Ontbijt: groentenomelet met fruit

Hoe kun je tarwevrij en suikervrij eten op vakantie?

Vaak is het al lastig genoeg om thuis en op het werk een suikervrij en tarwevrij voedingspatroon aan te houden, maar tarwevrij en suikervrij eten op vakantie is voor veel mensen helemaal een groot vraagstuk. Niet alleen wat je wel kunt eten is belangrijk, maar vooral ook wat je beter kunt laten staan.

Ik ben net terug van een 2-weekse vakantie in Tunesië en voor het eerst sinds mijn nieuwe eetpatroon was ik langere tijd van huis weg. We zaten in een hotel, dus zelf koken was geen optie. Zit je in een appartement, dan is het een ander verhaal en zorg dan vooral dat je lastig verkrijgbare producten zelf meeneemt: glutenvrije pasta bijvoorbeeld of bakproducten.

Zit je wel in een hotel of ga je uit eten, dan zijn dit 8 tips en voorbeelden om zoveel mogelijk suikervrij en tarwevrij te eten.

Tips en voorbeelden

 1. Neem een allergie kaartje mee
Glutenvrij allergie kaartje Arabisch

Glutenvrij allergie kaartje Arabisch

Zorg voor een goede voorbereiding en neem een kaartje mee waarop staat wat je niet mag eten of waar je allergisch voor bent, uiteraard in de lokale taal. Zo had ik een glutenallergie kaartje mee dat ik gewoon aan obers gaf en waarop in Arabisch stond wat ik wel en niet mocht eten (Hier vind je dit glutenallergie kaartje, in 54 talen) Daarnaast zei ik altijd meteen dat ik een allergie had en bijvoorbeeld rijst bij mijn gegrilde octopus wilde in plaats van patat. Vooraf goed duidelijk maken wat je niet mag, maar geef bijvoorbeeld ook aan waar ze het dan door kunnen vervangen, om misverstanden te voorkomen.

 1. Laat altijd álle toetjes staan.

Taartjes, cakejes, koekjes, mousse. Het ziet er verrukkelijk uit, maar geen enkele bakker (zeker niet in de meeste vakantielanden) bakt zomaar zoetigheden zonder suiker. Je kunt er dus gewoon niet op vertrouwen dat dat ene lekkere koekje toevallig net honing bevat in plaats van kristalsuiker. Helaas pindakaas; hoe lekker het er ook uit ziet, toetjes zijn uit den boze.

 1. Kies voor fruit!

In plaats van een taartje of een koekje kun je een lekker bordje fruit pakken. In de meeste hotels is er bij het avonddiner keuze genoeg uit verse, lokale fruitsoorten. Zo at ik elke avond een bordje fruit met o.a. aardbeien, watermeloen, galiameloen en dadels. Natuurlijk verschilt het aanbod fruit per hotel en per land en kan niet iedereen alle fruitsoorten eten.

Bordje fruit

Bordje fruit

 1. Ga voor groenten

Zit je in een hotel met buffet, ga dan eerst een rondje langs alle groenten en salades. Kies wel alleen groenten waarvan je zeker weet dat ze bijvoorbeeld niet gegratineerd of gekaramelliseerd zijn. Goede opties in mijn hotel waren bijvoorbeeld aubergines uit de oven, tomaten gevuld met rijst, gegrilde groenten en allerlei salades. Bij twijfel even aan de ober of chef vragen wat er in zit.

 1. Vermijd sausjes

Bijna alle sausjes bevatten suiker of boter, die kun je beter laten staan. Gebruik gewoon wat kruiden en vraag om wat citroenschijfjes. Het zal je verbazen wat een klein beetje citroensap doet voor smaak!

 1. Drink overdag gewoon water

Geen gekke cocktails of sapjes, probeer overdag gewoon lekker veel water te drinken. Heb je de kans, vraag dan om wat citroenpartjes en knijp wat citroensap uit in je water. Citroensap is reinigend (zie mijn recept voor Detox water met citroen) en als je genoeg water met citroensap drinkt kun je ervoor zorgen dat je lichaam kleine beetjes suiker of tarwe die je eventueel toch per ongeluk binnenkrijgt beter kunt afvoeren. Zo voorkom je alsnog klachten als buikpijn of uitslag.

 1. Eet niets wat gepaneerd of gegratineerd is

Loop met een grote boog om alles heen wat gepaneerd of gegratineerd is. Men paneert standaard met gewone bloem en dat bevat tarwe en gluten. Gewoon niet eten dus. Gratineren doet men standaard met kaas; overslaan dus als je zuivelvrij eet. In het hotel waar ik zit was er vaak oven aubergine met her en der wat geraspte kaas eroverheen. Ik schepte er gewoon de aubergines uit waar geen kaas op zat.

 1. Wees creatief en schaam je niet

Balen dat je geen croissantje als ontbijt kunt nemen of lekker een pannenkoek met chocolade pasta? Ja, vast wel soms, maar wees creatief. Ik nam iedere ochtend een lekkere omelet met verse groenten, die ik vervolgens met gedroogde kruiden helemaal naar smaak maakte. Schaam je vooral niet om van te voren aan te geven dat je allergisch bent en bepaalde dingen niet mag eten. Dat was voor mij in het begin een issue; ik schaamde me omdat ik zoveel niet mocht eten en was bang dat mensen me als verschrikkelijk lastig zouden zien. Nu denk ik: pech! Dan maar lastig, maar mijn gezondheid gaat voor mijn schaamtegevoel.

Wat at ik meestal op vakantie?

Ontbijt

Groenten omelet met gedroogde kruiden, vers aardbeisap en citroensap (zonder suiker), bordje fruit en koffie met een schepje honing.

Ontbijt: groentenomelet met fruit

Ontbijt: groentenomelet met fruit

Ontbijt: aardbeisap, citroensap en koffie

Ontbijt: aardbeisap, citroensap en koffie

Lunch

(Saffraan)rijst met bijvoorbeeld gegrilde kip of gegrilde inktvis en salade

Gegrilde octopus met rijst

Gegrilde octopus met rijst

Tussendoor

Amandelen, hazelnoten en dadels die ik kocht op de lokale markt

Avondeten

Veel ovengroenten, gegrild vlees en vis, salade en rijst. Als toetje nam ik een lekker groot bord fruit!

Vlees van de grill met oven groenten

Vlees van de grill met oven groenten

Heb je een specifieke vraag of juist nog tips ik niet heb genoemd, laat dan vooral een reactie achter. Zo kunnen we elkaar helpen.

Er zijn 10 reacties op Hoe kun je tarwevrij en suikervrij eten op vakantie?

 1. Peter
  15 juni 2013 at 12:34 (8 jaar ago)

  Hoop geleerd van jouw ervaringen! Mijn dochterje van 3 heeft ook coeliakie en ik als vader moet er nog behoorlijk aan wennen!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 juni 2013 at 11:28 (8 jaar ago)

   Hoi Peter,
   Kan me voorstellen dat het ook als ouders behoorlijk lastig is om met een glutenallergie om te gaan, fijn dat mijn ervaringen jullie helpen! Zelf heb ik geen glutenallergie, maar een tarweallergie; het verschil tussen die twee mbt wat je kunt eten is vaak niet groot, maar wel goed om op te letten.

   Mocht je in de toekomst specifieke vragen hebben, dan kun je me altijd even een mailtje sturen :)!

   Beantwoorden
 2. Nicolette
  1 augustus 2013 at 12:03 (8 jaar ago)

  Bedankt voor de goeie tips!
  Mijn vriend wil graag eens naar een all-inclusive in Turkije. Ik ben nog nooit naar een all-inclusive hotel geweest dus ik weet niet wat ze daar aanbieden aan eten en drinken. Is het mogelijk om daar toch nog vanalles te kunnen eten? Het lijkt me namelijk makkelijker om in een restaurant aan te geven dat je (in mijn geval) geen suiker mag. All-inclusive hotels hebben volgens mij qua eten ook niet echt de beste kwaliteit. En drinken? Hebben ze daar verse sappen of alleen aangemaakt? Ik hoop dat je me hier wat meer tips over kan geven.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 3. André
  30 april 2014 at 16:39 (7 jaar ago)

  Hallo, ik ben zoek naar dat Glutenvrij allergie kaartje in Arabisch. Heb je misschien een link of iets voor me zodat ikhet kan uitprinten?

  Beantwoorden
   • André
    30 april 2014 at 21:31 (7 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Dank je wel. Ik heb de kaart direct op mijn telefoon opgeslagen. Mijn dochter heeft coeliakie en wij gaan ook naar Tunesie. Heb je misschien nog tips?
    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     2 mei 2014 at 18:09 (7 jaar ago)

     Hi André,

     Als je dit kaartje bij je hebt, zit je wel safe heb ik gemerkt. De meeste mensen begrepen dat direct! Maar omdat ik zelf geen coeliakie heb en niet zo heftig op bepaalde typen gluten reageer als iemand met coeliakie, is het soms lastig beoordelen of een bepaald gerecht ook ‘echt’ glutenvrij was. Zelf ook goed opletten dus, maar mijn ervaring is dat ze in Tunesië prima weten hoe hiermee om te gaan. Waar ga je precies heen in Tunesië?

  • Gonnie
   17 juli 2015 at 07:52 (6 jaar ago)

   Via de coeliakie vereniging kun je die krijgen. Het is sowieso handig om hier lid van te worden als jij of iemand in je gezin coeliakie heeft.

   Beantwoorden
 4. Patricia
  19 juni 2014 at 18:19 (7 jaar ago)

  Ben nu in Italië en hier is een glutenvrij dieet geen enkel probleem. Alle restaurants weten wat het is en houden er rekening mee (gisteren zelfs een glutenvrije pizza gegeten!) en ik hoop dat het assortiment in de Nederlandse supermarkt ooit net zo groot is als het assortiment in Italië. De kaartjes zijn inderdaad n goed idee.
  Voor iedereen die nog op vakantie gaat: veel plezier!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 juni 2014 at 08:45 (7 jaar ago)

   Wow Patricia, dat is super! Wat lijkt me dat fijn zeg. Ik ben al erg lang niet in Italië geweest, maar zo te horen moet ik daar maar eens verandering in brengen. Klink echt goed, dankjewel voor het delen en heel veel plezier nog!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.