stoofperen-zonder-suiker

Stoofperen zonder suiker

Stiekem hoort dit nagerecht wel écht bij Kerst: een pan vol lekkere stoofpeertjes. Ik kan me de Kerstavonden nog herinneren van vroeger. Mijn moeder maakte vaak appels met kaneel uit de oven, maar ook stoofperen ontbraken niet. Sinds ik niet meer thuis woon, heb ik helemaal geen stoofperen meer gemaakt en dat terwijl het zo lekker is. Dus dit jaar gewoon weer traditiegetrouw op tafel: stoofperen zonder suiker.  

Stoofperen zonder suike

Stoofperen zonder suike

Stoofperen zonder suike

Stoofperen zonder suike

Zonder suiker? Ja, zonder suiker. Er gaat normaal namelijk nog best een flinke dot suiker in een pannetje stoofperen, terwijl dat ook prima anders kan. Daarom gebruik ik twee dadels en een beetje biologische appelsap (lekker troebel). Net zo lekker! Je kunt de stoofperen ook al een dag van te voren klaar maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en warm ze weer op voordat je ze op tafel zet. Wil je liever stoofperen zonder alcohol maken? Gebruik dan ongezoet bessensap in plaats va wijn en vervang de appelsap voor water. Zo kunnen de kids ook lekker meegenieten!

Hoe vind je trouwens mijn nieuwe multifunctionele braad/stoofpan van Le Creuset? Dit model is wat groter in diameter en heeft lagere randen dan de standaard braadpan. Daardoor kun je ‘m niet alleen gebruiken om bijvoorbeeld vlees te braden, maar juist ook om in te roerbakken. Handig! Je schuift de pan zo in de oven of in de vaatwasser. Een vroeg kerstcadeautje, lucky me :D.

Wat heb je nodig?

 • 1 kg Gieser Wildeman peren (stoofperen)
 • 400ml rode wijn
 • 200 ml appelsap
 • 2 dadels
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 steranijs
 • 3 kruidnagels

En hoe maak je het?

 1. Schil de peren. De steeltjes laat ik zitten, omdat dit zo mooi staat bij het serveren. Je kunt de peren ook in kwarten snijden en het klokhuis (en het steeltje) verwijderen.
 2. Ontpit de dadels en snijd deze in kleine stukjes.
 3. Doe de rode wijn, appelsap, dadels, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in een pan. Zet de peren in de pan en zorg dat de peertjes net onder water staan. Vul eventueel aan met water of nog een beetje wijn of appelsap; hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je pan.
 4. Breng het geheel aan de kook en laat dan op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
 5. Haal na twee uur de peren uit de pan en houdt ze even apart. Je kunt nu de saus inkoken, zodat je deze over de stoofpeertjes kunt gieten bij het serveren. Dit duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt. Eet smakelijk!
Stoofperen zonder suike

Stoofperen zonder suike

Er zijn 6 reacties op Stoofperen zonder suiker

 1. Laura
  10 december 2016 at 10:41 (4 jaar ago)

  Lekkerrr

  Beantwoorden
 2. Anek
  10 december 2016 at 23:37 (4 jaar ago)

  Altijd lekker hoor, stoofpeerkes! Inderdaad gewoon in 100 % appelsap (dus geen concentraat) is het al zoet genoeg om stoofpeerkes te maken, hup wat kruiden erbij en stoven maar. (alcohol en suiker is echt niet nodig voor lekkere stoofpeertjes) Zegt het voort, zodat dit de klassieker moge worden 😉

  Beantwoorden
 3. Frieda
  26 december 2016 at 12:50 (4 jaar ago)

  Overheerlijk, we hebben gesmuld

  Handvol rozijnen toegevoegd, die lekkere dikke. Erg lekker

  Beantwoorden
 4. Linda
  24 februari 2017 at 11:38 (3 jaar ago)

  Gisteren deze peertjes gemaakt en ze zijn zó lekker!!! Ik proef geen verschil met de suiker-recepten.

  Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Stoofperen zonder suiker

 1. Foodbloggers kerstmenu 2016 - Keuken♥Liefde
  14 december 2016 at 13:01 (4 jaar ago)

  […] Nog meer kerstmenu inspiratie nodig? Bekijk ook het Foodbloggers Kerstmenu van Betty, Reny en Lianne. Zij maakten Kerstsoep met groene groente, Zalm met Italiaanse kruidenkorst en Stoofperen zonder suiker. […]

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.