review kitchenaid artisan mixer

Nieuw in de keuken: de KitchenAid Artisan mixer

Oh yes. Er staat een nieuwe parel in de keuken: een KitchenAid Artisan mixer van 4,8 liter. Een echte aanwinst voor iedere foodie die graag kookt en bakt en ik kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan. In plaats van voor standaard rood of wit, zoals je vaak ziet, besloot ik om te gaan voor retro groen, “pistache”. Het was even spannend hoe de kleur in het echt zou zijn en zeker op mijn keukenblad, maar ik ben er heel blij mee. 

De KitchenAid Artisan Mixer is een plaatje om te zien. De kleur pistache, zoals ik deze nu heb, vind ik prachtig en met 29 kleuren om uit te kiezen, zit jouw favoriete kleur er altijd wel bij. Er zijn zelfs hele fora waarin mensen elkaar om hulp vragen, omdat ze niet weten welke kleur ze moeten kiezen, zoveel keus! Wat ik opvallend vond is hoe makkelijk het apparaat werkt. Geen ingewikkelde knoppen, standen, gebruiksaanwijzingen; niets van dat.

KitchenAid artisan mixer - pistache

KitchenAid artisan mixer – pistache

De Artisan wordt standaard geleverd met een kneedhaak, platte menghaak en een draadgarde. Daarnaast zit er een schenkschild bij, die spatten voorkomt en zorgt dat je ingrediënten kunt blijven toevoegen zonder te morsen. Handig! De standaard mengkom is van RVS en heeft een inhoud van 4,8L. Er zijn 10 snelheden en ook op hoge snelheid of met een flinke inhoud (een kilo brooddeeg bijvoorbeeld) blijft de Artisan mooi stabiel op zijn plek staan. Wat me opvalt is dat er weinig restjes en meel aan de zijkanten blijft plakken.

KitchenAid artisan mixer - onderdelen

KitchenAid artisan mixer – onderdelen

KitchenAid artisan mixer - deeghaak

KitchenAid artisan mixer – platte menghaak

Naast de standaard meegeleverde accessoires, kun je nog vele andere accessoires voor de Artisan krijgen. Als je je eigen ijs wilt maken, is er de roomijsmaker en er zijn diverse accessoires voor het maken van gehakt, pasta, worst en sap. Eigenlijk is de KitchenAid Artisan een soort motor, waarmee je heel je keuken kunt aandrijven. Een minpunt: de accessoires zijn best prijzig en als je er wat op je verlanglijstje hebt staan, kun je die waarschijnlijk niet allemaal in één keer kopen.

Tijdens een blogevent van fonQ heb ik gewerkt met het foodprocessor opzetstuk voor de Artisan; een prachtig apparaat. Je kunt de afstand van het snijvlak instellen, en zo dikkere of dunnere plakjes snijden, en de foodprocessor is écht krachtig. In mijn ogen wel een nadeel: de onderkant van de foodprocessor is open. Je groenten belanden daardoor direct in de mengkom. Dat op zich is geen probleem, maar ik vroeg me wel af hoe ik dan noten kan malen of van gehakte noten, dadels en andere ingrediënten uit de foodprocessor een mengsel kan maken.

KitchenAid artisan mixer - pistache

KitchenAid artisan mixer – pistache

Conclusie: ik ben zeer positief over de KitchenAid Artisan Mixer. Hij is fijn in gebruik, ziet er prachtig uit en is een pronkstuk op je aanrecht. De open foodprocessor is voor mij wel een kanttekening, net als de prijzen voor de accessoires. Maar laten we eerlijk zijn; is een KitchenAid niet de droom van iedere foodie? Wat is jouw favoriete kleur?

De KitchenAid Artisan mixer 4,8L is (tijdelijk) verkrijgbaar voor € 599,-

KitchenAid artisan mixer - pistache

KitchenAid artisan mixer – pistache

Er zijn 4 reacties op Nieuw in de keuken: de KitchenAid Artisan mixer

 1. nicolekookt
  12 augustus 2015 at 19:56 (6 jaar ago)

  Ik heb al jaren een zilverkleurige en wil hem echt nooit meer kwijt, wat een feest in de keuken. Een de prijs? Ja die is hoog en als de losse onderdelen, maar zeker het geld waard

  Beantwoorden
 2. Kelly
  14 december 2015 at 20:55 (5 jaar ago)

  Hoi, Ik heb een vraag. Je hebt 3 verschillende reviews gedaan over keukenmachines die je in huis hebt. De magimix, de kitchenaid en de philips keukenmachine. Ik dacht dat bv de magimix precies hetzelfde doet als de andere machines of heb je ze echt alle 3 nodig. Ik bak heel veel en ben op zoek naar een geschikte keukenmachine. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer :-). Groetjes Kelly

  Beantwoorden
  • Elisabeth
   26 december 2015 at 14:31 (5 jaar ago)

   Ik heb een magimix waarmee ik alles kan: noten hakken, pesto maken, harde kaas raspen, komkommer plakjes, verse frites maken maar ook deeg kneden of slagroom kloppen..
   Ik heb het idee dat een kitchenaid alleen maar kneedt en mixt en dat je andere hulpstukken extra moet aanschaffen. Kost behoorlijk en veel ruimte nodig voor alle hulpstukken. Klopt mijn idee? Want kitchen aid vind ik wel veel mooier en zou hem graag aanschaffen echter zie geen voordeel tov Magimix
   Groet, Elisabeth

   Beantwoorden
 3. kristel1976
  24 mei 2016 at 21:09 (5 jaar ago)

  Ik heb inderdaad de Keizerrode op het aanrecht staan en ik ben er heeeeel blij mee 🙂 Hij is zo handig met bakken van taarten, enzo, nee, ik wil hem echt niet kwijt.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.