kaas combineren met cocktails

Kaas combineren met cocktails

Kaas combineren met cocktails, klinkt bijzonder toch? Dat is het ook, maar wel bijzonder lekker! Tijdens een uitgebreide food- en cocktailworkshop in het House of Bols in Amsterdam, leerden we meer over het combineren van kaas met cocktails. Want waar moet je op letten als je kaas combineert? Welke smaken vullen elkaar goed aan? En hoe haal je het beste in kaas naar boven?

Kaas combineren met cocktails

Kaas combineren met cocktails

EMMIa

lekkere kaasjes van EMMI

Cocktails mixen bij Bols

Cocktails mixen bij Bols

Waar moet je op letten bij het combineren van kaas?

Er zijn een aantal universele smaakfactoren, die je in vrijwel alles terug proeft. Voor het combineren van verschillende smaken en ingrediënten, probeer je zoveel mogelijk overeenkomsten te vinden tussen:

  • Vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami
  • Smaakrijkdom: de hoeveelheid smaak en de intensiteit van iets wat je proeft. Je wilt niet dat het ene ingrediënt het andere totaal overschaduwt.
  • Mondgevoel of textuur: hoe proeft iets als je je neus dicht zou houden? Bij bijvoorbeeld een citroen trek automatisch je mond samen; dat noemen we een strak mondgevoel. Kaas is vaak wat romiger en laat een filmig laagje achter in je mond.

Bij het combineren van kaas met andere smaken, zoals een cocktail, wil je het bliss point bereiken. Chefkok Robert Verweij legt uit: “het Bliss point is de perfecte samenstelling van zout, zuur, zoet en pittig.” Gruyère is een complexe kaas en bij de Le Gruyère AOP van Emmi KALTBACH proef je in de textuur ook kenmerkende kristallen van grotgerijpte kaas terug. In je smaakcombinatie is het belangrijk dat het smaakgehalte van je drankje of hapje iets minder heftig is dan de smaak van de kaas.

Robèrt heeft met de Emmi KALTBACH Creamy een prachtig hapje gemaakt met gemalen pecannoten en chorizo, in de stijl van merci. En de KALTBACH Le Gruyère AOP combineert hij met een plakje dadelbrood en dadelpasta. Beide hapjes smaken fantastisch en zien er toch spectaculair uit? Daarna kijken we welke cocktails goed passen bij de smaken van deze twee hapjes.

Robert Verweij is creatief met kleerhangers

Robert Verweij is creatief met kleerhangers

Prachtige hapjes: kaasdobbelsteentjes met dadelbrood en dadelstroop

Prachtige hapjes: kaasdobbelsteentjes met dadelbrood en dadelstroop

Nog zo'n prachtig hapje: merci van kaas!

Nog zo’n prachtig hapje: merci van kaas!

Kaas en cocktails

Wij combineren de KALTBACH le Gruyère AOP met een ‘Old fashioned’ cocktail. De Old Fashioned is een klassieke cocktail met een bittertje, wat rietsuiker als tegenhanger en een flinke scheut Bols korenwijn, gerijpt in eikenhouten vaten. Deze cocktail is stevig en vooral erg lekker, maar overschaduwt de kaas niet; het vult elkaar juist erg mooi aan.

Durf jij jouw kaasplankje te combineren met een cocktail, in plaats van een standaard glas wijn?

Met mijn Old Fashioned cocktail

Met mijn Old Fashioned cocktail

Old fashioned met EMMI kaltbach kaashapje

Old fashioned met EMMI kaltbach kaashapje

In samenwerking met EMMI Kaltbach.

1Pingbacks & Trackbacks op Kaas combineren met cocktails

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.