suikervrije rogge ontbijtkoek

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Deze rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker nam ik mee als traktatie op mijn werk voor mijn verjaardag een aantal weken geleden. Doordat de ontbijtkoek zo goed gelukt was en lekker van smaak, was het bijna een soort cake en vond ik het prima geschikt als traktatie. De randjes van de ontbijtkoek zijn heerlijk knapperig en de structuur is lekker smeuïg, net zoals een echte ontbijtkoek hoort te zijn. Het is echt een goed alternatief voor de ontbijtkoek bomvol suiker uit de supermarkt. Kun je fijn weer een plakje ontbijtkoek meenemen als tussendoortje op je werk of mee naar school.

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Nu blijft het natuurlijk een hekel punt, een recept suikervrij noemen of suikerarm of zonder geraffineerde suiker. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar best vaak tegenaan loop. Want voor mijn blog heb ik voor nu het onderscheid gemaakt tussen recepten met enkel natuurlijke suikers, die ik suikervrij noem, en recepten met toevoeging van niet geraffineerde suikers, die ik zonder geraffineerde suiker noem. Volg je het nog? Momenteel vind ik dat een mooi onderscheid en ik denk dat mensen dan zelf kunnen beslissen of een recept wel of niet voor hen geschikt is, op basis van de ingrediënten.

Maar wat ik lastig vind, bij een recept als deze ontbijtkoek, is dat het internet vol staat met ‘suikervrije ontbijtkoek’ recept, met toevoeging van ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en andere niet-geraffineerde suiker. Mensen zoeken namelijk niet op ‘ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker’ (in mijn ervaring), maar naar ‘suikervrije ontbijtkoek’. En dus kunnen ze dan mijn recept voor ontbijtkoek niet vinden, terwijl ze dat misschien wel heel graag zouden willen. Snap je waar ik tegenaan loop? Natuurlijk is het helemaal geen groot probleem, maar soms vind ik dat gewoon heel erg jammer en heb ik het gevoel dat mijn recepten dan niet meer voor iedereen te vinden zijn, omdat ik voorzichtig ben met het gebruik van de term suikervrij. Wat vinden jullie hiervan? Misschien denk je wel, waar hééft ze het over ;-)?

Let op: roggemeel (en deze ontbijtkoek dus) is niet glutenvrij!

Wat heb je nodig?

 • 250 gram roggemeel
 • 200 ml plantaardige melk
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 eetlepels honing
 • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 2 theelepels appelstroop
 • 1/2 theelepel gember poeder (of een stukje verse geraspte gember)
 • 1 ei
 • snuf zout
 • wat pitten om de ontbijtkoek te garneren

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

 1. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
 2. Doe het roggemeel, de koekkruiden, kaneel, bakpoeder, baking soda, gember poeder en zout in een kom, en meng goed door.
 3. Voeg dan de melk toe en het ei en roer goed door. Voeg dan de honing en appelstroop toe. Roer dit tot een egaal beslag, eventueel met de handmixer of keukenmachine.
 4. Giet het beslag in het cakeblik en garneer eventueel met wat (zonnebloem of pompoen)pitten. Bak in ongeveer 50 minuten gaar. Als de bovenkant wat sneller bruin wordt, kun je deze afdekken met bakpapier.
 5. Laat even afkoelen voor je de ontbijtkoek uit het blik haalt. Bewaar in een luchtdichte doos of trommel, de ontbijtkoek is zeker nog een dag of 3-4 lekker!
Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Er zijn 16 reacties op Rogge ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

 1. Valerie
  15 februari 2016 at 06:25 (5 jaar ago)

  Heerlijk ziet het eruit!!
  Kan het ook zonder wijnsteenbakpoeder denk je? Ik woon in het buitenland en het is hier niet te krijgen…

  Beantwoorden
 2. Marlotte
  15 februari 2016 at 08:30 (5 jaar ago)

  Wauw, wat ziet dit er onwijs lekker uit!

  Beantwoorden
 3. stella spaargaren
  15 februari 2016 at 13:10 (5 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk, ga ik zeker bakken! Van waar de combi van bakingsoda en wijsteenbakpoeder. Ik heb wel standaard bakingsoda in huis en bakpoeder, maar wijnsteenbakpoeder niet….
  groetjes Stella en bedankt voor wederom een leuk recept!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   17 februari 2016 at 10:35 (5 jaar ago)

   Hoi Stella,
   Je kunt het wijnsteenbakpoeder gewoon vervangen door bakpoeder. Wijnsteenbakpoeder is een wat natuurlijker product en ik vind dat dit goed resultaat geeft met baking soda. Bakpoeder uit de winkel heeft dit niet nodig. Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 4. fibromyalgieenfit
  15 februari 2016 at 16:37 (5 jaar ago)

  Ik vraag me ook af of je het wijnsteenbakpoeder en baking soda niet voor gewoon bakpoeder kan vervangen. Verder heb ik wel alles in huis, dus lijkt me lekker om voor het weekend te maken!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   17 februari 2016 at 10:34 (5 jaar ago)

   Hoi! Je kunt ook alleen bakpoeder gebruiken, maar ik vind de combinatie van wijnsteenbakpoeder en baking soda fijn resultaat geven. Als je de bakpoeder uit de winkel gebruikt, hoef je sowieso geen baking soda toe te voegen.

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 5. Patricia
  15 februari 2016 at 23:08 (5 jaar ago)

  Super leuk recept! Ga ik zéker een keer proberen!
  Enne, tav je vraag, ik denk dat je het zo heel netjes noemt. Ik ben even begonnen met de suikervrije hype, en gedacht dat het veel gezonder was. Inmiddels denk ik vooral dat “vrij van geraffineerde suikers” minder ongezond is.
  Maar iets suikervrij noemen en er een halve fles agave / ahorn ingooien….
  Ik denk dat jij het zo eigenlijk het beste doet. Vrij van geraffineerde suikers!

  Beantwoorden
 6. Inostrate
  16 februari 2016 at 12:31 (5 jaar ago)

  Mooi en smaakvol recept met een aparte meelsoort, dat vind ik leuk en ik ga het pinnen. Ik zou het een licht gezoet brood noemen (dat je ook kunt bakken met bakpoeder). Zo min mogelijk suikers gebruiken, in welke vorm dan ook, of suikers met mate gebruiken is een goed advies denk ik om gezonder te eten.

  Beantwoorden
 7. Silvia
  16 februari 2016 at 19:52 (5 jaar ago)

  Hij staat nu in de oven, ben benieuwd! Welke oven gebruik je, elektrisch of hete lucht?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   17 februari 2016 at 10:31 (5 jaar ago)

   En, hoe smaakt het Silvia? Ik gebruik een heteluchtoven.

   Beantwoorden
 8. Thea
  19 februari 2016 at 10:11 (5 jaar ago)

  Kan je ook speltmeel ipv roggemeel gebruiken?

  Beantwoorden
 9. Dineke
  21 februari 2016 at 15:20 (5 jaar ago)

  Ik ben het met je eens dat de term suikervrij snel gebruikt wordt en ben blij met je onderscheid! En het recept ziet er heerlijk uit!

  Beantwoorden
 10. Mandy
  11 maart 2016 at 08:11 (5 jaar ago)

  Ik wil dit recept graag maken, maar hoeveel bakpoeder moet ik gebruiken als ik geen baking soda en wijnsteen zuur gebruik?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   16 maart 2016 at 22:57 (5 jaar ago)

   Hoi Mandy,
   twee kleine theelepeltjes zou voldoende moeten zijn.
   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 11. Steffie
  21 mei 2017 at 20:46 (4 jaar ago)

  Kan je de ontbijtkoek eventueel ook invriezen? Groetjes!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   2 juni 2017 at 13:32 (4 jaar ago)

   Ja hoor, dat kan zeker!

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.