Nieuwe keuken focusonfoodies

Project nieuwe keuken #3: keukenontwerp

Nadat je mijn oude keuken hebt gezien én de inspiratie hebt kunnen zien voor de nieuwe keuken, zie je vandaag het definitieve ontwerp voor onze keuken! Samen met I-KOOK ga ik namelijk een nieuwe én betaalbare keuken ontwerpen: YE-HES! Hoe de keukencoach aan de slag ging met onze ruimte-uitdaging en de wens voor opbergruimte én een rustige uitstraling? In deze blog zie je het definitieve keukenontwerp en de oplossingen voor onze uitdagingen.

Hoe ontwerp je een nieuwe keuken?

Als foodie sta ik natuurlijk vaak en graag in de keuken. In de vorige blog kon je lezen over de inspiratie voor onze nieuwe keuken: kleuren, materialen en apparatuur. Iedereen die graag kookt herkent dat een keuken liefst zo compleet mogelijk moet zijn. Het liefst genoeg ruimte op het fornuis voor al je pannen, genoeg werkblad om te snijden én ook nog opbergruimte! Juist. Hoe gaan we dat dan in hemelsnaam doen in onze keuken? Gelukkig komt keukencoach Martin van I-KOOK to-the-rescue! Hij helpt om met de beperkte ruimte die we hebben, toch onze droomkeuken samen te stellen!

nieuwe keuken I-KOOK keukencoach martin

nieuwe keuken ontwerpen met keukencoach Martin

Keukenontwerp

Keukencoach Martin heeft flink moeten puzzelen voor de samenstelling van de keuken. Zo had hij bijvoorbeeld het idee om de huidige eettafel te vervangen voor een bartafel, met aan beide kanten hoge kasten voor inbouwapparatuur. Omdat je dan maar met 3 personen aan tafel kon zitten en wij geen ruimte hebben voor een extra eettafel in de woonkamer, vonden we dat toch niet handig.

Of de koelkast recht achter de eettafel plaatsen. Op papier is dat natuurlijk geen probleem, maar in de praktijk misschien toch niet zo praktisch als je wat uit de koelkast wilt pakken terwijl er mensen aan tafel zitten. Daarom kwam Martin met het huidige ontwerp, waarbij de keuken een rustige, moderne uitstraling heeft, maar toch alle apparatuur én opbergruimte die we graag wilden. Ik heb Martin af en toe best gestalkt, via de mail en telefoon. Het is zo moeilijk om dit soort belangrijke keuzes te maken en ik vond het ook heel abstract. Gelukkig was Martin heel geduldig en heeft hij ons goed geadviseerd. Zo blij met onze keukencoach :D! Hieronder zie je de tekeningen van het keukenontwerp.

Ontwerp van onze nieuwe keuken

Ontwerp van onze nieuwe keuken

Vooraanzicht nieuwe keuken

Vooraanzicht nieuwe keuken

Eethoek in de nieuwe keuken

Eethoek in de nieuwe keuken

inbouwapparatuur nieuwe keuken

inbouwapparatuur nieuwe keuken

bovenaanzicht nieuwe keuken

Op dit bovenaanzicht kun je de indeling goed zien.

Genoeg werkblad

Aan de linkerkant van de keuken komt een groot werkblad van 3,60m lang. Met ruimte voor de vaatwasser, een kokend-waterkraan en een inductiekookplaat van 77cm. Boven komen twee smalle kastjes, waar ik mijn borden en kopjes in kwijt kan. Door deze kastjes bewust smaller te maken, creëert Martin met dit ontwerp meer rust en ruimte in onze keuken. De onderlades zijn juist breed en diep en dat geeft genoeg ruimte voor pannen, schalen en kommen.

Inbouwapparatuur

Aan de andere kant komt een kastenwand met inbouwapparatuur. Alle apparatuur in de nieuwe keuken is van Whirlpool, een merk wat prijs en kwaliteit goed combineert. In de kastenwand komt de combi-magnetron (met stoomfunctie!) met daarboven de oven en ernaast een inbouw koffieapparaat. Boven en onder de apparatuur komen ruime opbergkasten, waar ik straks al mijn meel en alle andere voedingsmiddelen kan bewaren.

koffiezetapparaat en oven

koffiezetapparaat en oven

Opbergruimte

Onze enorme Amerikaanse koelkast gaat eruit en maakt plaats voor een enkele koelvriescombinatie met daarnaast een hoge apothekerskast. Aan de ruimte van een enkele koelkast hebben we meer dan genoeg en op deze manier kunnen we extra voorraadruimte creëren. Zo’n uitschuifbare apothekerskast geeft je enorm veel extra opbergruimte, ondanks dat de kast bij ons maar 30cm breed wordt. Je kunt er vanuit de zijkant gemakkelijk bij en zo benut je de volle diepte van je kast. Ideaal!

Modern, rustig en veel ruimte!

We krijgen in de nieuwe keuken zoveel meer opbergruimte én het effectieve werkblad wordt een stuk groter. Ons koffiezetapparaat en de waterkoker nemen in de oude keuken een groot stuk van het aanrechtblad in. Door de kokend-waterkraan en het inbouw koffiezetapparaat blijft dat hele stuk nu vrij om te gebruiken tijdens het koken en bakken.

Volgende keer laat ik je zien hoe het werkt met het inmeten van de keuken en wat er moet worden aangepast voor de nieuwe indeling. En de oude keuken eruit halen, is dat nu echt zo’n klus? We gaan het zien! Je leest het volgende keer!

Project nieuwe keuken met I-KOOK

In een serie blogs ga ik samen met I-KOOK voor een compleet nieuwe én betaalbare keuken. Van onze oude keuken en ons probleem met de indeling, tot ontwerp, uitzoeken, plaatsing en het resultaat: je gaat het allemaal zien op focusonfoodies.nl.

Er zijn 5 reacties op Project nieuwe keuken #3: keukenontwerp

 1. Jolanda Toet
  26 juni 2017 at 10:13 (4 jaar ago)

  Mooi! Leuk he, het hele proces van een mooie, nieuwe keuken zo bewust meemaken?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   26 juni 2017 at 21:27 (4 jaar ago)

   Thanks Jolanda! Ja heel leuk, maar ik vond het ook wel spannend omdat er zoveel keuze is. Je gaat dan al snel twijfelen, had je dat niet?

   Beantwoorden
   • Jolanda Toet
    28 juni 2017 at 20:39 (4 jaar ago)

    Nee, beetje gek misschien, maar ik wist gelijk welke keuken ik wilde. Toen ik de afzuigkap zag wist ik dat dat em moest worden. Koelkast en vaatwasser maakten me minder uit dan kookplaat. Niet twijfelen hoor, luister naar je gevoel, dan maak je altijd de juiste keuze… Successie! ?

    Beantwoorden
 2. Sylvia
  26 juni 2017 at 20:24 (4 jaar ago)

  Dat ziet er mooi en strak uit, de tekening van het keukenontwerp. Ik las ook dat je het hele project begeleidt wordt door een keukencoach die je kan bellen en mailen als je toch ergens over twijfelt, super hoor. Ben heel benieuwd hoe het gaat worden! Succes in ieder geval.

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Project nieuwe keuken #3: keukenontwerp

 1. Pina colada smoothie - Focus on Foodies
  22 juli 2017 at 06:00 (4 jaar ago)

  […] weken zullen een aantal super leuke foodies hun recept delen op Focus on Foodies. Door ons project Nieuwe Keuken, zitten we momenteel bijna 4 weken zonder keuken. Ik maak af en toe een receptje bij mijn ouders, […]

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.