Hak bonen erbij focus on foodies

Het eerste ‘Focus on Foodies’ bonenveldje

De Hollandse nazomerzon schijnt over de uitgestrekte bonenvelden van boer Jeroen in Oud-Beijerland. Vandaag ben ik hier te gast en ga ik alles leren over hoe de boon vanaf het veld op mijn bord terecht komt. In een idyllisch schuurtje, dat rechtstreeks uit een aflevering van ‘Boer zoekt vrouw’ lijkt te komen, vertelt Jeroen vol passie over zijn bedrijf en de manier waarop hij zijn bonen verbouwd. Als één van de grootste afnemers van zijn bonen, is HAK vandaag ook aanwezig om de start van de bonenoogst met ons te vieren. Nadat ik van Ilse, productontwikkelaar bij HAK, te horen krijg hoe gezond geweckte groenten zijn en wat voor lekkers je er mee kunt bereiden is het tijd om zelf het veld op te gaan!

boer jeroen laat zien hoe je rijpe boontjes herkent

boer jeroen laat zien hoe je rijpe boontjes herkent

boontjes tot aan de horizon

boontjes tot aan de horizon

700 voetbalvelden vol bonen en andere gewassen liggen voor me. Ik mag een mini stukje bonenveld toe-eigenen en sla vol enthousiasme mijn palen in de grond. In de zon probeer ik zelf te herkennen welke bonen rijp zijn en welke niet. Natuurlijk helpt boer Jeroen mee en vertelt hij meer over de duurzame manier van verbouwen en hoe zijn mooie product uiteindelijk bij de fabriek van HAK terecht komt. Als ons kleine oogstfeestje erop zit, nemen we afscheid van de boerderij. Nu de eerste oogst geplukt is, ga ik zelf proberen om bruine bonen te wecken. Waar ik dit ga doen? In het bijzonder mooie restaurant van Herman den Blijker, de bonenman himself: Las Palmas!

een eigen bonenveldje

een eigen bonenveldje

een echt Focus on Foodies bonenveldje!

een echt Focus on Foodies bonenveldje!

Groenten in je eigen moestuintje of balkonnetje verbouwen is helemaal hip, maar wat doe je met een overdosis aan gezonde heerlijkheden als je die niet meteen op krijgt? Wecken! Oftewel op hoge temperatuur de bonen verwarmen in vacuüm potten, zodat je er nog maanden van kunt genieten.HAK weckt op grote schaal in de fabriek, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Door middel van verhitten en vacuüm blijven de bonen dus lang houdbaar, zonder verlies van vitamines en smaak. Na een korte workshop wecken word ik losgelaten op een tafel vol ingrediënten en probeer ik mijn eigen bruine bonen receptuur te creëren. En terwijl de snelkoker zijn werk doet, neem ik plaats in het restaurant om de bijzondere creaties van Herman met bonen van Herman te proeven.

Restaurant Las Palmas

Restaurant Las Palmas

Door de enorme open keuken komen de meest heerlijke geuren me tegemoet zodra ik aan tafel ga. En na een dag op het veld (haha..hard werken was het ;)) is mijn eetlust inmiddels wel gewe(c)kt. Het voorgerecht is een ceviche van zeebaars met mango en zwarte bonen, geweekt in sojasaus en geserveerd met een bijpassende witte wijn. De in citroen gegaarde vis is bijzonder zacht en de combinatie met mango en de bonen is subtiel en fris. Heerlijk!

ceviche van zeebaars mango en bruine bonen

ceviche van zeebaars mango en bruine bonen

Las Palmas, dat zelfs op een doordeweekse avond zo goed als vol zit, bruist van de energie. Ik vraag me inmiddels af hoe de boon, die uiteraard centraal staat tijdens dit diner, terug zal komen in het hoofdgerecht. Wanneer de ober bij ons aan tafel komt, onthult hij het hoofdgerecht: een Black Angus succade, vergezeld door witte bonen, bospaddenstoelen, een crème van pastinaak, aardappeltjes, spek en een rode wijn jus. Allemaal smaken waar ik dol op ben!

Black Angus succade bospaddestoelen pastinaak en witte bonen

Black Angus succade bospaddestoelen pastinaak en witte bonen

En wie denkt dat de bonen in het nagerecht toch écht niet zullen verschijnen heeft het mis! Ik hoorde al eerder over de befaamde ‘bruinen bonen brownies’ van Herman. Bruine bonen? In een nagerecht? Ja, dus! En ik kan je oprecht vertellen dat dit één van de lekkerste brownies zijn die ik geproefd heb en geloof me; ik heb er wat op 😉

Hermans' bruine bonen brownies

Hermans’ bruine bonen brownies

Aan het einde van de avond verlaat ik, gewapend met het nieuwe kookboek ‘Herman over bonen’ en een dosis kookinspiratie, Las Palmas. Bonen zijn van nature glutenvrij en komen van ons eigen land: een lokaal product waar je eindeloos mee kunt variëren. Ze zitten vol eiwitten, vezels en voedingstoffen. Heerlijk toch! Ik kan het dan ook niet laten om mijn zelfgeweckte boontjes meteen te openen en in de keuken te duiken om mijn eigen potje bonen om te toveren tot een overheerlijk gezond gerechtje!

Mijn eigen boontjes!

Mijn eigen boontjes!

Reuze bruschetta's met bruine bonen spek en gedroogde  geroosterde tomaat

Reuze bruschetta’s met bruine bonen spek en gedroogde geroosterde tomaat

P.s. Benieuwd naar het receptje? Als jullie graag willen weten hoe je deze bruschetta’s met bonen maakt, weet ik zeker dat Kim haar recept wil delen ;-)!

Door Kim  – Kim is personal trainer in Utrecht (Boost Personal Training) en samen hebben we de afgelopen maanden mooie resultaten behaald. Ze weet veel van sport én van voeding en kan enorm goed motiveren. Op Focusonfoodies.nl vind je inspirerende health en sport artikelen van Kim en daarnaast gaat ze voor Focus on Foodies op pad in binnen- én buitenland!

Dit is een gesponsord artikel.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.