sticky rijst met mango en gebakken banaan

Faitrade week: sticky rijst met mango en banaan

Ieder jaar worden er twee Fairtrade weken georganiseerd door Max Havelaar, wat ik een super goed initiatief vind. Een beetje meer aandacht voor waar je producten vandaan komen en een beetje meer oog voor diegenen die deze producten maken of oogsten. Met een aantal FAIR producten van Aldi, die tijdens deze Fairtrade week in de aanbieding zijn, ging ik aan de slag met een heerlijk exotisch recept: sticky rijst met mango en banaan.

Vorige week stond er een meneer met een hele grote doos vol met FAIR producten van Aldi voor de deur. Alle FAIR producten zijn herkenbaar aan het Fairtrade keurmerk en staan voor eerlijke en verantwoorde producten van goede kwaliteit. Het keurmerk wordt uitgedeeld door Stichting Max Havelaar die deze week ook de Fairtrade week organiseert. Tijdens deze landelijke campagneweken wordt het belang van eerlijke handel door onder andere supermarkten, bedrijven, gemeentes en individuen zoals ik onder de aandacht gebracht. Om de week kracht bij te zetten, zijn er overal allerlei Fairtrade producten in de aanbieding. De FAIR producten waarmee ik dit heerlijke exotische recept voor Sticky rijst met mango en banaan heb gemaakt, zijn echter het hele jaar door te verkrijgen.

FAIR producten Aldi

FAIR producten Aldi

FAIR producten Aldi

FAIR producten Aldi

Sticky rijst met mango en banaan is in Azië een veelvoorkomend dessert. Ik ben gek op dit soort dessert; zoet, maar niet te zoet, en met lekker wat fruit. In de traditionele sticky rice wordt behoorlijk wat suiker gebruikt; in dit recept geef ik daar een vervanging voor door dadels te gebruiken. Basmati rijst leent zich ook perfect voor dit recept, je hoeft er echt geen speciale sushi rijst voor te kopen.

sticky rijst met mango en banaan

sticky rijst met mango en banaan

Wat heb je nodig?

 • 300ml kokosmelk
 • 65 gram dadels
 • snuf zout
 • 1 theelepel maizena of aardappelvezels
 • 100 gram fairtrade basmati rijst
 • halve fairtrade limoen
 • 2 fairtrade bananen
 • 1 mango
 • Klein stukje fairtrade chocolade om te raspen

 En hoe maak je het?

 1. Laat de rijst een uur in water staan. Giet het daarna af en stoom de rijst.
 2. Maak ondertussen de kokossaus. Doe de kokosmelk met de ontpitte dadels, een klein beetje limoensap en snuf zout in de foodprocessor en mix tot het een glad mengsel is.
 3. Houd 1/3 van de kokosmelk apart. Giet de rest (2/3) bij de rijst als deze klaar is met stomen. De rijst zal langzaam nog wat vocht van de kokosmelk opnemen.
 4. Doe het restje kokosmelk in een pannetje met een theelepel maizena en nog wat limoensap en breng aan de kook. Haal van het vuur en roer door, het wordt nu een wat dikker sausje.
 5. Snijd de bananen over de lengte in plakken, doe hetzelfde met de mango.
  Bak de banaan voorzichtig met wat olie in de pan.
 6. Schep de sticky rijst op een bord. Giet er wat van de kokossaus overheen. Verdeel de mango ernaast en doe hetzelfde met de gebakken banaan. Rasp wat chocolade over de sticky rijst en enjoy!
sticky rijst met mango en gebakken banaan

sticky rijst met mango en gebakken banaan

In samenwerking met Aldi.

1Pingbacks & Trackbacks op Faitrade week: sticky rijst met mango en banaan

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.