Pittige boontjes recept

Hoewel het technisch gezien nog zomer is, hebben we genoeg frisse dagen die een herfstig gevoel kunnen geven. Op zulke dagen krijg ik meteen zin in een lekker pittig gerecht om me op te warmen. Zelf zomer in je buik creëren met een lekker pittig recept. Daarom deel ik vandaag graag een recept voor sambal goreng-boontjes.

Verschillende soorten sambal

Sambal is natuurlijk een belangrijk ingrediënt voor deze pittige boontjes. Dit kun je makkelijk kopen in de supermarkt of je kunt het zelfs zelf maken. Echter heb je in een Azië online winkel veel meer opties net als bij een toko. Er zijn namelijk veel verschillende soorten sambal. Sambal oelek is de meest bekende soort, die je in overvloed kunt vinden in de supermarkt. Dit is een fijne basis sambal waar alleen zout en peper aan toegevoegd zijn, de sambal in niet gebakken en daardoor erg pittig. Sambal badjak is een iets mildere variant. Dit komt omdat deze wel is gebakken. Daarnaast is er ui aan toegevoegd. Sambal brandbal bevat ook ui, maar daarnaast is er ook knoflook en kemirinoten aan toegevoegd. Deze variant is wel weer erg pittig. De laatste variant, sambal manis, is weer een milde en zelfs zoete variant. Dit komt omdat hier suiker aan is toegevoegd. Zo bestaan er dus een hoop varianten en zit er voor iedereen wel een sambal bij.

Ingrediënten

  • 500 gram sperziebonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal (naar keuze)
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 stengel koelverse sereh citroengras
  • 50 gram santen kokos crème 
  • 100ml kraanwater

Bereidingswijze

  • Bereid de boontjes door de steelaanzet en puntjes te verwijderen. Kook de sperziebonen beetgaar en spoel ze daarna af onder stromend water. Hierdoor blijven ze mooi groen.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook. Verhit de olie in een wokpan en fruit de ui en knoflook. Roer daarna de ketjap, sambal, laos en het gemberpoeder hierdoorheen zodat er een kruidenmengsel ontstaat. Voeg het citroengras, het water en de kokos crème toe aan het mengsel.
  • Breng het kruidenmengsel al roerend aan de kook en voeg zout toe naar eigen smaak. Schep de sperziebonen door de mis en verwarm nog 2 tot 3 minuten. Vergeet niet de stukken citroengras uit het gerecht te halen voor het serveren.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.