wellness en relaxen in osttirol reisblog

Osttirol: de beste plek om te relaxen en tot rust te komen

Of ik nu met de auto naar Oostenrijk rijdt of uit het vliegtuig stap in Innsbruck, zodra ik de Oostenrijkse lucht inadem, voelt het voor mij als thuiskomen. De lucht is fris, puur, anders. Nadat ik zes maanden in Oostenrijk studeerde een paar jaar geleden, ben ik verliefd geworden op de manier van leven, de natuur en de gewoontes. Natuurlijk is Oostenrijk groot en is er onderling veel verschil tussen de gebieden. Daarom laat ik jullie heel graag de verschillende gebieden en regio’s zien. In januari was ik in Osttirol, onder andere om te snowboarden (lees mijn artikel over wintersport in Osttirol), maar ik was er ook om te relaxen en tot rust te komen. En daar was het écht de plek voor.

’s Ochtends, direct na het wakker worden, stapte ik het balkon op van mijn hotel om een grote teug berglucht in te ademen. Het uitzicht vanaf mijn balkon was al relaxend op zich, met bergen aan beide kanten en volop sneeuw, fluitende vogels en het geluid van de rivier. Ook de rest van het hotel liet mij tot rust komen. Ik heb nog nergens zo’n uitgebreid ontbijt- en avondbuffet gezien, met zo ontzettend veel keuze. Als je in Defereggental Hotel & Resort verblijft, kun je kiezen voor half-pension en dat is aan te raden, want het eten is subliem. Pure ingrediënten, prachtig opgemaakte borden en de bediening is subtiel, maar zeer kundig en geeft uitstekend wijnadvies.

In het hotel vind je een groot wellnessgedeelte, met een binnenzwembad, een sauna en een stoomruimte. Het interieur is prachtig en straalt rust uit. Na een dag snowboarden in de koude buitenlucht is het heerlijk om hier bij te komen en tijd wordt plots relatief. Helemaal zen loop ik na een paar uur terug naar mijn kamer.

mijn kamer hotel Defereggental

mijn kamer hotel Defereggental

wellness in het hotel

wellness in het hotel

wellness: met zo'n uitzicht kom je toch helemaal tot rust?

wellness: met zo’n uitzicht kom je toch helemaal tot rust?

Spinazie feta quiche

Spinazie feta quiche

Salade van de saladebar

Salade van de saladebar

Activiteiten in Osttirol

In Osttirol en specifiek in de buurt van Defereggental en St. Jakob, waar ik verbleef, is zowel in de zomer als in de winter genoeg te doen. In de winter kun je er skiën, langlaufen, wandelen, rodelen en bijvoorbeeld een tocht maken langs de rivier in een paardenslee. De omgeving is schitterend, mede doordat je in Osttirol één van de grootse natuurgebieden in Europa vindt: het Nationalpark Hohe Tauern. Natuur is hier overal en zelfs als je gewoon je hotel uitloopt zit je er in middenin. Ik maakte een wandeling door het dal langs de halfbevroren rivier. In de zomer kun je hier ook prachtig fietsen en er zijn meerdere mountainbike routes. Daarnaast kun je er raften, het natuurgebied in met een gids en wandeltochten maken door het omgeving. Ik kan me, ondanks alle sneeuw toen ik er was, een voorstelling maken van hoe mooi het er in de zomer moet zijn.

Rit met de paardenkoets langs de rivier

Rit met de paardenkoets langs de rivier

langlaufen op langs een van de routes in Osttirol

langlaufen op langs een van de routes in Osttirol

St. Jakob - Osttirol

St. Jakob – Osttirol

prachtige natuur defereggental

prachtige natuur, overal om je heen – Defereggental

Deferegger Heilwasser Quelle

In Defereggen vind je ook de Heilwasser Quelle. Al tientallen jaren ontspringt hier een bron met heilzaam water vanuit de diepte. Het water is oeroud en heeft een hele speciale samenstelling; het is bijvoorbeeld heel rijk aan jodium en daardoor ontzettend zout als je het proeft. Drinken kun je het ook niet, maar het heeft bijzondere eigenschappen voor de huid. De lokale gemeenschap is zeer trots op het water en komen al decennialang bij de bron. Recentelijk worden er – zeer kleinschalig, met de hand – ook producten met het heilwater als ingredient gemaakt. Het water blijkt zo goed voor de huid, dat mensen met langdurige huidproblemen er veel baat bij hebben. Zo is er ook therapie, waarbij er een aantal keer per week gebaad wordt in heilwater, wat bijzondere effecten blijkt te hebben op het algehele gevoel van welzijn van de mensen die deelnemen. De Heilwasser Quelle vind ik een prachtig voorbeeld van hoe verbonden men in Osttirol is met de natuur en hoe trots ze zijn om dit te mogen delen. Het stuk welzijn en met name bewust zijn dat goed voor jezelf zorgen ontzettend belangrijk is, vind ik heel mooi. Breng vooral een bezoek aan de Heilwasser quelle als je in Osttirol bent. Ook de producten, zoals huidcrème en lippenbalsem, zijn heel fijn!

Deferegger Heilwasser

Deferegger Heilwasser in de winter

Deferegger Heilwasser in de zomer

Deferegger Heilwasser in de zomer

Heilwasser Quelle

Binnen kun je precies zien waar het heilwasser zijn bijzondere eigenschappen van krijgt; alle steenlagen zijn weergegeven en het ziet er erg bijzonder uit.

Osttirol heilwasser

met een fakkel liepen we door de bossen terug vanaf de Heilwasser Quelle. Het sneeuwde en ik waande me bijna in een scene van Game of Thrones. (Jas: O’neill)

Osttirol deed iets met me. Ik vind het lastig om onder woorden te brengen, omdat het echt een gevoel is, maar ik kwam helemaal tot mezelf. Door de wellness, de authenticiteit van het gebied en de oprechtheid van de Oostenrijkers, de natuur, het eten. Ik had niet het gevoel dat ik vooraf uitgeblust was en toch voelde ik me helemaal opladen tijdens de paar dagen dat ik in Defereggen was. Alsof ik met beide benen op de grond werd gezet, met meer energie en weer even tot mezelf gekomen. Ik kan werkelijk die van natuur en goed eten houdt aanraden om hier naar toe te gaan. Gun het jezelf; je lichaam zal het je in dank afnemen :-).

Osttirol Informatie
http://www.osttirol.com

Hotel Defereggental
http://www.hotel-defereggental.com

Ik was in Defereggental op uitnodiging van Osttirol

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.