serfaus fiss ladis wintersport

Serfaus-Fiss-Ladis – een wintersport paradijsje

Al ruim 20 jaar gaan wij ieder jaar naar Serfaus-Fiss-Ladis in Tirol, Oostenrijk. Toen ik 3 jaar oud was, stond ik voor het eerst op van die mini skietjes, waar je natuurlijk helemaal niet op vooruit komt, maar ik moest en zou ook skien. En toen ik een jaartje ouder was, mocht ik tussen de benen van papa mee de piste af. Zelf skiën bleek (vooral voor mijn skileraren) een beetje lastiger, want ik weigerde om een ‘pizzapunt’ te maken en te remmen. Uiteindelijk kreeg ik iets om m’n skietjes zodat ik zonder keuze permanent in pizzapunt moest skiën. Dankzij mijn sneeuwgekke vader ben ik opgegroeid met wintersport en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Nadat ik in 2011 vijf maanden in Oostenrijk woonde om er te studeren, ben ik daarna nog 6 weken snowboardles gaan geven in Fiss. Ieder jaar weer heb ik kriebels om dat gewoon nog eens te doen.

Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis

Het gebied Serfaus-Fiss-Ladis betekent voor mij thuiskomen. Als je de haarspeldbochten achter de rug hebt om de berg met de auto te beklimmen, krijg je na de allerlaatste bocht een prachtig uitzicht over Fiss en de pistes en bergen eromheen. Ieder jaar weer krijg ik er kriebels. We zijn er weer. Ik mag weer. Heerlijk! Van een klein skidorpje, met een éénpersoonsstoeltjeslift vanuit het dorp, is er inmiddels wel heel wat veranderd. Het authentieke karakter heeft Fiss echter nog steeds, met het prachtige kerkje middenin het dorp en de koeien die overal verspreid over het dorp in de stallen overwinteren. Maar qua liften, pistes en voorzieningen is Fiss ontzettend modern.

Zonsopgang boven de bergen

Zonsopgang boven de bergen

Uitzicht op het balkon van ons appartement Almhof

Uitzicht op het balkon van ons appartement Almhof

Al toen ik er lesgaf, was ik ervan onder de indruk. De skischolen zijn er goed georganiseerd en er zijn enorm veel leuke events voor kinderen. Berta’s Kinderland heeft bijvoorbeeld een heel indianendorp en kinderen kunnen er veilig leren skiën met hun eigen sleepjesliften en loopbanden. Ook voor kleine snowboarders is er ‘Boarderland’, waar ik zelf ook les heb gegeven. Lunchen doen de kleinere kids in Bertas Kinderplanet waar ze een 3-gangen lunch krijgen. Aangezien ik als lerares daar zelf ook lunchte, weet ik uit ervaring dat je daarna écht geen honger hebt in de middag; het eten is super! Ook zijn er door het gebied heen allerlei activiteiten voor kinderen. Bospaden met sprekende bosdieren, funparken voor de stoere kids, de Fisser Flieger en Serfauser Sauser voor iets tofs zónder ski’s en er zijn zelfs gondels waarin verschillende dieren uitleggen hoe ze heten en wat ze in het bos doen. Nieuw dit jaar is Berta’s Kindervilla, met een grote animatieruimte met toneel. Voor kinderen ken ik geen skigebied waar alles zo goed geregeld is en waar er zoveel voor ze te doen is.

Berta's Kinderland

Berta’s Kinderland

Berenpiste

Berenpiste

Mascottes Berta en Murmli

Mascottes Berta en Murmli

Snowfunpark Fiss-Ladis

Snowfunpark Fiss-Ladis

Maar ook voor volwassenen, zowel skiërs als snowboarders, is het gebied te gek. Zelf ben ik fanatiek snowboarder en ga ik het liefst van een keiharde, goed geprepareerde zwarte piste af, die net even een paar uurtjes in het zonnetje heeft gestaan. Die vind je er genoeg, met name in het Masnergebied in Serfaus. Maar ook voor mijn moeder bijvoorbeeld, die zwarte pistes dan weer echt niet tof vindt, is er genoeg te skiën. Je kunt het hele gebied door als je enkel blauw en rode pistes wilt skiën, omdat er bijna altijd wel een optie is om ook voor een iets makkelijkere (blauwe) piste te kiezen, als je de rode toch te steil vindt. Iedere nacht gaat een heel leger aan harde werkers in pistenbully’s door het gebied, waardoor de pistes er iedere ochtend als nieuw bij liggen. Wij staan dan ook altijd als een stel fanatiekelingen voor de lift te wachten tot hij open gaat, omdat de pistes ’s ochtends nou eenmaal het lekkerst zijn.

Olaf Masner Serfaus

Op de foto met mijn grote vriend Olaf bij de Masner in Serfaus. Mijn witte Fiat 500 is ook vernoemd naar Olaf!

gepofte aardappel met zalm

gepofte aardappel met zalm bij de Frommesalp

Crystal Cube Fiss

Crystal Cube Fiss

Na ruim 20 jaar Serfaus-Fiss-Ladis ben ik misschien niet meer objectief genoeg, maar ik ben zo intens aan dit gebied verknocht. Je kunt er zalig eten bij de vele bergrestaurantjes. Informeer vooraf even waar je glutenvrij of glutenarm kunt eten, want bij een aantal restaurants is die optie goed geregeld. Wil je bewegend beeld van het gebied zien? Check dan even deze video die ik maakte van onze wintersport afgelopen februari. En net zo’n zin als ik om op wintersport te gaan? Misschien is dit speciale gezinsarrangement (2 volwassenen + 2 kinderen) wel wat voor jou.

Serfaus-Fiss-Ladis:

Serfaus-Fiss-Ladis

Zirbenhütte aan de Noordkant bij Fiss

Zirbenhütte aan de Noordkant bij Fiss

In samenwerking met het Oostenrijks Verkeersbureau.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.