surfen in nederland

Mijn nieuwe hobby: golfsurfen

Al sinds kleins af aan ben ik dol op water. Op vakantie kwam ik alleen het zwembad uit om te eten. Mijn rug was 2x zo bruin als mijn gezicht, omdat ik altijd met mijn hoofd onder water zat. Toen ik oud genoeg was, mocht ik ‘op wedstrijdzwemmen’ en dat deed ik fanatiek tot mijn 16e. Water bleef mijn grote liefde en vorig jaar in Portugal besloten Chris en ik een dag te gaan golfsurfen. We boekten een les en hadden de dag van ons leven! 

Nu heb ik wellicht niet het beste lichaam om te surfen. Mijn knieën hebben al aardig wat te verduren gehad en daar moet ik voorzichtig mee zijn. Dat is ook de reden dat ik pas zo laat (ik ben 28 nu) met surfen ben begonnen; ik heb altijd gehoord dat surfen enorm slecht is voor je knieën. Toch wilde ik het zo graag eens proberen. Het combineert al mijn liefdes; zee, zon, (mentale) rust en actief bezig zijn. Na onze eerste les in Portugal had ik behoorlijk last van mijn rug, maar dat had ik de dagen ervoor ook al. Toch duurde het een jaar voordat ik het nog eens durfde te proberen. Inmiddels doe ik wekelijkse Pilates, om mijn ‘core’ én ook rug te versterken. Pilates is goed voor balans en ongemerkt train je bijvoorbeeld met verschillende oefeningen ook onzichtbare spieren, zoals de banden van je knieën. Tot nu toe gaat het super goed!

De eerste surfles

Naast dat ik de eerste surfles last kreeg van mijn rug, was het gewoon ook écht heel erg moeilijk. Omdat ik vrij goed kan snowboarden en ik dacht dat surfen hetzelfde zou gaan, had ik vooraf ook (veel te) hoge verwachtingen. Surfen is écht moeilijk en je hebt wat doorzettingsvermogen nodig om te leren surfen. Het viel me zo tegen, dat ik pas een jaar later weer een poging durfde te wagen. Toen ging het alsnog niet mega goed, maar ik had mijn verwachtingen bijgesteld en vond het gewoon enorm leuk om in het water bezig te zijn.

Chris en ik tijdens onze eerste surfles in Portugal

Chris en ik tijdens onze eerste surfles in Portugal

Surfen in Portugal

Surfen in Portugal

Praia do Amado in Portugal

Praia do Amado in Portugal: ideale plek om te leren surfen

De volgende dag wilde ik meteen weer een surfplank huren en ging ik door met oefenen. Eenmaal thuis na de vakantie wilde ik ook hier blijven surfen. Ik besloot zelf een surfboard aan te schaffen, zodat ik niet iedere keer een plank hoefde te huren. Gelukkig zijn er in mijn omgeving nog wat surfers. Ik ga ook weleens alleen, maar surfen is leuker met vrienden.

Surfen is rustgevend

Denk nou niet dat je alleen maar aan het dobberen bent, want surfen is hard werken. Maar tegelijkertijd is surfen heel rustgevend. De fysieke inspanning, de rust op het water, de golven: het heeft iets magisch. Op het water is geen plek voor social media, whatsapp en Netflix. Je denkt alleen aan de volgende golf; je bent geconcentreerd op de zee en de golven die komen. Opgetild worden door een golf en voor het eerst op je surfboard staan: het is bijna therapeutisch.

Golfsurfen in Nederland

Golfsurfen in Nederland kan trouwens ook best heel prima! Natuurlijk zijn die golven er niet altijd. Onze golven zijn afhankelijk van wind, hoge- en lage drukgebieden ver op zee en nog veel meer. Maar op goede dagen zijn de golven aan onze Noordzeekust ook hartstikke leuk om te surfen. Goede plekken daarvoor zijn Scheveningen (wel erg druk), Wijk aan Zee (ook druk), Domburg (in Zeeland) en Noordwijk. Mijn persoonlijke favoriet is Langevelderslag, op ongeveer 15 minuten van ons huis. Op goede dagen liggen er, verspreid over een paar 100 meter, misschien wel 8 surfers in het water. Heerlijk rustig én een gezellige sfeer.

Eerste keer surfen in Nederland

Eerste keer surfen in Nederland

In de avond Surfen bij Langevelderslag

In de avond Surfen bij Langevelderslag

Ik mocht een paar weken de nieuwe Nissan Micra testen. Mijn surfplank past gewoon in de auto! En die oranje kleur is wel écht stoer!

Ik mocht een paar weken de nieuwe Nissan Micra testen. Dat is geen kleine auto meer; mijn surfplank past er gewoon in! En die oranje kleur is wel écht stoer!

Dat stoere oranje vind je ook weer terug in het interieur van de nieuwe Micra. Gaaf toch?

Dat stoere oranje vind je ook weer terug in het interieur van de nieuwe Micra. Gaaf toch?

Surfvakantie

Over twee weken ga ik een week naar Zuid-Frankrijk om te surfen. Dit wil ik al jaren, maar vrienden of vriendinnen wilden niet mee en om helemaal alleen te gaan… Ik moest een drempel over. Nu denk ik: als ik iets écht graag wil, waarom zou ik me dan tegen laten houden door het feit dat ik dat alleen ga doen? Natuurlijk is het spannend, maar je ontmoet vast leuke mensen en ik ga echt voor het surfen. Chris vindt surfen trouwens ook erg leuk en hij pakt het ook nog sneller op dan ik (grrrrr ;-)!). Samen gaan we ook nog een week surfen in Marokko. Zo’n zin in!

Hebben jullie weleens gesurfd? Ik ben zo benieuwd of er meer mensen zijn die surfen! Of wil je wel, maar houdt iets je tegen (net als bij mij)? 

Er is 1 reactie op Mijn nieuwe hobby: golfsurfen

  1. Marlous
    1 september 2017 at 09:27 (2 jaar ago)

    Zo leuk! En het is zo typisch, maar mannen pakken het echt veel sneller op dan vrouwen. Dat heeft deels denk ik ook te maken met het verschil in kracht. Al scheelt het wel dat je vroeger wedstrijdzwemmen hebt gedaan (ik ook! haha), m’n vriend zegt altijd dat goed peddelen al de helft van het werk is. Veel plezier!!

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.