texel culinair focus on foodies

Proeven op Texel bij Texel Culinair

Afgelopen weekend gingen wij (Rianne en Jennifer) naar de twaalfde editie van Texel Culinair. Dit heerlijke foodfestival was een waar feestje. Als echte veugeltjeskiekers (toeristen) hopten we het eiland rond en hebben we genoten van iedere minuut. Texel, je bent me er eentje!

meeuwen boot texel

standaard vliegen de meeuwen mee met de boot naar (en van) texel

Vrijdagmiddag waren we namens VVV Texel uitgenodigd voor een Tasty Tour langs de typisch Texelse producten. We werden ontvangen in De Boet van Marc van Rijsselberghe die op het eiland zilte groenten verbouwd. De verzilting van de grond wordt niet gezien als een probleem, maar juist als een kans. In tegenstelling tot wat je zou denken van zilte groenten smaakten de wortels, aardappels en de tomaten juist zoeter dan we gewend zijn. Wil je meer weten over de producten van Marc van Rijsselberghe, kijk dan op marcfoods.nl. De lunch werd gemaakt door de dames van FRIS en Zilt Kombuis, enthousiaste dames met een liefde voor lekker en biologisch eten, en dat proef je. Kokkels, ijskruidsoep, heerlijk mals varkensvlees met shitakes en zilte frietjes met zeevenkelmayonaise. Loopt het water je al in de mond?

Zilt menu op Texel culinair

Zilt menu op Texel culinair

varkensvlees met shitakes en zilte frietjes met zeevenkelmayonaise

varkensvlees met shitakes en zilte frietjes met zeevenkelmayonaise

kokkels met aioli

kokkels met aioli

jennifer vindt er wat van

jennifer vindt er wat van

Millionaire shortbread

Friandises

Schapen & Koeien

Na het eten gingen we de bus in naar de schapenbedrijf De Waddel. Waar boer Jan-Willem Bakker ons al stond op te wachten om te vertellen over zijn schapen, lammeren en de heerlijke schapenkaas. Texel staat bekend om zijn goede lamsvlees en het was interessant om te zien en horen hoe dat in zijn werk gaat! De boer kon echt met veel humor en kennis vertellen, ga dus zeker langs de Waddel als je op Texel bent. En de koeien… oh de koeien! Die wilde ik (Rianne) het liefst oprollen, in mijn rolkoffer stoppen en meenemen naar Amsterdam. Eigenlijk heb ik daarom niet heel goed geluisterd naar Werner’s verhaal, omdat ik de koeien en kalfjes te lief vond en alleen maar in hun ogen heb gestaard. Wel is me het bloemrijke verhaal over het liefdesspel tussen stier en koe bijgebleven, volgens Werner is dat niet veel anders dan tussen mensen…

schapenbedrijf De Waddel

schapenbedrijf De Waddel

Op Texel vind je altijd schaapjes

Op Texel vind je altijd schaapjes

Natuurlijk willen wij wel even poseren!

Natuurlijk willen wij wel even poseren!

Texel’s bier en lekkernijen

Op vrijdagmiddag openden we Texel Culinair met een Texelse Skuumkoppe, een heerlijk romig biertje. En toen kon het proeven beginnen! In totaal zijn er 32 stands die meedoen en het was lastig kiezen tussen zoveel heerlijke hapjes. Zestien restaurants hadden een Kwekertje, een speciaal voor Texel Culinair ontwikkeld gerechtje van Texels weiderund met VOC-kruiden. Deze zijn allemaal voor 1 kogertje, dus maar 2 euro te koop! Voor zo’n lage prijs krijg je echt culinaire hoogstandjes, zoals steak tartaar met bietjes en mosterdschuim. Ook lekker: de New Style Hot Dog van restaurant De Kroontjes. Jennifer houdt wel van hot dogs en met het mosterdbroodje als basis was dit een lekkere variant. Yum! Hadden we al gezegd dat we veel te veel zoete toetjes hebben gegeten? Jennifer was niet weg te slaan bij de millionaire shortbread van Fris en Rianne genoot intens van de cheesecake met mango-ijs van Pakhuus. En het leuke: de volgende dag begon het eetfeestje weer opnieuw!

Rianne en een Texels Skuumkoppe

Rianne en een Texelse Skuumkoppe

millionaires shortbread texel culinair

millionaires shortbread texel culinair

hotdog met kalfsworstje en mosterbroodje

hotdog met kalfsworstje en mosterbroodje

Kokkels vissen

Op vrijdag aten we bij de lunch al heerlijke kokkels met aiolisaus, en zondagmiddag leerden we hoe je deze kokkels vist. Nou, dat gaat dus met een hark! Lieslaarzen aan, in laag water staan en harken maar. Een kokkelvisser is vier dagen per week op zee en vist wel 4000 kilo kokkels per week. Superzwaar werk en we kregen heel veel respect voor deze kokkelvisser. Een groot deel van de kokkels gaat naar Spanje, waar ze al heel lang weten hoe lekker kokkels zijn. ‘ Daar vinden ze wat zand in het eten niet erg!’ Maar de Nederlanders hebben het nu ook ontdekt en er gaat een steeds groter deel van de opbrengst gewoon naar eigen land.

kokkels worden op de boot bereid

kokkels worden op de boot bereid

Kakelverse kokkels

Kakelverse kokkels

en de hashtag #focusonfoodiesopreis mag uiteraard niet ontbreken

en de hashtag #focusonfoodiesopreis mag uiteraard niet ontbreken

Hop hop, over de rivier

Hop hop, over de rivier

Texel culinair dag 2

Ja hoor, het culinaire feestje begon gewoon weer van voren af aan! Pulled lamb met aubergine en muntdip van Sjans, sate van lam en lamscurry van Anneke’s Kitchen, het smaakte ons heerlijk. Nog een greep uit de gerechtjes: Texelse lamsschouder gegaard in Waddenyoghurt env oor de echte alleseter schuim van zee-egel of tartaar van koeienhart! Dat laatste hebben we even aan ons voorbij laten gaan…

kaasbroodje met pesto van lamsoor

kaasbroodje met pesto van lamsoor

Winnaar Publieksprijs

Elk jaar is er ‘Het Kwekertje’ en dit jaar vormden Texels rund en VOC-kruiden de hoofdingrediënten. Het Kwekertje is een gerecht dat je koopt voor 1 kogertje, het betaalmiddel à €2,-. Anneke’s Kitchen was de winnaar, met haar Oosterse bereiding van rundertong. Restaurant De Kroontjes sleepte dit jaar de publieksprijs binnen met hun haring-gerecht met brado, schelvis en Texels Radler, wat volgens het publiek het best past bij een Texels biertje.

Kritische noot

Wat ons opvalt aan het aanbod is dat er weinig glutenvrije hapjes te vinden zijn. Ook het vegetarische aanbod valt erg tegen. Daar valt dus nog wel wat te winnen voor de organisatie.

de ongerepte texelse stranden

de ongerepte texelse stranden

Strandhuisjes op Texel

Strandhuisjes op Texel

Ook volgend jaar vindt Texel Culinair weer plaats. Meer weten? Kijk dan op texelculinair.nl

Er zijn 2 reacties op Proeven op Texel bij Texel Culinair

  • Focus On Foodies
   1 oktober 2015 at 16:11 (4 jaar ago)

   Goed dat je het laat weten Ronald, volgende keer komen we heel graag proeven (en wel van de daken schreeuwen natuurlijk dat jullie glutenvrije opties hebben ;-)).

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.