puur-natuur-kookboek

Review Puur Natuur van Alain Ducasse

Nieuw jaar, nieuwe boeken op de wenslijst. Er zijn nog tal van kookboeken waar ik benieuwd naar ben; zijn ze wat ik ervan verwacht en kan ik wat met de recepten? Gedurende het jaar streep ik dan langzaam steeds een enkel kookboek van de lijst. Zo ook met Puur Natuur van Alain Ducasse. In dit dikke kookboek met grappige vormgeving vind je ‘190 recepten voor eenvoudige, gezonde en lekkere gerechten’. Klinkt goed, toch?

Mijn eerste indruk is dat het echt een enorm dik boek is. Voor wie trouwens Alain Ducasse niet kent: deze van oorsprong Franse chef-kok heeft maar liefst drie verschillende restaurants op zijn naam, met ieder drie Michelin-sterren. Terug naar het boek. De indeling vind ik erg apart, in de positieve zin. Zo deelt Alain de hoofdgerechten op in ‘Groenten’, ‘Zee’, ‘ Aarde’ en daarna komen de ‘Zoete gerechten’. De gerechten zien er heerlijk uit. Ik ben onder de indruk van de ‘Socca’s uit Nice met groenten’, want dit lijken een soort hartige pannenkoekjes en tot mijn verbazing wordt het deeg gemaakt van kikkererwtenmeel. Aha, glutenvrij dus! Verder zie ik vooral pure ingredienten; verse groenten en kruiden, knoflook, olijfolie. Niets al te ingewikkelds.

Socca uit nice

Socca uit nice

schelpdieren en aardappel

Schelpdieren en aardappelen a la mariniere

Dan valt mijn oog op kikkererwten frieten met verse roomkaas, op de volgende bladzijde. Oke, ik sla de verse roomkaas over, maar wat? Kikkererwtenfrietjes? Gemaakt van boter (ik ga kokosolie proberen), water, olijfolie en kikkererwtenmeel. Dat moet ik proberen! Wat een tof recept!

knapperige kikkererwtenfrieten

knapperige kikkererwtenfrieten

En zo blader ik verder. Rijst uit de oven met pijlinktvis en citroen. Puur en zalig en het water loopt me in de mond. Schelpdieren en aardappelen á la mariniere. Lamsgehaktballen met groenten voor couscous.Tomatentaart met tonijn en maanzaad. Het één klinkt nog lekkerder dan het andere.

 

tomatentaart met tonijn en maanzaad

tomatentaart met tonijn en maanzaad

Alain gebruikt in zijn boek wel veel soorten vlees die ik niet zo snel eet, zoals kalfsschenkel, eend, ree en wildzwijn. Hierin zie je goed de Franse invloeden terug, maar ik moet het toch meer hebben van de groenten- en visgerechten. Ook de desserts zijn lastig(er) om te toveren naar glutenvrij en suikervrij. De recepten zijn duidelijk, maar de ingredienten staan dikgedrukt verspreid door het recept heen; er is geen ingredientenlijst. Wat mij betreft wel echt een nadeel, want dat maakt het er niet overzichtelijker op wat je precies nodig hebt.

Puur Natur van Alain Ducasse is een prachtig boek voor de thuiskok die in het weekend graag wat meer experimenteert, met groenten, vlees én vis. Het staat bomvol culinaire inspiraties en bijzondere smaakcombinaties en de gerechten zijn niet al te ingewikkeld en heerlijk puur.

Puur Natuur – Alain Ducasse

Fontaine Uitgevers

Verkrijgbaar vanaf 29,95

Bekijk op bol.com

 

Review: Puur natuur kookboek

Review: Puur natuur kookboek

Er zijn 2 reacties op Review Puur Natuur van Alain Ducasse

  1. Miranda
    3 januari 2015 at 13:55 (6 jaar ago)

    HEEEEEEEL graag je recept van de kikkerwertenfrietjes plaatsen zodra je hem hebt uitgeprobeerd

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.