Hoofdgerechten Recepten Vegetarisch

Als je van lekker eten houdt dan moet je Shakshuka (ook wel Shakshouka) echt een keer proberen! Dit is ook een ideaal gerecht als je een keer geen zin hebt om heel lang in de keuken te staan. Als het eenmaal op staat, heb je er namelijk weinig omkijken meer naar! Daarbij is dit recept voor Shakshuka zo simpel of ingewikkeld te maken als je zelf wilt. En wanneer je een ruime hoeveelheid maakt, is het ook makkelijk weer op te warmen voor een kliekjesdag. Al is de vraag of er nog wat overblijft…

Cookinglife Foodies
Shakshuka met aubergine en feta

Recept

Shakshuka met aubergine en feta

Met dit eenpansgerecht zet je eens iets anders op tafel! Heerlijk door de gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika's
  • 1 aubergine
  • 3 theelepels ras el hanout
  • 3 blikjes tomatenblokjes
  • 4 eieren
  • 1 bosje koriander
  • 100 gram feta

Hoe maak je shakshuka met aubergine en feta?

  1. Snijd de uien in halve ringen en fruit dit samen met de knoflook in een beetje olie in een grote hapjespan of tajine aan
  2. Snijd de paprika en aubergine in stukjes en bak ze kort mee
  3. Voeg de ras el hanout toe met eventueel een extra snufje cayennepeper
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en roer kort door. (Optioneel zou je nog ongeveer 200 gram vegetarische balletjes kunnen toevoegen)
  5. Maak vier kuiltjes in de saus en split de eieren hierin 
  6. Verkruimel de feta en verdeel dit over het gerecht
  7. Doe dan de deksel erop en laat de eieren stollen in ongeveer een kwartier
  8. Hak de koriander fijn en strooi dit voor het serveren over de shakshuka. Eet smakkelijk namens kookwinkel Cookinglife!

Wat is Shakshuka?

Shakshuka is een eenpansgerecht met gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten, paprika en ui. Het recept komt van origine uit het gebied van het Ottomaanse Rijk, maar is tegenwoordig vooral bekend van de Marokkaanse variant met groenten. Kenmerkend voor Shakshuka zijn de geurige kruiden zoals komijn, karwij en cayennepeper. Wij gebruiken het bekende Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout. Dit is niet alleen makkelijk, maar vooral super lekker! Doordat Shakshuka een stoofgerecht is kun je het perfect maken in een tajine. Dat is ook nog eens heel mooi serveren!

Shakshuka maken

Eenpansgerechten zoals Shakshuka zijn makkelijk te maken. Het is een kwestie van alles even kort aanzetten (kruiden, ui, groente en eventueel vlees), dan de natte ingrediënten (tomatenblokjes en ei) erbij en stoven maar. Shakshuka maken is dus vrij eenvoudig. Als je de eieren goed wilt pocheren, maak je met een sauslepel een kuiltje in de saus voor een eitje. Wanneer je alle eitjes erin hebt, doe je het deksel op de pan of tajine en laat dit een klein kwartiertje zo staan. Probeer niet steeds te kijken, dan gaat er namelijk teveel warmte verloren.   

Producten voor dit recept

Speciaal voor jou geselecteerd

Shakshuka met vlees

Schapenvlees is de ideale kandidaat voor een Shakshuka met vlees. De uitgesproken smaak past perfect bij de heerlijke kruiden in het gerecht. Erg goed passen gehaktballetjes van lamsgehakt bij dit gerecht maar je zou natuurlijk ook rundergehakt kunnen gebruiken. Shakshuka is vanwege de eieren een gerecht dat veel in de ochtend wordt gegeten, al is een Shakshuka met vlees naar meer geschikt als hoofdgerecht. Het is heerlijk om te eten met couscous, een salade of lik de pan uit met een stukje platbrood (lavash). Vergeet trouwens niet om royaal koriander over het gerecht heen te strooien!

 

Shakshuka vegetarisch

Zoals gezegd kun je dit gerecht zo makkelijk maken als je zelf wilt. Ga je voor de supersnelle variant dan koop je een zakje gesneden groenten. Dit mag geheel naar eigen smaak zijn. Je kunt ook de Shakshuka vegetarisch maken, door er vegetarisch gehakt aan toe te voegen. Wil je volledig vers, maar toch ook simpel? Snij dan een aubergine in blokjes en voila. Wanneer je dit Shakshuka recept vegetarisch maakt, is het heerlijk om een stukje fetakaas te verkruimelen over het gerecht. Shakshuka is de ideale basis om eindeloos mee te experimenteren! 

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.