Recept voor pika saus (van Curacao)

Afgelopen herfst was ik op Curacao, waar ik kennis maakte met de heerlijke Antilliaanse keuken! En ik kan je vertellen: ze houden er best van een beetje spicy. Tijdens de kookworkshop van Helmi (Caribbean Spice Girl) leerde ik één van de populairste sauzen van het eiland te maken, namelijk pika. Pika is een soort rauwe sambal, wat op Curacao bij bijna alles wordt gegeten. En het is echt héél, héél pittig. Voor mij te pittig om als echt sausje te eten (want soms doen ze dat dus op Curacao 😐 ), maar het is een heerlijk ingrediënt om bijvoorbeeld aan mayonaise toe te voegen. Vandaag deel ik dit recept voor pika saus met je!

Helmi is echt zo creatief met smaken en als je op Curacao bent, is het een absolute aanrader om een workshop bij haar te volgen. Je kookt met bijzondere ingredienten op een superleuke locatie en uiteindelijk mag je het allemaal opsmikkelen ook ;-). Daarnaast is Helmi een heel inspirerend en gezellige persoonlijkheid. Meer informatie over een kookworkshop Caribisch koken? Check dan even haar website caribbeanspicegirl.com.

Pika saus in de maak

Pika in de maak

Kookworkshop Caribbean Spice girl

Resultaat van de workshop: cole slaw, lion fish ceviche met passievrucht, gegrilde okra, polentafriet en pikamayonaise

Pika (foto door Helmi Smeulders)

Pika (foto door Helmi Smeulders)

Voor ‘echte’ pika gebruik je overigens Scotch Bonnet pepers, die nog een tikkeltje heter zijn dan Madame Jeanette. In Nederland zijn Scotch Bennet echter niet zo goed te krijgen, dus vervang ik ze in het recept voor Madame Jeanette. Kun je wel Scotch Bennet pepers vinden? Jeej! Dan kun je die gebruiken ;-)!

Wat heb je nodig?

Voor een jampotje pika

  • 40 gram Madame Jeanette peper
  • 300 gram ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel dijon mosterd
  • 100 ml witte azijn
  • 50 ml water

En hoe maak je het?

  1. Verwijder de zaadjes uit de Madam Jeanette. Snijd fijn (was daarna je handen en raak je neus, mond of ogen niet aan!)
  2. Snipper de ui en verwijder de schil van de knoflook.
  3. Doe alle ingredienten in een keukenmachine of foodprocessor en hak fijn. Het mag een beetje grof blijven, dus blend het geheel niet te lang.

Pika mayonaise maken

Doe 2 theelepels pika samen met ongeveer 3 eetlepels mayonaise in een bakje en meng dit goed door. Proef even en voeg wat meer mayonaise toe om minder pittig te maken, of juist meer pika voor een pittigere smaak. Pika mayonaise is heerlijk bij deze polenta frieten of bij gebakken aardappeltjes.

Pikamayonaise met polenta friet

Pikamayonaise met polenta friet

Met je lion fish op de foto!

Met je lion fish op de foto!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.