ontbijtsmoothie met havermout avocado mango en aardbei

Romige ontbijtsmoothie met havermout

Door Syreeta – De afgelopen winter was warme havermoutpap met gebakken appeltjes, kaneel en gember toch wel mijn favoriete ontbijtje. Mijn lichaam heeft ’s winters echt behoefte aan een verwarmend maaltje in de ochtend. Nu de zomer in aantocht is en de aardbeien weer volop te verkrijgen zijn, werd het de hoogste tijd om mijn blender weer eens uit de kast te halen voor een echte “hier-kom-ik-de-ochtend-mee-door-ontbijtsmoothie”! Deze romige ontbijtsmoothie met havermout, avocado, mango en aardbeien moet je absoluut eens proberen. Oh, en ik leg uit waarom (onbeperkt) smoothies drinken niet perse gezond is.

Smoothies zijn niet per definitie gezond: aandachtspuntjes!

Begrijp me niet verkeerd: een smoothie is op zich een goede manier om meer groenten en fruit te eten. Maar je lichaam zal er niet heel vrolijk van worden als je lukraak wat ingrediënten in een blender gooit en vervolgens de smoothie in 1 keer achterover giet. Om ervoor te zorgen dat je lichaam ook daadwerkelijk wat met de vitamientjes kan, is het belangrijk om rekening te houden met twee aandachtspuntjes.

  1. Ten eerste is het belangrijk om je smoothie te voorzien van vetten. Je lijf heeft namelijk vetten nodig om vitaminen en mineralen op te kunnen nemen en te kunnen transporteren. Dus wees niet zuinig met die volle zuivel, noten en zaden of kokosolie!
  2. Het tweede aandachtspunt is dat als je een smoothie te snel wegklokt, je een belangrijke verteringsstap over slaat, namelijk het kauwen. Door het kauwen worden de groenten en het fruit vermengd met enzymen in je speeksel. Deze enzymen zijn nodig om de zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren. Als je je lichaam niet de tijd geeft dit speeksel te vermengen met de smoothie, moet alles worden afgebroken door de dunne darm waar hij niet goed toe in staat is. De gevolgen zijn half-verteerde voedingsstoffen in je darmen, een slechte opname van de vitamines en mineralen. En je kan er een opgeblazen gevoel van krijgen! Om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je smoothie te halen raad ik je dus aan om de smoothie verdeeld over de ochtend te nemen of er na iedere slok goed op te kauwen.
ontbijtsmoothie met havermout avocado mango en aardbei

ontbijtsmoothie met havermout avocado mango en aardbei

Vezels als basis

In dit recept koos ik ervoor om havermout en avocado als basis te nemen. Avocado is een echt gezonde-vetten-bommetje en de havermout in de smoothie zorgt ervoor dat het kauwen vanzelf gaat. Een fijne bijkomstigheid is dat de avocado de smoothie lekker romig maakt!

Wat heb je nodig?
voor 4 porties

  • 1 rijpe avocado
  • 1 zeer rijpe mango, in stukjes
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • 100 gr havermout
  • 1 el kardemom (kan vervangen worden door kaneel of vanillepoeder)
  • 200 ml volle yoghurt (of kokosroom voor een vegan versie)
  • 400 ml water

En hoe maak je het?

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale smoothie. That’s it! Geniet van je zomerse ontbijtsmoothie!
ontbijtsmoothie met havermout avocado mango en aardbei

ontbijtsmoothie met havermout avocado mango en aardbei

Door Syreeta – Syreeta gelooft als natuurvoedingscoach in de kracht van écht eten. Eten dat je lichaam en geest energie geeft en je voedt. Onbewerkt en natuurlijk voedsel dat ons gezond houdt. Als gastblogger van Focus on Foodies wil Syreeta jou inspireren om de kracht van echt eten zelf te ervaren! Volg Syreeta op Instagram: @pure.food.coaching.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.