restaurant herengracht

Hotspot || Restaurant Herengracht

Een hidden gem kun je restaurant Herengracht niet noemen, op zo’n a-locatie, net naast Koningsplein, in het winkelhart van Amsterdam. Maar daardoor is het voor de Amsterdammer misschien juist wel een minder voor de hand liggende plek om naartoe te gaan. Want: meer kans op toeristen en dagjesmensen. Maar, de angst voor een cheesy-eetcafé bleek ongegrond.

Helaas zijn de zonnegoden nog op vakantie en konden mijn dinnerdate en ik niet op het terras plaatsnemen. Jammer, want het restaurant heeft een terras aan de gracht. Beter wordt het niet! Of eigenlijk wel, want voor degenen die liever in rust hun maaltijd nuttigen, is er aan de achterkant van het restaurant een grote binnentuin. Heerlijk!

restaurant herengracht - amsterdam

restaurant herengracht – amsterdam

sfeer binnen bij restaurant herengracht

sfeer binnen bij restaurant herengracht

Binnen ziet het restaurant er niet heel bijzonder uit: een normaal middenklasse restaurant, zonder poespas. Het is donderdagavond en best wel druk en rumoerig. Het publiek is gemêleerd, beneden zijn wat mensen aan het borrelen in de bar, buiten is een prive-feest en het restaurant zit ook voor tweederde vol. Een gemoedelijke sfeer.

menukaart restaurant Herengracht

menukaart restaurant Herengracht

Van een geplastificeerd menu ben ik nooit zo gecharmeerd, maar de ober maakt veel goed. Hij is attent, vrolijk en doet echt zijn best. We laten ons een goede wijn aanraden. Hij kiest de goedkoopste uit en daar zijn we enigszins verbaasd over. Maar de wijn is uitstekend! Een lekker soepele, Australische Shiraz. Herengracht werkt voor zover mogelijk met biologische en streekproducten, maar een biologisch restaurant is het niet.

Op de kaart staan interessante dingen, zoals speltsalade met blauwe kaas en blini’s van boekweit. Ik vraag of deze producten dan ook tarwe- of glutenvrij zijn, want zo staan ze dan weer niet aangemerkt. Daarop komt de ober (had ik al gezegd dat de ober top was?) met een grote map aanzetten waarin alle gerechten staan met hun ingrediënten en voor welke diëten en allergieën ze geschikt zijn. Je hoeft hier dus niet van tevoren te bellen om een dieetwens door te geven. Je krijgt deze map aangereikt en kunt rustig kijken en samenstellen. Alles is mogelijk! Dat vind ik een echte plus! Een drukbezocht restaurant in het centrum van Amsterdam, dat daar zo flexibel over is; daar moet een goede en creatieve kok werken.

De voorgerechten arriveren: asperges (witte en groene) met lamsham en een gepocheerd kwartelei en een sashimi van MRIJ-rund met hazelnoot. De asperges met ham en ei is een klassieker, maar door de boterzachte lamsham en het perfect gepocheerde kwarteleitje is het toch net even anders. Heerlijk. De sashimi is de verrassing van de avond. Speciaal voor de sashimi zou ik nog wel willen terugkomen. Heerlijk malse rund, met een Oosterse dressing. De hazelnoten zijn een gouden zet. Die combineren zo mooi bij de oosterse smaak en het rund.

lamsham met gepocheerd ei

lamsham met gepocheerd ei

Sashimi van rund

Sashimi van van MRIJ-rund

Mijn tafelgenoot kiest ook voor het hoofdgerecht een klassiek gerecht, de ultieme test. Met een klassieker moet je gewoon goed scoren als restaurant. En dus testen we de entrecote met friet. De entrecôte is medium, zoals ‘ie hoort. Niks op aan te merken. Grote minpunt: de friet. Die is koud en ziet eruit alsof het uit een diepvriesverpakking van de groothandel komt. Mijn hoofdgerecht is uitstekend: lamsrack met een lentehutspotje met limoen en tijm.

lamsrack met lente stamppot

lamsrack met lente stamppot

We sluiten af met een desert. De chocoladeganache is heel erg zoet en heftig. Alleen voor de echte zoetekauw. De crème brûlée van rabarber is daarentegen goddelijk! Die zou ik elke dag wel kunnen eten.

Herengracht Restaurant & Bar
Herengracht 435
1017 BR Amsterdam

  • Plus: locatie, de sashimi en rabarber creme brulee
  • Min: koude friet en de aankleding

Door Rianne — Rianne is één van mijn liefste collega’s en niet alleen onze namen lijken veel op elkaar; ook onze karakters. Rianne gaat voor Focus on Foodies op zoek naar fijne, hippe plekken in Amsterdam en omstreken, waar je als foodie echt eens naartoe moet. 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.