Rondreizen in de Verenigde Staten (Washington State) : Over beren en vampiers

Ik weet het nog goed. Ongeveer vijf jaar geleden, waar het was weet ik niet meer, maar ik sloeg een exemplaar open van de National Geographic en ik zag foto’s van een regenwoud met enorme bomen, volledig bedekt met varens en mos. Het had zoiets bijzonders en spookachtigs tegelijk. Ik was meteen gefascineerd. Olympic National Park, Washington State, USA stond eronder. Zo te zien op de kaart ligt het behoorlijk afgelegen. Toch besluit ik op dat moment dat deze plek op mijn lijst moet. De reis-wenslijst is lang, maar Washington State krijgt een plekje bovenaan. Wanneer ik begin dit jaar bedenk om naar Canada op vakantie te gaan, zie ik ineens dat Washington State niet meer zo ver weg is. Ik maak een de-tour naar het zuiden richting “Vampire Country”; een stukje rondreizen in de Verenigde Staten. Hetzelfde gebied is ook de setting van de bekende Twilight-boeken van Stephanie Meyer. En ja, ik geef het toe, ik ben best een beetje Team-Edward 😉

Olympic National Park

Olympic National Park, Washington

Forks, WA

Je zou je misschien afvragen waarom je je zomervakantie door zou moeten brengen in een dorpje waar het gemiddeld 212 van de 365 dagen regent. Forks staat dan ook bekend als één van de natste plaatsen van het Noordelijk halfrond. Maar wanneer je Olympic National Park wilt ontdekken is dit kleine dorpje met 1 restaurant, 1 coffeeshop en 1 supermarkt de perfecte uitvalsbasis. De inwoners van Forks omarmen met veel enthousiasme de ‘Twilight-hype’ wat betekent dat je keuzes in het restaurant redelijk beperkt zijn tot de ‘Edward-burger’ en de ‘Jacob-salad’. Uiteraard laat ik me volledig meeslepen in de gekte tijdens de Twilight-tour waar de bijna gepensioneerde gids Richard mij en twee andere verdwaalde Twilight fans me alle highlights in het dorp laat zien. En echt, of je de boeken nu gelezen hebt of niet. Het over de top Amerikaanse maakt deze tour al meer dan de moeite waard!

beer achtervolging

La Push beach, Washington

Vampire crazy Forks

Vampire crazy Forks

De echte Twilight Experience met gids RIchard

De echte Twilight Experience met gids RIchard

Hoh rainforest

Hoh Rainforest, de reden van mijn enorme omweg en ietwat avontuurlijke reis naar dit afgezonderde stuk wildernis. Ik kampeer naast de ingang van het National Park, met een kolkende rivier op de achtergrond. En ik zeg ‘kamperen’ daarmee bedoel ik dat ik wat geld in een envelop stop wat mij het recht geeft om een stukje verlaten grond uit te zoeken waar ik mijn campertje neer mag zetten, geen douches, niets, een wc en een grote bear-proof container. Maar meer heb ik niet nodig, want morgen ga ik op mijn eerste trektocht alleen de bush in. Ik heb mijn zinnen gezet op de ‘Hoh river trail’. Vol goede moed wil ik ’s ochtends bij het vistor centre melden dat ik in mijn eentje op pad ga (zodat ze met een beetje geluk een soort van zoekactie opzetten wanneer ik aan het einde van de dag niet terug ben!) om er vervolgens achter te komen dat het hartstikke dicht is. Nou, maar niet verdwalen dan.

Sprookjesachtig mooi, Hoh Rainforest

Sprookjesachtig mooi, Hoh Rainforest

Een 'Elk' graast naast mijn camper

Een ‘Elk’ graast naast mijn camper

Na ongeveer 2 uur wandelen kom ik bij een riviertje 4 wandelaars tegen, die aan het lunchen zijn. Ik zeg ze gedag en wandel vrolijk door, berg op, een heel smal paadje omhoog. Vlak om de hoek komt er een zwarte beer met redelijke vaart de berg af rennen, recht op me af! Ik weet dat ik eigenlijk niet mag wegrennen, maar ja; instinct neemt het toch een beetje over en ik race in volle sprint de berg af. Onderaan de rivier zien de mensen me naar beneden rennen, met beer achter me aan. Ze grijpen hun tassen en rennen mee. De beer heeft geloof ik alleen maar lol en heeft de boterhammen met pindakaas waarschijnlijk geroken en volgt ons vrolijk nog een kilometer. Inmiddels ben ik blij dat ik redelijk goed kan hardlopen want in een reuze tempo ren ik de wildernis door, wissel ik even later email adressen uit met de net zo geschrokken Amerikanen (zij wisten foto’s te maken tijdens de achtervolging) en weet ik niet hoe snel ik in mijn busje moest springen om weer in de bewoonde wereld terecht te komen..even genoeg wildernis!

beer achtervolging

Tja, zo lijkt hij heel schattig…Maar ondertussen 😉

North Cascades

Onderweg naar Olympic vang ik in de verte een glimp op van een reusachtige besneeuwde berg. Na wat speurwerk met behulp van mijn kaart zie ik dat het Mount Baker is. Ik gooi zonder aarzelen mijn route om en besluit om langs deze enorme berg(keten) te rijden, dwars door North Cascades National Park. Zonder ook maar enig idee te hebben wat ik onderweg ga tegenkomen, rijd ik uren lang over de mooiste wegen de bergen door. Net zolang tot ik zelfs met mijn voeten in de sneeuw sta! Maar tegen de tijd de avond valt en ik op zoek ga naar een kampeerplek voor mijn camper, kom ik aan in het dal waar de zon volop schijnt. In een klein dorpje laadt een vriendelijke boerin mijn busje gratis en voor niets vol met hout voor mijn kampvuur en wijst ze me de weg naar een kampeerveldje in de buurt. Dit is voor mij het mooiste kampeerplekje van de hele reis, in een allerkleinst dorpje waarvan ik de naam niet eens herinner, midden op een grasveld, omringt door besneeuwde bergtoppen terwijl ik in de laatste avondzon het vuur aanmaak.

North Cascades, Washington, USA

North Cascades, Washington, USA

Een western dorp in the middle of nowhere

Een western dorpje in ‘the middle of nowhere’

Het ruige en niet toeristische karakter van deze wildernis in het Noordelijkste puntje van de VS maakt dat ik terug wil. Ik ben dol op de VS en hoe gaaf plaatsen als LA, Las Vegas of de Grand Canyon ook zijn; het is een compleet andere wereld hier. Het is een perfecte reis voor iedereen die het leuk vind om buiten de gebaande paden op avontuur te gaan. Wel alleen die bear-spray niet vergeten 😉

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.