Rauwe Citroen-Kokos Balletjes

Weten jullie nog die Raw Vegan Pie een paar weken geleden, met verse perzik en framboos? Daar schreef ik bij dat het een recept was van het zusje van een goede vriendin van mij, die sinds kort ook veel doet met superfoods en suikervrij eten. Toen ik vorige week weer eens bij hen thuis was, bleek ze weer iets heerlijks bedacht te hebben: deze Rauwe Citroen-Kokos Balletjes. Toen ze vertelde wat er in zat, dacht ik weer: jeetje, wat zijn sommige super lekkere dingen toch makkelijk en gezond.

Nog steeds maak ik mezelf zo nu en dan ontzettend gelukkig met een een receptje als dit. Waar je me vroeger blij had gemaakt met een extra grote bon bon bloc, ben ik nu veel happier met mijn zelfgemaakte suikervrije chocolade bonbons. Stiekem at ik een paar weken geleden een klein stukje Tony Chocolonely, omdat het in een goodiebox zat wat ik na een evenement meekreeg. Zo zoet! Ik dacht dat m’n tanden af zouden breken! Het lijkt wel of mijn smaak papillen zijn gaan bloeien sinds ik suikervrij eet, want pure smaken vind ik nu echt het lekkerst.

Ook alle proefpersonen voor dit receptje, kritische vriendinnen, familie en vriendlief, vonden het lekker. De een vond het wel wat zuurder dan de ander, dus probeer zelf vooral uit wat je het lekkerst vindt. Je kunt er wat minder citroenrasp en -sap doorheen doen, of een extra eetlepel honing of agavesiroop. Ik vond de balletjes door de citroen juist ontzettend fris en zomers, echt super lekker als tussendoortje (pak er 3 en je zit vol!) of ‘s avonds bij een grote mok groene thee. Echt zeer geslaagd en ik ben heel benieuwd naar jullie mening!

Ohja, hoe leuk is dat trouwens het bordje op de foto? Ik haalde ze voor een klein bedragje een curiousa winkeltje hier in de buurt, schattig hè?

Rauwe Kokos-Citroen Balletjes

Rauwe Kokos-Citroen Balletjes

Wat heb je nodig?

 • 100 gram kokosrasp
 • 50 gram amandelmeel
 • 20 gram amandelen
 • 30 gram kokosolie
 • 3 eetlepels honing (of agavesiroop)
 • Citroenrasp + sap van 1 citroen
 • snufje zout

En hoe maak je het?

 1. Maal in een keukenmachine eerst de amandelen fijn, samen met de kokosrasp.
 2. Voeg daarna de overige ingredienten toe: amandelmeel, kokosolie (niet gesmolten), honing, citroensap en -rasp en het snufje zout. Maal dit goed door elkaar.
 3. Draai nu kleine balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een flink cherry tomaatje. Haal ze daarna door nog wat extra kokosrasp en zet ze in de koelkast.
 4. Koud zijn de balletjes het lekkerst (vind ik zelf), dus je kunt ze het best direct uit de koelkast serveren. Geniet ervan!
Rauwe Kokos-Citroen Balletjes

Rauwe Kokos-Citroen Balletjes

Er zijn 27 reacties op Rauwe Citroen-Kokos Balletjes

 1. petravis
  17 juli 2013 at 07:43 (8 jaar ago)

  Nou, daar heb je helemaal gelijk in, wat ziet dat er lekker uit en gezond! Ga ik zeker maken. Wat is de meerwaarde van de hele amandelen hierdoor als je ze toch fijn maakt? Toch iets grovere structuur houden dan amandelmeel, zodat je kleine stukjes amandel blijft proeven?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 juli 2013 at 09:20 (8 jaar ago)

   Leuk dat je ze gaat maken, ze zijn zo heerlijk!
   Precies wat je zegt inderdaad, je houdt een iets grovere structuur. Je kunt ook alleen amandelmeel gebruiken, maar verse amandelen hebben ook een iets andere smaak vind ik zelf 🙂

   Beantwoorden
 2. melanie
  17 juli 2013 at 08:47 (8 jaar ago)

  Heerlijk! Voor hoeveel stuks is dit en hoe lang kun.je ze bewaren?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 juli 2013 at 09:10 (8 jaar ago)

   Rechtsbovenaan staat altijd de hoeveelheid of de aantallen die je van een recept kunt maken 🙂 In dit geval dus 20 stuks!
   Je kunt ze afgesloten in de koelkast gemakkelijk een week bewaren.

   Beantwoorden
 3. Renate
  17 juli 2013 at 14:34 (8 jaar ago)

  Ga ik zeker proberen.. Heb er nu al zin in…..!

  Beantwoorden
 4. Renate
  17 juli 2013 at 14:35 (8 jaar ago)

  Trouwens inderdaad een te leuk bordje. Kan je blij van worden hè?

  Beantwoorden
 5. Ingeborg van Leeuwen
  18 juli 2013 at 20:39 (8 jaar ago)

  Ik heb ze gemaakt, het zijn alleen limoen-kokosballetjes geworden maar ik denk minstens zo lekker! Dus voor de nodige variatie is dat ook een optie.
  En ze zijn nog behoorlijk zoet, voor m’n kinderen perfect, voor mezelf maak ik ze de volgende keer minder zoet. Maar ik hou ze d’r in. Thanks voor de tip!
  Gr. Ingeborg

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 juli 2013 at 10:40 (8 jaar ago)

   Leuk dat je ze al hebt geprobeerd Ingeborg.
   Haha dat klinkt inderdaad ook als een leuke variatie met limoen 🙂 Had je honing of agavesiroop gebruikt?

   Beantwoorden
 6. Elisabeth Frijlink
  2 augustus 2013 at 11:21 (8 jaar ago)

  Ik heb ze ook geprobeerd te maken, maar het lukt me niet er balletjes van te maken: dan vallen ze uit elkaar. Heb er nu een plak van gerold, die ik laat opstijven en dan koekjes uit steek.
  Tips?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 augustus 2013 at 11:25 (8 jaar ago)

   Klinkt alsof het ‘deeg’ niet plakkerig genoeg is; ik zou nog wat kokosolie toevoegen!

   Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     21 augustus 2013 at 17:41 (8 jaar ago)

     Geweldig, fijn dat ze lekker waren!

 7. ikke
  17 augustus 2013 at 09:33 (8 jaar ago)

  Ziet er lekker en gemakkelijk uit.Ga ik eens uitproberen!

  Beantwoorden
 8. Marjan
  21 augustus 2013 at 17:35 (8 jaar ago)

  Ik heb ze gemaakt, ze liggen in de koelkast maar heb er natuurlijk al van gesnoept, heerlijk!! Dank voor het recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 augustus 2013 at 17:41 (8 jaar ago)

   Haha graag gedaan! Van je reactie krijg ik ook weer helemaal zin om ze te maken ;)..

   Beantwoorden
 9. Saskia
  30 augustus 2013 at 21:48 (8 jaar ago)

  Leuk, ik ga ze ook maken! Ben steeds op zoek naar suikervrije en gezonde tussendoortjes voor mijn 2 kleine meisjes (bijna 2 en net 4 jaar). Geen simpele opgave, haha, vooral omdat met name de oudste erg kieskeurig is. Ik laat je weten wat ze ervan vonden

  Beantwoorden
 10. Josette de Quant
  11 september 2013 at 23:24 (8 jaar ago)

  Kokos een van mijn favorieten! Ga ze ook maken!

  Beantwoorden
 11. Marianne
  12 september 2013 at 07:55 (8 jaar ago)

  Zeker een geweldig bordje. En ik neem het recept mee om te gaan maken, klinkt heerlijk

  Beantwoorden
 12. Food Love and Happiness
  5 april 2014 at 17:27 (7 jaar ago)

  Het 1e receptje wat ik van je site heb geprobeerd, erg lekker hoor! Was op zoek naar een glutenvrij zoet hapje voor een bestelling, en deze pasten precies in het assortiment voor deze opdracht, erg leuk! Benieuwd of de afnemer er net zo enthousiast over is als ik;) Ik wil het recept graag delen op m’n eigen site, natuurlijk link ik goed door naar jouw site =)

  Beantwoorden
 13. ingrid
  17 april 2014 at 13:26 (7 jaar ago)

  Klinkt heel erg lekker, alleen…… ik houd helemaal niet van kokos. Zou ik dat door iets anders kunnen vervangen? Want voor de rest spreken de balletjes me erg aan (en kokosolie kan ik wel eten, dat smaakt nauwelijks).

  Beantwoorden
 14. Rianne
  9 juni 2014 at 16:22 (7 jaar ago)

  Ze staan in de koelkast…ben benieuwd! Gisteren trouwens de mugcake gemaakt met appel en kaneel ipv frambozen, koude kokosmelk het room afgeschept en opgeklopt met kokosbloesemsuiker! Heerlijk! Van t restje nog iets leuks ontdekt: roer de kokosslagroom door gesmolten pure chocolade, zet t in de koelkast en je hebt TE lekkere chocolademousse!!!

  Beantwoorden
 15. Charlie
  3 augustus 2014 at 09:33 (7 jaar ago)

  zou dit met kokosmeel ook lukken, denk je…?

  Beantwoorden
 16. Ingeborg
  6 februari 2015 at 21:15 (6 jaar ago)

  Heerlijk zijn ze en wat een leuk en makkelijk recept! Had geen amandelen in huis, dus zonder gedaan. Beetje kaneel erdoor is ook erg lekker!

  Beantwoorden
 17. Jopie
  22 mei 2015 at 16:38 (6 jaar ago)

  Aangezien mijn vrouw een glutenallergie heeft, is het altijd lastig om iets lekkers te maken voor iedereen binnen het gezin. Dit recept leek me wel wat. Zojuist gemaakt en nu in de koelkast gezet. Al een beetje van gesnoept natuurlijk en het is heerlijk! Ook lekker eenvoudig om te maken.
  Snel op zoek naar meer van dit soort recepten…

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 juni 2015 at 06:27 (6 jaar ago)

   Hi Jopie,
   Lastig is dat he? Fijn dat je hier inspiratie op hebt kunnen doen; er zijn (en komen) zoveel glutenvrije receptjes op de site!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 18. Nanda
  22 januari 2017 at 11:27 (4 jaar ago)

  Helaas… zit inmiddels op dubbele hoeveelheid kokosolie en alles blijft uit elkaar vallen. Geen recept voor mij, jammer genoeg.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   22 januari 2017 at 11:31 (4 jaar ago)

   Hi Nanda,
   Wat jammer! Heb je geprobeerd om wat extra honing toe te voegen? En verder exact dezelfde ingredienten gebruikt?

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.