt en ze zijn zó lekker!!! Ik proef geen verschil met de suiker-recepten.

    Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op De lekkerste stoofperen!

  1. Foodbloggers kerstmenu 2016 - Keuken♥Liefde
    14 december 2016 at 13:01 (4 jaar ago)

    […] Nog meer kerstmenu inspiratie nodig? Bekijk ook het Foodbloggers Kerstmenu van Betty, Reny en Lianne. Zij maakten Kerstsoep met groene groente, Zalm met Italiaanse kruidenkorst en Stoofperen zonder suiker. […]

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Rating recept




Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.